Terhesség

Így befolyásolja az kismama egyensúlyát a terhesség

Egy kicsit imbolygónak érzed a járásod, és félsz attól, hogy megbotlasz, elesel? Elmondjuk, hogy befolyásolja a terhesség az egyensúlyodat, és azt is, hogy maradhatsz stabil.
2020. Április 17.
Miért veszted el az egyensúlyodat a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Az egyensúlyvesztés állapota több kismamával megtörténik, mint képzelnéd: az American Journal of Industrial Medicine tanulmánya szerint a nők csaknem egyharmada el is esik a várandósság során. Szerencsére az olyan esetek, amelyek miatt mentőt is kell hívni, nem gyakoriak.

De mégis miért veszted el az egyensúlyodat?

Már azelőtt, hogy láthatóvá válna, hogy babát vársz, a tested relaxin hormont szabadít fel – ez egy olyan hormon, amely lágyítja a medence szalagjait, hogy helyet csinálhasson a növekvő magzatnak. A probléma az, hogy a relaxin az egész testedben jelen van, nem csak a medencetájékon. Tehát a csípőd, a térded, a bokád szalagjai is kissé lazákká válhatnak. A terhesség későbbi szakaszaiban pedig a súlypontod is változik, áthelyeződik, és nagyobb súly kerül majd előre.

Ez azt jelenti, hogy inkább ne is nagyon mozogj?

Valójában a Journal of Biomechanics című lapban közzétett, kismamákkal foglalkozó tanulmány szerint az eséses baleset kockázata növekszik, ha a kismama egyfolytában ül. A kutatásban résztvevő kismamák közül mindegyik elesett legalább egyszer, aki a 9 hónap során kevéssé volt aktív, és sok időt töltött ülve, míg akik aktívak maradtak – például hetente háromszor sétáltak, vagy hetente egyszer kismamajógát végeztek -, azoknak csupán kevesebb, mint a felével történt hasonló baleset.

Dr. Jean L. McCrory,  gyakorlati fiziológia professzor szerint aki mozog, jobban ismeri a testét, testének változásait, így amikor egyensúlyi problémákkal szembesülnek, fizikailag és szellemileg is jobban tudják irányítani a testüket, mint azok, akik nem edzenek.

Őrizd meg az egyensúlyod minden trimeszterben

1-11. hét

A végtag lazító relaxin folyamatosan a testedben van, de az ovuláció idején emelkedik a mennyisége. Ha nem fogant meg a baba, akkor újra csökken a szintje a következő ciklusig, de ha babát vársz, akkor a hormonból több fog keringeni az egész szervezetedben. Ha elesel, a 12. hét előtt nem kell aggódnod, mert a méhed nagyon jól védett a medencecsontod mögött, de elővigyázatosságból érdemes beszélned az orvosoddal.

12-16. hét

A különböző becslések eltérőek, de egy tanulmány kimutatta, hogy a relaxin szintje ekkor a legmagasabb, a második trimeszter elején. Ha elesel, elővigyázatosságból érdemes felhívnod az orvosod. Noha a vetélés ebben a szakaszban nagyon ritka, kevesebb, mint 2% a kockázata, a súlyos esés, pl. ha egy meredek lépcsőn esel le, aggodalomra adhat okot.

17-28. hét

Az eséses balesetek csaknem kétharmada a 2. trimeszterben fordul elő a Cincinnati Egyetem egy tanulmánya szerint. Ennek lehetséges oka, hogy a súlypont előre kerül már, de az agy még a pocak előtti izommemóriát ismeri. Ha elesel, akármelyik részedre is esel, hívd fel az orvosod, és kérdezd meg, szükség lesz-e ultrahangos vizsgálatra. Nyugodtabban tudsz pihenni, ha erre választ kapsz.

29. héttől a szülésig

Egyre nagyobb lesz a pocak, te egyre kevésbé érzed magad mobilisnak, és éppen ezért egyre óvatosabb is leszel. De sajnos még ilyenkor is eleshetsz véletlenül. Ha elesel, az orvosod megkérhet arra is, hogy maradj bent egy 24 órás megfigyelésen a kórházban, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nincs semmi baj, és nem érkezik-e emiatt korábban a baba. De jó, ha tudod, hogy a 3. trimeszterre az anyaméhben már 1-2 liter folyadék is biztosít védelmet a babának, így sokkal valószínűbb, hogy a saját végtagjaidban esik kár, mint benne.

Szülés után

A szülés után lassan csökken csak le a relaxin szintje a terhesség előttire, így az ízületek még néhány hónapig továbbra is lazábbak lesznek. Ha szédülsz, azonnal hagyd abba az edzést, az első négy hónapban pedig mindenképp kerüld az ugrálást. Ha elesel, végezd el azokat az ellenőrzéseket, amelyeket a terhesség előtt is megtettél volna, hogy tudd, hogy nem sérültél-e meg.

Cikk forrása: parents.com