Terhesség

Egy fájdalmas szülési sérülés: a szeméremcsont szétnyílása

A terhesség során az édesanyák kevéssé vannak kitéve a csonttörés veszélyének, viszont a szeméremcsont kettéválása olyan probléma, amely esetükben előfordulhat, s igen nagy fájdalommal jár.
2018. November 22.
Egy fájdalmas szülési sérülés: a szeméremcsont szétnyílása

Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász professzor, nőgyógyászati urológustól megtudtuk, hogy ez a sérülés is igencsak ritka, nagyjából minden ezredik, kétezredik szülésre jut egy ilyen probléma.

Erős tehernek kitett szövet

A szeméremcsont két részből áll, amelyek összeérnek egymással: a szimfízis nevű, porcos szövetből álló szeméremízület kapcsolja egymáshoz a két részt. – A medence ezen része a klitorisz mögött húzódik meg, és a várandósság során erős tehernek van kitéve. A terhesség miatt ugyanis a gerinc dőlésszöge megváltozik, nagyobb súly nehezedik a medence ezen részére, amely okozhatja a szimfízis szétnyílását – magyarázta el a professzor.Ez a porcos rész a megterhelés mellett a szülés, az ennek a során kifejtett erő hatására is szétválhat: ekkor a két rész közötti távolság jelentősen megnő, így instabillá válik a medence. – Ha natív felvételt készítenek a sérülésről, jól látható a két szeméremcsont közötti távolság, amely meghaladhatja az 1 centimétert is. A szimfízis szétválása rettentő nagy fájdalommal jár, gyakran a beteg még felállni, járni sem tud a sérülés miatt – mondta Prof. Dr. Takács Péter.

Az ízületlazító relaxin

A terhesség sorén termelődik egy relaxin nevezetű hormon, amely nevét onnan kapta, hogy relaxálja a különböző szalagokat, hatására az ízületek sokkal lazábbá válnak. A professzortól megtudtuk, hogy ez a hormon azért termelődik, hogy ne merevedjenek be a kismama ízületei a várandósság során. Mivel a szimfízis is egy ízület, ezért a relaxin ennek a szerkezetét is lazítja a terhesség során, így ennek is szerepe lehet a szétnyílásban.

Mi segíthet?

– Ahogy a terhesség után ezek a hormonok már nem termelődnek, úgy szép lassan ezek az ízületek is visszamerevednek, visszaállnak az eredeti állapotukba, így a sérülés is javulni kezd. A szeméremcsontok szétnyílása esetén sok esetben megoldás lehet egy kengyelnek nevezett eszköz viselése, amellyel összébb tudják nyomni, merevebbé tudják tenni a medencét, ritkább esetben pedig az segíthet, ha műtéti úton illesztik össze a két csontot egy fém kapoccsal – mondta el a szülész-nőgyógyász professzor.A legtöbb esetben a kengyelhasználat, a gyulladáscsökkentők szedése segíti a gyógyulást, és nem szabad megerőltetni sem ezt a területet a folyamat során. – Ahogy a szervezet visszaáll a terhességet megelőző állapotra, azzal már önmagában is javul a folyamat – tette hozzá Prof. Dr. Takács Péter -, a gyógyulást követően pedig szépen lassan visszatérhet az édesanya a korábbi életviteléhez.Kapcsolódó cikkeink: