Baba

Szétnyílt hasizom a szülés után – Mit lehet tenni ellene?

Az anyukák több mint fele küzd vele, ikerterhesség után szinte borítékolható, mégis kevesen tudják, hogy a szülés után hónapokkal is domborodó pocak az egyenes hasizmok szétnyílásának következménye. Utánajártunk, mit kell tudnod a jelenségről.
2017. Június 23.

Szétnyílt hasizom a szülés után – Mit lehet tenni ellene?

Sajnos még manapság is ritka, hogy a kismamákat felkészítsék arra, hogy a várandósság alatt szétnyílhat a hasizmuk. A legtöbben a szülés után több hónappal ismerik meg a problémát, amikor minden igyekezetük ellenére még mindig “terheshasuk” van, és a témában jártas gyógytornászhoz fordulva, vagy az interneten kutakodva találkoznak vele. Pedig a hasizmok szétcsúszása nemcsak esztétikai probléma: a nem megfelelő tartás miatt hosszútávon hátfájás, gerincproblémák, inkontinencia, sérv alakulhat ki – ismerteti Dr. Lévay Bernadett, a Rózsakert Medical Center plasztikai sebésze.

Milyen a szétnyílt hasizom?

Ahogy a baba növekszik a pocakban, a has közepén futó egyenes hasizmok két oldalra tolódnak. Ez teljesen normális jelenség – mondja Dr. Lévay Bernadett. A szülés után, ahogy regenerálódik a test, az izmok visszahúzódnak középre. Sokszor előfordul azonban, hogy a szalagok túlságosan megnyúlnak, sérülhet, sőt, el is szakadhat a kötőszövet. A nagyobb megnyúlást okozhatja túlsúly, ikerterhesség, gyenge izomzat vagy kötőszövet, de akár egy túlzottan nehéz tárgy emelése is – figyelmeztet a doktornő, aki azt is elmondja: a praxisában 8-10 ujjnyi volt a legnagyobb rés, amellyel találkozott.

Így vizsgálhatod meg a hasizmodat

Otthon is könnyen megvizsgálhatod, hogy mennyire nyílt szét a hasizmod. Ehhez feküdj hanyatt, a lábadat húzd fel. Vegyél egy nagy levegőt, és mintha hasprést végeznél, emeld meg a fejedet és a vállaidat, közben az egyik kezeddel megtámaszthatod a tarkódat. A másik kezed ujjait a köldöködnél mélyeszd a hasadba. A nyílás hosszát is tapintsd ki, és a szélességét is mérd meg: hány ujjad fér be az egyenes hasizmaid közé. Ha a rés kétujjnyinál szélesebb, érdemes szakemberhez fordulnod.

Mit tehetsz a szétnyílt hasizom ellen?

Előre sajnos nem lehet megjósolni, kinek fog szétnyílni a hasizma. Ha lazák a kötőszöveteid, az alkatodhoz képest nagy babát vagy ikreket vársz, akkor számíthatsz a problémára. A megelőzésben valamennyire segíthet, ha már a várandósság előtt és alatt is végzel speciális hasizom-erősítő tornagyakorlatokat, ügyelsz a megfelelő testtartásra, és nem emelsz nehéz tárgyakat.

A szülés után szerencsére több helyen találhatsz segítséged a hasizmaid regenerálásához. Ezek közül most két, könnyen elérhető lehetőséget mutatunk be.

LoveYourBelly – a szétnyílt hasizom regenerálására kifejlesztett tréning

A LoveYourBelly-módszert kimondottan a szétnyílt hasizom kezelésére dolgozta ki Bagyinka Tímea rekreációs szakember, aki 2004 óta foglalkozik a témával. Az országban számos helyen, de még külföldön is elérhető a tanfolyam, amelyen egyszer kell részt venned, majd a gyakorlatokat otthon végezheted. A módszer hatékonyságát tanulmányok is alátámasztják.

A LoveYourBelly-tréninget hüvelyi szülés után 6 héttel, császármetszés után 10 héttel ajánlott legkorábban elkezdeni – fejti ki Rátkai Bernadett LoveYourBelly-oktató, aki maga is kétgyermekes anyuka, és Budapesten, a XIV., a XV. és a XVI. kerületekben tart tanfolyamokat. – A tréning körülbelül három órás, és több részből áll. Az első részben felmérjük a hasizmok állapotát, majd elméleti és anatómiai oktatás következik. Megmutatjuk a helyes testtartást és légzéstechnikát is. Ezután személyre szabottan ajánlunk gyakorlatokat, amelyeket ki is próbálnak a résztvevők. A tanfolyam egy rövid táplálkozási tanácsadással ér véget.

Az otthoni gyakorláshoz adunk egy kis füzetet, amely tartalmazza a legfontosabb információkat és a mintafeladatokat. A gyakorlatok a Pilates és a jóga elemeire épülnek, de csak azokra, amelyek szétnyílt hasizmokkal is biztonsággal végezhetők. Az órán megmutatjuk azt is, hogy milyen gyakorlatokat nem szabad csinálni – hangsúlyozza az oktató.

Bernadett úgy látja, minden második nőt érint a probléma. A többség állapota középsúlyos, átlagosan 3-4 ujjnyi réssel jutnak el a tréningre, általában a szülés után egy évvel. Ritkán férfiak is jelentkeznek a tanfolyamra, hiszen nemcsak a várandósság után fordulhatnak elő a panaszok, hanem valamilyen megerőltető tevékenység, például súlyos tárgy emelése is okozhatja a hasizmok szétválását.

Gyerünk Anyukám! – online torna a lapos hasért

Ha szeretnél otthon, a gyermeked mellett, de mégis rendszeresen, szinte “közösségben” tornázni, a Gyerünk Anyukám! virtuális edzései között is találsz a szétnyílt hasizmok zárását segítő órákat.

A Szülés Utáni Regeneráló Program (SZURP) kialakításakor figyelembe vettük a problémát, és spéci gyakorlatokkal készültünk a szétnyílt hasizmú anyukáknak – mondja Domokos Flóra, a Gyerünk Anyukám! edzője, a SZURP egyik kidolgozója. Flórának szintén két kisgyermeke van, így ő is jól ismeri a jelenséget. Az oktató figyelmeztet: ha 4 ujjnyi vagy nagyobb a rés a hasizmaid között, mindenképp érdemes gyógytornásszal konzultálnod, mielőtt belevágsz a programba. Mindenki más elkezdheti a SZURP-ot, amely Pilatesből, FlatCore-ból (hasfal-regeneráló jóga) és formatornából áll. A szétnyílt hasizomra kidolgozott gyakorlatok a haránt hasizmokat hozzák tónusba, így azok megerősödve vissza tudják húzni az egyenes hasizmokat a helyükre. A haránt hasizmok és a gátizom kölcsönhatása miatt figyelni kell a gátizom erősítésére is!

A programra online jelentkezhetsz, ezután meghatározott ideig hozzáférhetsz a Gyerünk Anyukám! honlapján közzétett videókhoz és egyéb tartalmakhoz. A programnak saját, zárt Facebook-csoportja is van, ahol tanácsot kérhetsz az edzőktől, vagy bátorítást a többi anyukától.

Flóra tapasztalatai szerint rögtön szülés után átlagosan 3-4 ujjnyi rést lehet kitapintani a hasizmok között, amelyek 2-3 hónappal később már elkezdenek regenerálódni, de teljesen nem tudnak összezárni, ezért mindenképp foglalkozni kell velük.

Mindkét tréning oktatói hangsúlyozzák: csak folyamatos, kitartó gyakorlással érhetsz el eredményt a hasizmok regenerálásában. Figyelmeztetnek arra is, hogy a “hagyományos” hasizom-erősítő mozdulatok (hasprés, lábemelés) ebben az állapotban inkább ártanak, mint használnak!

A hasfal-rekonstrukciós műtét

Van még egy lehetőséged a hasad állapotának helyrehozására: a műtét.

– A hasfal-rekonstrukció során egymáshoz varrjuk az egyenes hasizmokat, így szüntetjük meg a problémát – mondja Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebész.

A beavatkozásra legkorábban akkor jelentkezhetsz, ha a szülés után elérted a kívánt testsúlyodat, és azt tartani is tudod. Érdemes megvárni a szoptatás végét, és azt is észben kell tartani, hogy a műtét után néhány hétig kímélned kell magad, így jó, ha van, aki segít ellátni a gyermeked.

Kapcsolódó cikkeink: