Baba

Már applikáció is van a szétnyílt hasizomra

Sokan szülés után azt tapasztalják, hogy bármit is tesznek, mintha még mindig terhesek lennének akkor a hasuk. Ennek egyik és leggyakoribb oka a szétnyílt hasizom, amelynek orvoslására már magyar app is van.
2017. Szeptember 18.

A nők nagy százalékánál tapasztalható a szétnyílt hasizom szülés után. Ez azt jelenti, hogy a terhesség alatt a has közepén található egyenes hasizmok a terhelés miatt eltávolodnak egymástól a találkozási pontnál, és két oldalra tolódnak ki. Ez teljesen normális és gyakori jelenség, olyannyira, hogy a szülésen átesett nők 46 százalékára jellemző. A szülés utáni regenerálódás során a hasizmok visszahúzódnak középre. Sokszor azonban ez nem így történik és nem vagy nem teljesen a visszahúzódás.

A szétnyílt hasizomról van, aki nem tud, vannak akik nem törődnek vele, pedig nem csupán esztétikai probléma, hanem egyéb bajok forrása is lehet, úgy mint hátfájás, derékfájás, inkontinencia, gerincproblémák vagy sérv.

A szétnyílt hasizomra megoldás lehet a Potzak néven futó mobilalkalmazás, ami abban nyújt segítséget, hogy egyéni ütemben, napi néhány perces hasizomerősítéssel, helyesen és biztonságosan lehessen elvégezni a gyakorlatokat. Másfél hónap alatt elérhető az alkalmazással a szülés előtti állapot.

Ami nagyon vonzóvá teszi a Potzak-ot, hogy ki sem kell mozdulni otthonról. A divany.hu beszélgetett Dr. Bajzik Éva manuálterapeutával, a Potzak egyik megalkotójával:

„Amíg nincs megrepedve, “csak” mag van nyúlva az inas lemez, addig elég lenne tornával összehúzni azt, mégis sokan a műtétes megoldást választják. Ezt azért nem tartom minden esetben jó ötletnek, mert ilyenkor vagy összekapcsozzák a hasizmokat vagy beépítenek egy hálót, ami nem engedi kitüremkedni a beleket, viszont ettől az izmok még nem fognak megerősödni. A műtét után pedig nyilván nem lehet egyből elkezdeni erősíteni, ezért én először inkább a tornával próbálkoznék, és ha az nem elég, akkor érdemes a műtétes megoldást választani” – javasolja Bajzik Éva.

A manuálterapeuta azt is elmondta, hogy sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az egyszerű felülés például inkább árt, mint használ.

„Mozgásszervi rehabilitációs orvosként sok ilyen problémával küzdő kismamával találkoztam az elmúlt évek alatt, ezért már korábban összeállítottam a rövid gyakorlatsorokat, de szerettük volna, hogy mindez mindenki számára praktikus formában elérhető legyen – úgy, hogy ne kelljen hozzá állandó orvosi felügyelet. Az érintett anyukák legnagyobb gondja az volt, hogy szülés után alig van idejük magukra, így nem tudunk náluk órákkal, de még egy fél órával sem számolni. A másik fontos szempont, hogy bár soha nem késő elkezdeni, minél tovább halogatjuk a hasizmok rehabilitációját, annál keményebben kell dolgoznunk a rés összehúzásán – hiszen az izmok hamar megszokják az új helyzetüket -, és annál hosszabb ideig kell együtt élnünk a hasfal gyengeségéből adódó kellemetlen tünetekkel: a gyors fáradással, a derékfájással, a hasi diszkomfort érzéssel, a vérnyomás-ingadozással vagy az emésztési panaszokkal” – magyarázza a manuálterapeuta.

A videóalanyuk egy olyan kismama volt, aki 3 héttel a szülése után kezdte el a programot és a felvételkor ő is először találkozott a gyakorlatokkal. Ez elég ösztönző a frissen szült anyáknak, akik mindennél kevésbé szeretnének egy fitnessz-anyut feszes hassal látni látni tornászás közben, sokkal inspirálóbb és kevésbé frusztrálóbb, ha egy sorstárssal végzik a gyakorlatokat.

„Az applikáció videófelvételein szereplő hölgy hasizmának fokozatos megerősödése így real time követhető: eleinte ő is csak egyet-egyet tudott megcsinálni a különböző gyakorlatokból, de 6 hét gyakorlás után a több mint kétujjnyi széles rés 1×1 ujjnyira húzódott össze” – mondta Bajzik Éva.

Úgy állították össze az edzéstervet, hogy ha egy adott gyakorlatból egyszerre tízet meg tud csinálni hibátlanul a felhasználó, akkor tovább mehet a következő technikára. A gyakorlatok egymásra épülnek, hogy az összes hasizom meg tudjon erősödni, így elsajátítható egy komplett gyakorlatsor.

Az alkalmazásról bővebben, sok fontos információt itt találsz.

Ha kíváncsi vagy, hogy szétnyílt-e a hasizmod vagy nem, akkor itt fel tudod mérni az állapotodat.

Kapcsolódó cikkeink:

Linea alba teszt szülés után

Szétnyílt hasizom a szülés után – Mit lehet tenni ellene?

Szétcsúszott a hasizom

Forrás: divany.hu