Baba

Mi lesz a hasammal szülés után?

Ráncos, puha, nagy és löttyedt - szülés után valószínűleg így néz ki a hasad. És ez teljesen normális! De nyugodj meg, nem fog így maradni. Viszont te is sokat tehetsz azért, hogy újra formába hozd magad.
2013. Július 15.

Mi lesz a hasammal szülés után?

A várandósság nyomot hagy a hason, hiszen aránylag rövid idő alatt több mint tízszeresére nő a méh. Ezt a növekedést a has bőrének, kötőszöveteinek, izmainak is követniük kell, ami bizony megterhelő. Ezért vannak jobb helyzetben azok a kismamák, akik edzett hasizommal és normál testsúllyal kezdik a terhességet: náluk hamarabb vissza tud állni az eredeti állapot.

Ha három hónappal szülés után is úgy néz ki a hasad, mintha még benne lenne a baba, azért a bőr alatti zsírpárnák mennyisége és a meggyengült hasizom is felelős lehet. Le kell tehát fogyni, és erősíteni kell a hasizmokat. Egyik a másik nélkül nem hoz eredményt, hiszen a hasad erősödhet ugyan, de attól a zsírpárna még nem tűnik el. Ha meg csak zsírégetést végzel, attól nem lesznek izmaid. Jó, ha tudod, hogy ha hasra hízó típus vagy – márpedig a magyarok nagy része az – akkor az a legutolsó, ahonnan fogyni fogsz. Az ugyanis a raktárad, azt üríti ki legutoljára a szervezet.

Ha most várod a babát

Kezdd el minél hamarabb, és végezd legalább kétnaponta a speciális gyakorlatokat! Nincs összefüggés a has és a méh izomzatának összehúzódása között. Kérd gyógytornász segítségét, vagy keress a lakóhelyeden várandósoknak való tornát, ott biztos kezekben vagy. Várandósságod első 12 hetében csak olyan mozgásformákkal és gyakorlatokkal próbálkozz, olyat, amit már előtte is végeztél, újakkal ne kísérletezz. A kismamatornát panaszmentesen a 12. és a 16. hét között javasolják elkezdeni.

Közvetlenül szülés után

A rendkívüli megterhelést követően a hasizmoknak ismét meg kell erősödniük. Hock Márta gyógytornász, a PTE Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet adjunktusa azt ajánlja, hogy a legegyszerűbb hasizomgyakorlatot már egy nappal szülés után kezdd el: ülő és álló helyzetben húzd be a hasad, számolj el hatig, és ezt ismételd naponta, ahányszor csak tudod. Ugyanezt a gyakorlatot ismételd meg négykézláb is! Ügyelj a fokozatosságra, és ha nem esik jól, azonnal hagyd abba. Érdemes a tornát szoptatás vagy fejés utánra időzíteni.

A gyermekágyas időszak leteltével

Ha a hathetes kontrollon az orvosod mindent rendben talált, kérdezz rá, hogy elkezdheted-e a hasad edzését. Sajnos nem ritka, hogy a “szétnyílt” hasizom nem záródik össze, az egyenes hasizmok közötti rés megmarad. Különösen gyakran fordul ez elő olyan kismamáknál, akik császármetszéssel szültek, alkatukhoz képest nagy babát hoztak világra, vagy ikerterhességük volt. Ez az elváltozás egyrészt esztétikai probléma, hiszen a has előredomborodik, másrészt viszont növeli a hasi sérv kialakulásának veszélyét, és hátfájást is okozhat. Nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalsz, fordulj szakemberhez, ne fogj magadtól hasizom-erősítő gyakorlatokba.

Honnan tudom, hogy szétnyílt-e a hasizmom?

A hasizmaid vizsgálatát egyedül is elvégezheted: feküdj hanyatt, húzd föl mindkét térdedet, talpad legyen a földön. Helyezd mindkét kezed ujjaiddal lefelé a köldök alá és fölé, közvetlenül a bőrre, és enyhén nyomd lefelé. Lassan emeld el a fejed a talajról, tartsd meg ezt a helyzetet, és lélegezz egyenletesen, miközben a köldök alatt és felett tapintod a hasizmok közötti rést. Szülés után két héttel kétujjnyinál kisebbnek kell lennie ennek a távolságnak, ha ennél nagyobb, akkor szétnyílva maradtak az izmok.

Műtét: igen vagy nem?

Mi lesz a hasammal szülés után?

Dr. Tamás Róbert plasztikai sebész, a Honvéd-kórház osztályvezető főorvosa a megelőzést is hangsúlyozza: – Az egyik legfontosabb, hogy figyelni kell a testsúlyra, hiszen a gyerek növekedésével a hasban hihetetlen feszülés alakul ki, ami csak növekszik a zsírszövet gyarapodásával. Várandósoknak tanácsolni szoktam a sószegény diétát, mert a só vizet köt meg, és a felhalmozódott víz nem tesz jót a szövetek állapotának.

– Mielőtt hasfalplasztikára jelentkezik az édesanya, javaslom, hogy több szempontot is vegyen figyelembe: kap-e majd segítséget a baba ellátásához, hiszen a műtét után hat hétig teljesen tehermentesítenie kell magát, illetve terveznek-e még gyereket, és mennyi idő múlva várható. A hasfalplasztika nem kizáró ok egy következő terhességhez, sőt az édesanya így vissza is kapja a hasfal prését, ami elengedhetetlen a szülésnél. Azonban ha egy-másfél év korkülönbséggel szeretnének kistestvért, érdemes a műtétet az utolsó szülés után elvégeztetni.

– Van olyan eset is, amikor a has bőre annyira megnyúlik, hogy üres zsákként, kötényszerűen lóg, akár a szeméremcsont alá is. Ennek korrigálása csak komolyabb plasztikai műtéttel oldható meg, mely maradandó hegvonallal jár, de jó esetben alig látható, gyakran a bikini vonalába elrejthető. Az altatásos műtét után kettő-négy nap intézeti megfigyelés is indokolt lehet. Általában hat hét pihenés, illetve gyógyulási idő szükséges a fizikai munkaképesség visszanyeréséig, ez idő alatt haskötő, valamint rugalmas, speciális ruha használatát javasoljuk.

– A bőr alatti zsírpárnák is eltüntethetők műtéti úton, melyre általában helyi érzéstelenítésben kerül sor. A zsírszívás lényege a test kontúrjának javítása, ezzel a módszerrel a kisebb-nagyobb területen maradt helyi zsírfelszaporodást lehet eltávolítani. Sokan azt gondolják, hogy ha kés alá fekszenek, meg is oldódik a problémájuk: mozgás és életmód-változtatás nélkül lesznek szépek és karcsúak. Ez azonban nem igaz. Hosszú távon az edzés és az egészséges táplálkozásra való áttérés elkerülhetetlen, ha a laposra formált hasat meg szeretnék tartani a páciensek.

– Egyébként az a tapasztalatom, hogy szülés után egy év, mire minden visszaáll, azt mindenképpen várják meg az édesanyák, mert ennyi idő alatt hihetetlenül sokat tud rendeződni, zsugorodni, javulni a bőr és a bőr alatti zsírszövet állapota.

Hasznos cikkek a témában: