Baba

Linea alba teszt szülés után

Sokan nem tudják, hogy szülés után akár hónapokkal is, miért nem megy le a has és miért néz ki úgy, mintha még mindig terhes lenne az anya. Ennek oka a szétnyílt hasizom, amellyel foglalkozni kell, mert később számos problémát okozhat.
2017. Augusztus 28.

Linea alba teszt szülés után

Bár szülés után 6 héttel megkezdhető az aktív mozgás, arra figyelni kell, hogy milyen állapotban van a hasizom.

A terhesség alatt a has közepén található egyenes hasizom eltávolodik egymástól a találkozási pontnál, két oldalra tolódik ki. Ez teljesen normális jelenség. A szülés utáni regenerálódás során a hasizom visszahúzódik középre.

Sokszor azonban ez nem következik be, vagy nem teljesen következik be, sérülhet a kötőszövet, akár el is szakadhat, az ínak megnyúlhatnak. A has közepén összefonódott kötőszövet a linea alba. A szétnyílt hasizom nem csupán esztétikai probléma (amikor terheshas marad, akármennyit is edz az anya), hanem egyéb bajok forrása is lehet, úgy mint hátfájás, derékfájás, gerincproblémák, inkontinencia, sérv.

Nem feltétlenül alakul ki mindenkinél a szétnyílt hasizom, de vannak bizonyos rizikók:

ikerterhesség

– jelentős súlynövekedés a terhesség alatt

– két terhesség között rövid idő telik el

35 év felett

– többedik terhességnél

Tehát mindenkinek érdemes elvégezni a linea alba tesztet szülés után 6 héttel, ami szerencsére otthon, könnyen elvégezhető, ezzel ellenőrizhetjük, hogy szétnyílt-e a hasizom és ha igen, mennyire.

Nincs más dolgunk, mint hanyatt feküdni, felhúzni a lábakat, nagy levegőt venni és csinálni egy hasprést: felemelni a fejet és a vállakat úgy, hogy egyik kezünk a tarkónk alatt van, míg a másik kéz ujjait a köldöknél a hasba kell mélyeszteni. A nyílás hosszát és a szélességét is kitapinthatjuk: hány ujjunk fér be az egyenes hasizmok közé. Ha a rés kétujjnyinál szélesebb, érdemes szakemberhez fordulni.

Érdemes gyógytornásszal beszélni és ma már szerencsére léteznek olyan technikák, amelyek segítségével orvosolható a probléma (LoveYourBelly-módszer vagy a Gyerünk Anyukám edzései között is szerepelnek direkt szétnyílt hasizomra vonatkozó edzés gyakrolatok).

Megelőzésképpen érdemes már a terhesség előtt és alatt is speciális hasizom-erősítő gyakorlatokat végezni, figyelni a testtartásra és nem emelgetni túl nehéz tárgyakat.

Kapcsolódó cikkeink: