Baba

Mit kell tenni, ha leesik a baba az ágyról?

Nehéz eldönteni, ki ijed meg jobban, amikor egy gyerek leesik az ágyról: a szülő, vagy a kicsi, aki legurult? Mutatjuk, mikor van ok tényleg aggódni!
2024. Június 03.
pelenkás baba az ágyon

Legyen bármilyen gondos és körültekintő egy szülő, előfordulhat, hogy a kisbaba legurul az ágyról. Mi ilyenkor a teendő? Hogyan előzhető meg a baleset megismétlődése?

Meglepően gyakori, hogy egy kisbaba alvás, pihenés közben legurul az ágyról. Szerencsére, ennek általában nincsenek komoly következményei, a legtöbbször egy púppal és egy kis sírással megússzuk a dolgot.

A legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat! Bár az ösztönünk más diktálhat, először gyorsan ellenőrizzük, hogy a kicsi magánál van-e, nem veszítette el az eszméletét (ezt általában hangos sírással jelzi), nem vérzik-e, illetve nincs-e látható, komolyabb fejsérülése. Ha ezeket tapasztaljuk, ne vegyük fel a babát, hanem azonnal hívjunk mentőt! Ha ugyanis esetleg fej- vagy gerincsérülése van a kicsinek, további komplikációkat kockáztatunk azzal hogy ölbe kapjuk!

Ha a baba magánál van, nincsenek jól látható sérülései, nem vérzik, akkor természetesen felvehetjük és megnyugtathatjuk – eközben érdemes megnézni, hogy beütötte-e valamijét, karját, lábát, hátát.

Haladéktalanul menjünk vele orvoshoz vagy hívjuk a mentőket, ha tapasztalunk nála:

  • eszméletvesztést
  • lassú vagy abnormális légzést (pl. túlságosan kapkodó, felületes lélegzetvételt)
  • vérzést vagy folyadékszivárgást az orrból vagy fülből
  • eltérő méretű pupillákat
  • görcsöket
  • hányást
  • vigasztalhatatlan sírást
  • fokozott aluszékonyságot
  • az alvásában vagy az evésében bekövetkező változásokat

Hogyan előzhetjük meg a későbbi baleseteket?

Ne hagyjuk egyedül a kisbabát az ágyon, heverőn, még akkor sem, ha párnákkal “megakadályozzuk”, hogy túlságosan közel kerüljön az ágy széléhez. A nagyobb ágyak, kanapék más veszélyforrásokat is tartogatnak, például a kicsi beszorulhat a háttámla és a fekvőfelület közé!Ne tegyük magasabbra, például ágyra, asztalra a pihenőszékbe vagy autós hordozóba helyezett kisbabát, még akkor sem, ha a kicsi be van kötve!A kisbaba ágyában legyen jól illeszkedő matrac és lepedő, ne legyen benne olyan ágynemű, nagy plüssjáték, amelybe belegabalyodhat!

Nyitókép: Getty Images