Terhesség

Milyen hatással lehet a terhesség a hajadra?

A terhesség alatt a megnövekedett hormonszintek hatással lehetnek a hajra is, változhat a tapintása, a mennyisége, a hajszálak vastagsága, a fényessége. Mit érdemes tudni a haj változásáról a terhesség során?
2022. Július 05.
Milyen hatással lehet a terhesség a hajadra? (Fotó: Getty Images)

Hogyan változhat a haj a várandósság alatt?

A terhesség során változásokat lehet tapasztalni a haj szerkezetében és a hajnövekedés terén. A terhesség alatti hormonális változások hajnövekedést okozhatnak (és szőrnövekedést a testen), írja az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) nyomán a Medical News Today.

A haj dúsabbá is válhat, amit nagyjából a terhesség 15. hetétől lehet tapasztalni. Nem a hajszálak vastagodnak meg ilyenkor, hanem a terhesség alatt az ösztrogénszint növekedése miatt a hajszálak tovább maradnak a ciklusuk növekedési fázisában.

Ahogy azt a Pregnancy Birth&Baby is írja, a hajnak ugyanis van egy természetes életciklusa. Minden egyes hajszál növekszik, majd 2-3 hónapig pihen, mielőtt egy új szál kiszorítja, ami ugyanabban a tüszőben (a bőr alatt a haj-/szőrszálat körülvevő cső alakú hüvely). A terhesség idején ez a ciklus megváltozik, és a hajszálak tovább maradnak a növekedési fázisukban, ezért a szokásosnál kevesebb haj hullik ki.

A terhesség után, amikor az ösztrogén hormon mennyisége visszatér a normál szintre, gyakori, hogy a nők hajhullást tapasztalnak. Ennek az oka az, hogy a növekedési fázisban tovább maradt hajszálak a nyugalmi fázisba kerülnek, és ezért a szokásosnál jobban hullik a haj, nagyjából a baba születése utáni 3-4 hónapban.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) szerint a szülés utáni hajhullás normális és átmeneti, írja a Medical News Today. Fontos megjegyezni azt is, hogy ez úgymond nem igazi hajhullás. Általában a szülés utáni 6 hónapon belül megszűnik, és a legtöbben úgy tapasztalják, hogy 1 éven belül a hajuk dússága ismét a megszokott lesz, de ez hamarabb is megtörténhet.

Ha 1 éven belül nem tér vissza a haj megszokott teltségérzete, javasolt orvoshoz fordulni, mert a túlzott hajhullást kiválthatják más egészségügyi állapotok is, mint például a pajzsmirigy alulműködése vagy gyulladása.

Egyes nők a haj szerkezetében is tapasztalnak változást a terhesség során, például hogy fényesebbnek tűnik a hajuk, vagy a tincseik erősebb göndörödést, esetleg a hajtövek gyorsabb zsírosodását, mely változások szintén a hormonszintek ingadozásának tudhatók be.

Tippek a hajápoláshoz a szülés után

A terhesség miatti hajhullás tehát átmeneti, és nincs szükség külön kezelésre. Az AAD azonban javasol néhány tippet a szülés utáni hajápoláshoz:

  • váltsunk volumennövelő samponra és balzsamra
  • a hajbalzsamot a hajvégekre vigyük fel, ne a fejbőrre
  • vékony szálú hajra kifejlesztett kondicionálót használjunk
  • próbáljunk ki új frizurákat, amelyek a haj teltebb hatását keltik

Emellett érdemes az egészséges táplálkozásra a haj egészsége miatt is odafigyelni. A haj növekedését segíthetik a következő ételek:

  • halak (pl. lazac és a makréla)
  • sötét, leveles zöldségek (pl. spenót, mángold és a brokkoli)
  • hüvelyesek (pl. vesebab és lencse)
  • magvak, diófélék (pl. brazil dió, dió, pekándió, mandula, kesudió)
  • sárgarépa

Források: medicalnewstoday.compregnancybirthbaby.org.au