Trend

5 tipp, ha már unod az anyakontyot

Segítségül hívtunk egy “anyahajakban” igencsak járatos szakembert és összegyűjtöttünk neked 5 frizura alternatívát a rohanós mindennapokra!
2022. December 17.
anyakonty
Frizuratippek anyáknak (Fotó: Getty Images)

A szemedbe lóg, csiklandoz, meleged van tőle, tépi a gyerek, ráfekszel, elalszod, szimplán idegesít, ráadásul őrülten hullik is… Pont emiatt be kell lássuk, hogy édesanyaként bizony a felkötött haj a legpraktikusabb. A Mom Bun vagyis az anyakonty nagyon kényelmes és egyszerű hajviselet, de vajon mit szól hozzá a hajkoronánk?

Hol vannak már azok az idők, amikor reggelente hosszú perceken keresztül készülődhettél? Volt időd a hajad beszárítására, kivasalására, na meg persze hajfestésre járni. Egy édesanya életében, főleg a baba érkezése utáni első hónapokban, a tökéletes frizura bizony nem túl előkelő helyen szerepel a prioritások listáján.

Anyaként örülünk, ha – némi szárazsampont bevetve – még egy napot ki tudunk húzni hajmosás nélkül. Szinte észre sem vesszük, automatikussá válik, hogy mielőtt a babánkat kiemeljük a kiságyból, gyorsan felgumizzuk a hajunkat.

Ha a konyhában nekiállunk főzni, már tekerjük is a kontyot. Ha takarítani kezdünk az az első dolog, hogy a csuklónkon pihenő hajgumival a fejbúbunkra rögzítjük a loboncunkat.

Mégis mit tehetünk, ha nem hogy óráink, de perceink sincsenek a hajformázgatásra a gyerek/gyerekek mellett? Szűcs Réka fodrászt kérdeztem az anyakonty hátrányairól és a lehetséges alternatívákról:

„Az édesanyák gyakran fordulnak hozzám, hogy a várandósság után egy kicsit rendbeszedjem a frizurájukat. A terhesség alatt gyakori, hogy megváltozik a haj textúrája, illetve a szülést követő hormonális változások miatt akár ijesztő méreteket is öltő hajhullás állhat be néhány hétig/hónapig. Ezeket megtapasztalva számos édesanya keres fel. De sokaknak inkább az a problémája, hogy nagyon nehezen tudják fenntartani korábbi hajápolási rutinjukat a baba mellett. Ezekből az okokból kifolyólag gyakori, hogy friss anyukák azzal a kéréssel érkeznek hozzám, hogy vágjunk drasztikusan vissza a hajukból.

Tévhit azonban, hogy a rövid frizura megkönnyíti a mindennapokat.

A rövid hajat nagyon könnyű elaludni, folytonos formázást igényel, és gyakrabban is kell fodrászhoz járni vele, ha szeretnénk a formát és a hosszt is rendben tartani. Én ilyenkor mindig inkább egy a hajtípusnak és arcformának megfelelő vágást ajánlok, ami később otthon akár egy szimpla hajszárítás után is helyt tud állni, leegyszerűsítve és lerövidítve a hajformázással töltendő időt” – osztja meg tapasztalatait a hajszobrász.

„Ha valaki szinte minden nap szoros copfba vagy az úgynevezett anyakontyba kötve hordja a haját, az hosszú távon akár a hajszálak elvesztéséhez és a hajvonal kopásához is vezethet, hiszen a folytonos húzás tönkreteszi, elgyengíti a hajhagymákat. A hajgumizás ráadásul roncsolja a hajszálak szerkezetét, ezáltal a haj töredezettségéhez is nagyban hozzájárul, jelentősen rontva ezzel a frizuránk összhatását. 

Ha valaki ragaszkodik a kontyhoz, akkor is nagyon figyeljen arra, hogy hagyjon pihenő időt a hajának.

Éjszakára semmiképp ne fogja össze, illetve lehetőségeihez mérten kísérletezzen más frizurákkal is, hogy a hajhagymák időről-időre kicsit fellélegezhessenek” – tanácsolja Réka.

És íme 5 fontos tanács a fodrásztól, amit érdemes megfogadnod, ha egészséges tincsekre vágysz vagy néha parkolópályára küldenéd az anyakontyot:

1. Ha ragaszkodsz a felfogott hajviselethez, mindenképp figyelj arra, hogy fém alkatrész mentes, textil vagy textilbevonatú hajgumit használj, és hogy az alábbi videóban látható technikák szerint fogd össze a hajad! Fontos ugyanis, hogy ne össze-vissza gyűrögetve készítsünk “anyakontyot”, hanem vagy feltekerve csigába vagy egyszer áthurkolva rögzítsük. A lényeg, hogy a hajvégek minél kevésbé legyenek összegyűrve!

2. Ha enyhíteni szeretnél a hajhagymáid szenvedésén, néha válassz hajgumi helyett harapós csatott. Ezzel sokkal lazábban tudod összefogni a hajadat, az eredmény pedig sokkal nőcisebb, romantikusabb, mint egy anyakonty esetében.

3. Teljesen érthető, hogy sok szituációban zavar az arcodba hulló hajad. Ha van egy pár perced és némi kézügyességed az alábbi fonott frizurát te is elkészítheted és feldobhatod vele megjelenésedet.

Ha pedig nem igazán megy a fonás, de szeretnél fonott copfhoz hasonló eredményt elérni, akkor egy ilyen hajgumis megoldással tündökölhetsz!

 

4. A szorosan hátragumizott hajnál sokkal jobb megoldás, ha úgynevezett félig feltűzött frizurát készítesz. Ezzel elkerülheted, hogy a tincseid zavaróan belógjanak, ám mégsem teszed ki túlon-túl nagy stressznek a hajkoronád.

5. Ha az élet megköveteli a kontyot, vigyél színt a frizurádba egy-egy úgynevezett scrunchie-val. A gyerekkorunkból jól ismert, színes, habos-babos hajgumik most reneszánszukat élik és azontúl, hogy feldobják a frizuránkat, még a hajszálakat sem törik meg úgy, mint a hagyományos hajgumik.