Kisgyerek

Szülés után a fodrásznál: ilyen frizurát kérj

A terhesség alatt rengeteg fizikai változás történik, többek között a hajunkkal kapcsolatban is. Szülés után sok nőnek szinte csomókban hullik a haja, és alig várja, hogy eljusson a fodrászhoz és valami radikális megoldást kérjen.
2023. Március 26.
Hajvágás fodrásznál
kép: Getty Images

Terhesség alatt sok kismama tapasztalja, hogy haja fényesebb, puhább lesz és mintha több is lenne, mint a várandóssága előtt. Aztán megszületik a baba és azt tapasztalja, hogy jelentős mértékben hullik a haja.  A női nemi hormonok, elsősorban az ösztrogén és a progeszteron szintje megemelkedik a terhesség alatt, és serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, valamint meghosszabbítják a hajszálak élettartamát. Szülés után azonban ezeknek a hormonoknak a szintje csökken, ezért kezd hullani a haj, azaz ekkor hullik ki az, aminek korábban kellett volna.

Sokan ezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy radikális fodrászati megoldást keresnek, azaz alaposan levágatják a hajukat. Persze mindez nem mindenkinél történik így és nem is zavar mindenkit.

A szülés utáni hajvágás azonban sok nő számára fontos és kifejezetten sokan részesítik előnyben a bob frizurát. Népszerű változata a long bob, de nagyon kedvelt frizura a pixie is, nem véletlenül vágatta le minden nő a haját a 80-as, 90-es években ilyen formára, mert elképesztően kényelmes a rövid haj. Sok édesanya vágat ilyenkor frufrut, ami tökéletes választás, ha el akarod rejteni az apró kis babahajakat, de megfontolandó, hogy havi kiigazítást igényel.

Pixie hajstílus

Változat a pixie-re Kép: Getty Images

Így kezeld a szülés utáni hajhullást

Nyilván nem jó látni, ahogy mindent beborítanak a kihullott hajszálak, de a szülés utáni hajhullás átmeneti állapot. Azt nem tudjuk befolyásolni, hogy mindez ne történjen meg, hiszen a hormonszint megváltozása miatt történik, de életmódbeli változásokkal serkenthetjük a hajnövekedést.

  • Fontos, hogy mindennap fésülködjünk meg, de tegyük mindezt gyengéden, ne tépjük a hajat.
  • Ha szoros lófarokban, kontyban viseled a hajad, az töredezést okozhat, ami hajhulláshoz vezet; váltsd puha hajgumira.
  • Iktass meg fejbőrmasszázst, legyen része a hajápolási rutinodnak; nemcsak remek érzés, de segíthet a fejbőr élénkítésében is, ami ösztönzi az új hajnövekedést.
  • Szedj továbbra is terhesvitamint, mindaddig, amíg szoptatsz.

Ha úgy érzed nagyon hullik a hajad és sok hónappal a szülés után sem hagy alább, akkor érdemes beszélned a háziorvosoddal.

Forrás: parents.com