Kamasz

Hány éves kortól jöhet a hajfestés?

Alsó tagozatos gyermekem évzáróján meglepődve tapasztaltam, hogy már a 10-11 éves korosztályban is hódít a hajfestés és színezés. Lemaradtam volna valamiről?  
2022. Szeptember 29.
hajfestés kamaszkorban
Hajfestés, hajszínezés kamaszkorban Nyitókép: Getty Images

A divat, a smink és a körömfestés mellett a haj festése és színezése is az önkifejezés egyik közkedvelt formája lett a fiatal korosztályban. És bár az extrémnek tűnő színes tincseket nem minden oktatási intézményben nézik jó szemmel (sőt akár házirendben szabályozzák a hajjal kapcsolatos elvárásokat), a kamaszkor környékén már szinte megállíthatatlannak tűnik a Pinterestről és az Instagramról történő inspirálódás – annak ellenére is, hogy a szülők és fodrászok sem feltétlenül lelkesednek a gyermekkori neon, pink és szőke tincsekért.

Mit mondanak a fodrászok a gyerekek hajfestéséről?

Az általam megkérdezett fodrászok többsége szerint a gyerekek hajfestése eléggé ingoványos terület, bár arról nem tudott senki, hogy létezik-e egységes szabályozás ezzel kapcsolatban.

Mivel a hajfestékben található vegyi anyagok károsíthatják a fejlődésben lévő szervezetet, ezért a fodrászok egy része 14, illetve 16 éves kor alatt vagy nem vállal hajfestést, tartós színezést, vagy írásos szülői engedélyhez köti őket. Ez utóbbi esetben is felvilágosítást kell azonban adni a szülőnek arról, hogy milyen lehetséges kockázatai vannak a hajfestésnek.

Elhangzott viszont olyan álláspont is, hogy a fodrászoknak is muszáj haladni a korral, márpedig manapság cseppet sem szokatlan, hogy 10-12 éves gyerekek is szeretnének hajat festetni. Mivel a tiltás nem mindig célravezető, ezért sokkal szerencsésebb, ha inkább egy szakemberre bízza magát a kamasz, ahelyett, hogy otthoni sufnimegoldásokkal fogna neki a hajfestésnek egy You Tube vagy TikTok videót követve. Amivel lehet, hogy még nagyobb bajt csinál.

Milyen kockázatai lehetnek a festésnek, színezésnek?

A gyermekek hajának színe, állaga és erőssége folyamatosan változik a kamaszkorig. Mivel szervezetük még fejlődésben van, testtömegük alacsonyabb, hajuk vékonyabb szálú, és fejbőrük is sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, így a hajfestékekben található vegyi anyagok (pl. hidrogén-peroxid, ammónia) is kockázatosabbak számukra.

Ez alól sajnos a színezők sem jelentenek feltétlenül kivételt, hiszen ezekben is előfordulhatnak olyan kémiai anyagok, amelyek akár hosszú távon károsíthatják egészségüket.

A legagresszívebb kontaktallergéneknek az anylaminokat, a színtartósságért felelős parafenilén-diamint (PPD) és para-toluilén-diamint (PTD) tartják. Ezek az összetevők – amelyeket sokféle betegséggel hoztak már összefüggésbe – igen súlyos allergiás tüneteket okozhatnak az arcon és fejbőrön (pl. viszketés, duzzanat, égő érzés, hajhullás), de használatukkor akár légzési nehezítettség, asztma is felléphet.

A PPD veszélyeire világít rá egy dán klinikai vizsgálat is, amelyben arról számoltak be, hogy az általuk vizsgált gyerekek körében súlyos, allergiás reakciók jelentkeztek, ami miatt kórházi kezelésre is szorultak.

Emiatt a szakemberek azt javasolják, hogyha feltétlenül ragaszkodik a gyermek és a szülő is a hajfestéshez, akkor a festés előtt 72 órával mindenképpen érdemes bőrpróbát végezni, de még jobb, ha a tartós festék/színező helyett inkább másféle alternatívát próbálunk felajánlani gyermekünknek.

Milyen alternatívái vannak a hajfestésnek és hajszínezésnek?

  1. Hajkréta

Ha jó minőségű, természetes alapú, bőrbarát színezőkrétát használtok, akkor az elvileg nem fogja roncsolni a haj szerkezetét (bár töredezettséget sajnos ez is okozhat). Gyorsan és könnyen használható, sokféle klassz színben elérhető és egyetlen hajmosással kijön.

  1. Hajszínező wax

Ezüst, arany, lila vagy rózsaszín? Nagy sláger a természetes összetevőket tartalmazó hajszínező wax is, amivel egyszerre lehet formázni és színezni a hajat, és egy hajmosással meg is lehet szabadulni tőle.

  1. Növényi alapanyagú festékek

Sokan szorgalmazzák a növényi alapanyagú festékek használatát (ezek közül a legismertebb a henna, az indigó és a cassia), itt azonban nem árt némi óvatosság! Előforduhat, hogy a bio, vegán, növényi jelzőkkel felcímkézett dobozok olyan festéket rejtenek, amelyek káros vegyi anyagokat is tartalmaznak. Vásárláskor tehát ellenőrizzük, hogy csak természetes növényi összetevőkből álljon a termék!

A növényi festékek hátránya, hogy korlátozottabb a színválaszték, ám a megfelelő végeredmény érdekében itt sem árt, ha szakember segítségét kérjük, hiszen itt is fontos tudni a haj előéletét.

  1. Hajszínező spray

A gyermekek haján is használható hajszínező spray egyetlen mosással eltávolítható, nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagot, és általában bőrbarát. Mindig ellenőrizzük ugyanakkor a terméken, hogy hány éves kortól javasolja a gyártó annak használatát, mert a kisebb korosztály esetében még ezek is károsak lehetnek.

  1. Hajcsattal/csipesszel ellátott, színes póthaj-tincsek

Ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja annak, hogy színes tincsekkel dobja fel a gyermek a haját, hiszen egy mozdulattal fel-és lecsatolható, és semmiféle vegyi anyagot nem kell a bőrére vagy hajára kenni.

Útravalóul

  1. A szakértők és festékgyártók iránymutatásait követve, jobb, ha a hajfestéssel és színezéssel megvárjuk a kamaszkort!
  2. A gyermek hajfestését is bízzuk inkább szakemberre!
  3. Ha hajfestéket vagy színezőt vásárolunk, mindig olvassuk el a terméken lévő használati útmutatót és a figyelmeztetéseket is! Festés előtt ne felejtsünk el bőrpróbát végezni!
  4. Lehetőség szerint részesítsük előnyben a PTD-és PPD-mentes hajfestékeket, gyermekbarát termékeket!

Forrás:

Nyitókép: Getty Images