Kamasz

Mehet a műköröm a kamasznak? Hány éves kortól engedjük?

Mitévők legyünk, ha lányunk is műkörömre ácsingózik? Biztos, hogy jó, ha hirtelen nagylányos lesz a kislányunk? Nem káros, nem veszélyes? Mit mond a szakember?
2022. Augusztus 26.
műköröm
műköröm

A körmös szakmában dolgozók szerint a vendégek átlag életkora az elmúlt években határorozottan csökkent, amiben persze nagy szerepe van a közösségi médiának is.

Gondoljunk csak az Instagramra és TikTok-ra, ahol millióféle szín-, forma- és mintakavalkádból inspirálódhatnak a fiatalok, akik úgy gondolják, ezzel a trendi kiegészítővel még hamarabb felnőtté válhatnak.

Kourtney Kardashian lányával közös TikTok fiójában például gyakorta bukkannak fel olyan videók, amelyeken Penelope új hajszínnel, sminkben vagy műkörmökkel látható. A 10 éves kislányt közel négymillióan követik a közösségi oldalon.

Műkörmöt szeretne a 11 éves lányom, mit tegyek?

Azt, hogy hány éves kortól viselhet egy gyermek műkörömöt alapvetően a szülő értékrendjén, nevelési stílusán múlik. Vannak, akik szigorú álláspontot képviselnek, és úgy gondolják, hogy egy 10-12 éves gyermek még túl fiatal a műkörmökhöz, míg mások úgy vélik, hogy a divathoz, sminkhez és ékszerekhez hasonlóan ez is csak ártalmatlan módja annak, hogy a fiatalok kreatívan kifejezhessék magukat. Természetesen nem árt azért néhány praktikus szempontot is figyelembe venni, amikor erről a kérdésről döntünk.

Milyen szempontokat gondoljunk át, mielőtt a műkörömről döntünk?

  • Valóban szükség van-e a műkörömre? Meggyőzhető-e a gyermek arról, hogy más alternatívát keressenek helyette, vagy csak alkalmi jelleggel viselje azt? (pl. ballagáson, esküvőn)
  • Hallgassuk meg a szakember véleményét is! Alkalmasak-e a gyermek körmei arra, hogy ráépítsen egy mesterséges anyagot?
  • A műköröm készítés egy hosszabb, időigényes folyamat. Vajon végig tudja-e ülni fegyelmezetten a procedúrát gyermekünk?
  • Elég érett-e a rá, hogy kellő figyelmet fordítson a körmök higiéniájára és karbantartására?
  • Nem fog-e gondot okozni neki a mindennapi viselet során?

A szakember véleménye a kamaszkori műkörömviselésről

Egy nagy tapasztalattal rendelkező – névtelenséget kérő – kézápoló-műkörömépítő szakembert is megkérdeztünk a gyermekek műköröm viselésével kapcsolatban.

Ő határozottan azon az állásponton van, hogy felelős műkörmös 16 év alatt csak szülői nyilatkozattal épít körmöt. Tapasztalatai szerint egyébként az első épített köröm általában a ballagásra szokott elkészülni, itt már a nagylányosodás vágya is hajtja a fiatalokat.

Arra kérdésünkre, hogy mit javasol a fiatalabb korosztály számára, a leoldható lakkzseléket említette, ami a tartós körömlakkhoz hasonló és 2-3 hétig tart. Ez jó megoldás lehet azoknak a gyermekeknek, akiknek papírvékony természetes körömlemezük van, vagy nagyon rágják:

„Nyári szünetekben 12-13 éves kortól egy ilyen leoldható lakkzselé nagyon menő”

Okozhat problémát a műköröm a gyerekeknek?

Bár a szakember által felrakott, szakszerűen elkészített műköröm nem károsítja a saját körmöt, egy fejlődő szervezet esetében számolnunk kell azzal, hogy allergiás reakciókat (a körömágynál jelentkező irritáció, égő érzés, duzzanat) válthatnak ki a körömépítéshez használt anyagok – hangsúlyozta a kézápoló-műkörömépítő.

A szakértők elsősorban a műkörömépítés alapanyagi közé tartozó metil-metilakrilátok veszélyeire is figyelmeztetnek, de gyermekeknél az is előfordulhat sajnos, hogy allergiás kontakt dermatitisz alakul ki.

Gyermekek esetében külön ki kell térni a sérülésveszély (beakadás, szakadás, ütődés) megnövekedett kockázataira is, amelyek bakteriális vagy gombás fertőzések melegágyai lehetnek, illetve – súlyosabb esetben – akár orvosi beavatkozást is igényelhetnek.

2018-ban egy angliai kórház oldalára például felkerült egy, a szülőknek szánt figyelmeztetés, amelyben arról számoltak be az orvosok, hogy a nyári időszakban ugrásszerűen megnőtt a 12 évnél fiatalabb páciensek száma, akik traumás körömágy-sérüléseket szenvedtek és sebészeti beavatkozásra szorultak. Emiatt arra ösztönzik a szülőket, hogy a műköröm helyett válasszanak más alternatívát gyermekeik számára.

Útravalóul a legfontosabb tudnivalók

  • Gondoljuk át alaposan, hogy a gyermek korához, habitusához és életmódjához passzol-e a műköröm-viselet!
  • Ha gyermekünk 16 év alatti, akkor keressünk fel vele egy körömépítésben jártas szakembert, aki másféle alternatívákat is felkínálhat neki.
  • Ha mégis a műköröm mellett döntünk, akkor ne kísérletezgessünk otthon! Bízzuk szakképzett kézre a feladatot, aki megfelelő előkészítés után, a szakma szabályait betartva dolgozik.

Forrás: Gyerekszoba.hu