Kamasz

Nyílt levél a tanárnőnek, aki szerint a gimis fiam semmire sem viszi az életben

„Köszönjük az útravalót, jó lecke volt!” – írja levelében az anya, akinek kamasz fiára durva megjegyzést tett a tanárnője.
2022. Szeptember 24.
Gimnáziumi fizika tanárnő
Nyílt levél a gimis tanárnőnek aki azt mondta a gyerekemnek, hogy semmire sem fogja vinni

A kamaszokkal nem mindig könnyű, főleg akkor, ha egy egész osztálynyit kell belőlük féken tartani. Tökéletesen tudja ezt az az anya is, akinek tavaly érettségiző fiát kemény szavakkal engedte útjára a tanárnő, aki sajátos fegyelmezési módszereiről vált híressé az egész iskolában.

„Kedves Tanárnő!

Muszáj beszélnünk valamiről még akkor is, ha Ön szerint csak az iskolába járó diákok szülei kérhetnek időpontot fogadóórára. Semmiképp sem mennék szembe az elképzeléseivel, talán jobb is, ha levélben keresem meg, így legalább nem vág a szavamba. Elnézést, ha már most nagy levegőt kellett vennie a folytatáshoz, elhiheti, a fiamnak is megállt a szíve egy pillanatra, amikor azt találta mondani, hogy semmire sem fogja vinni az életben.

Abba, hogy Ön mit gondol a diákjairól, természetesen senkinek sincs beleszólása, de ha ezeknek hangot is ad, akkor már másokra is tartozik. Hiába tett úgy a telefonban, mintha fogalma sem lenne, kiről beszélek, egész biztosan tudom, hogy nem felejtette el a nyári szünet alatt a fiam nevét – és az Önök között történteket sem.

Kamasz fiú mosolyog

Ha mégis így lenne, segítek: ő az, aki az elmúlt két évben elképesztően keményen dolgozott azért, hogy legalább görbüljenek a jegyei. Elég hamar kiderült számunkra, hogy ez Önnek mit sem számít, hiszen már az első napon azzal stresszelte az osztályt, hogy a fizikát csak Ön tudja jelesre. Mi persze sosem az ötösre hajtottunk, de ezzel a mondattal elég jól megalapozta a kapcsolatát a diákokkal. 

Visszatérve a fiamhoz: ő az, aki – az Ön szerint értékelhetetlen – dolgozatok után javítási lehetőséget kért, de csak gúnyos nevetést és fejcsóválást kapott válaszként. Neki adott háromszor is egyest azért, mert otthon maradt a könyve, és neki mondta azt a bizonyítványosztás napján, hogy semmire sem fogja vinni az életben.

Hála az égnek a fiam tudja, hogy ez nem igaz. Hogy ez egyáltalán nem a fizika kettestől függ. Az energia, a munka, a teljesítmény, a fényés és a vonzás törvénye az ő életében is fontos szerepet játszanak, csak épp egészen más értelmet nyernek, mint Önnél. Elhiheti, hogy ezeket  csillagos ötösre tudja!

Köszönjük az útravalót, jó lecke volt, reméljük, hogy Ön is tanul belőle!”

(Fotó: Getty Images)