Kamasz

Drága Szüleink, ezt az 5 dolgot szeretnénk, ha tudnátok rólunk

Ha meg akarjuk érteni a tizenéveseket, a legjobb, ha egyenesen tőlük kérdezzük meg, mire van szükségük. Íme, ezt tanácsolják a szüleiknek.
2022. Szeptember 22.
anya nyugtatja kamasz lányát a kanapén

Az iskolakezdés időszaka soha sem könnyű, ahogy semmilyen átmeneti időszak. Sok szülő próbálja támogatni a gyerekét, de nem tudja hol kezdje. Dr. Neha Chaudhary gyermek- és ifjúságpszichiáter egyenesen a gyerekeket kérdezte meg arról, nekik mire lenne szükségük. Íme, a válaszaik.

1. Azt szeretnénk, ha meghallgatnátok, és nem kijavítanátok.

Gyakori hiba, amit a szülők elkövetnek – bár általában jó szándékkal -, hogy azonnal megoldásokat keresnek, amikor a gyerekeik elismerést, megerősítést és meghallgatást szeretnének. Sok gyerek számára a tanácsok és megoldások azonnali felajánlása a tapasztalataik érvénytelenítését jelenti, sőt, frusztráló is lehet.

„Nem mindig tanácsra vágyunk – mondja Ava. “Csak azt akarjuk, hogy valaki tudja, min megyünk keresztül.”

Ha a tinédzsered például megosztja veled, hogy nehéz időszakon megy keresztül egy barátjával az iskolában, ahelyett, hogy azt mondanád neki, hogy maradjon távol az illetőtől, próbálj meg valami olyasmit mondani, hogy “úgy tűnik, ez agyon bánt téged”. Ezek a megerősítések abban segíthetnek neki, hogy jobban érezze magát.

2. Bízz bennünk, amikor azt mondjuk, hogy segítségre van szükségünk.

Szinte minden tizenéves, akivel beszéltem, osztotta ezt az érzést. “A mentális egészség nem olyan dolog, ami csak úgy lesz, a problémák nem mindig múlnak el maguktól”- mondja a 12 éves Jose. “Ez olyasvalami, amin a gyerek keresztülmegy, és amin dolgozni kell.”

A 17 éves Hazuri szerint különösen fontos, hogy tiszteletben tartsuk amit a tinédzserünk mond. “Ha a kamasz azt mondja, hogy segítségre van szüksége, bízzunk benne, még ha az adott problémát nem is tartjuk nagy dolognak”.

Aliza, aki 17 éves, azt javasolja, hogy ne mondd a tinédzsernek, hogy “túlreagálja”, amikor megosztja veled az érzéseit. “Ez érvénytelenítő és elutasító lehet, és rosszabbul érezhetik magukat abban a pillanatban.”

Néhány tinédzser elmondta, hogy egyes családokban és kultúrákban a mentális egészségügyi tüneteket megkérdőjelezhetik, ha a tinédzser alapvető szükségletei ki vannak elégítve. Gyakran olyasmiket mondanak a szülők, hogy kapsz enni, van ruhád és tető a fejed felett, mégis mitől lehetnél depressziós?

Ha a kamasz gyereked azzal fordul hozzád, hogy segítségre van szüksége, és te azon kapod magad, hogy megkérdőjelezed ezt, az első lépés az legyen, hogy megállsz, veszel egy nagy levegőt, és megkéred, hogy meséljen többet. Az, hogy abban a pillanatban megkapja a segítséget, amire szüksége van, talán a legfontosabb dolog, amit tehetsz.

3. Már így is nagy nyomás alatt vagyunk. Segítsetek csökkenteni, ne növeljétek tovább.

A 16 éves Blair azt mondja, bárcsak tudnák a szülők, hogy a gyerekek mekkora nyomást éreznek az iskolába való visszatéréskor, és hogy ez néha mekkora szorongással jár. „Úgy érezzük, hogy elmúlt a gyerekkorunk, és most azonnal rendbe kell tennünk az önéletrajzunkat, és jelentkeznünk kell az egyetemre” – osztja meg a lány.

„Annyira nagy a nyomás, hogy jól teljesítsünk az iskolában, és ez a fiatalabb generációk számára csak rosszabb lesz” – mondja a 17 éves Anna. Azt mondja, hogy egyesek számára ez sok stresszt és szorongást okozhat.

Anna azt is megjegyzi, hogy egyes tizenévesek depressziósnak érezhetik magukat, de külsőleg nem tűnnek annak. „Sok szülő azt feltételezi, hogy a depresszió azt jelenti, hogy sötét ruhákat viselünk és mindig fáradtak vagyunk, de ezek sztereotípiák, és a gyerekek sajnos jól el tudják rejteni a tüneteiket.”

A türelem és a megértés sokat segíthet ebben az időszakban, mondja a 16 éves Kinnari. „A mentális egészség egy hosszú folyamat, és az önsegítés időbe telik” – jegyzi meg. „Néha még egy közösségre is szükség van.”

Blair azt is megjegyzi, hogy ne vegye magára, ha a tinédzser életében van egy másik bizalmi felnőtt, például egy tanár, akihez nyugodtan fordulhat támogatásért, mielőtt a szüleihez fordulna. „Nem baj, ha nem mindig te vagy az, akihez azonnal fordulnak, ha segítségre van szükségük” – mondja. Azt is javasolja a szülőknek, hogy próbáljanak meg új környezetben, a házon kívül, például egy kávézóban beszélgetni a gyerekükkel. Ez segíthet megtörni az otthonlét negatív asszociációit, és egészséges, új dinamikát teremthet.

4. Segít, ha megértést mutattok és pozitívan megerősítitek az erőfeszítéseinket.

A pozitív megerősítés segíthet a tinik bátorításában. „Ismerjék el, amikor a legjobbat próbáljuk kihozni magunkból” – mondja Blair. “Úgy érzem, hogy ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. Sokat jelent, ha a szüleink azt mondják, hogy jól csináljuk, vagy tudatják velünk, hogy látják, milyen keményen próbálunk mindent megoldani.”

Jose elmondja, hogy régebben aggódott, hogy a szülei talán nem lesznek fogékonyak arra, hogy a mentális egészségről beszéljenek vele, de valójában ennek az ellenkezőjét tapasztalta, és valóban úgy érezte, hogy támogatják.

5. A lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi.

A korábbi generációkkal ellentétben a tizenévesek sokkal inkább tudatában vannak annak, hogy a mentális és a fizikai egészség kéz a kézben jár, és mindkettő ugyanolyan fontos része az egészség tágabb meghatározásának.

“Mindig azt mondom, hogy ha már évente elmész orvosi vizsgálatra, miért ne lehetne a mentális egészséget is megvizsgálni?” – kérdezi Anna. “Az agyad ugyanolyan fontos, mint a tested.”

A 15 éves Annabel szerint néhány szülő nem hiszi el, hogy a mentális egészség létezik, és ez árthat a gyerekének. „Azt javaslom, hogy próbálják meg felvilágosítani önmagukat” – mondja.

A 16 éves Aaliyah hozzáteszi: „Időt kellene szánniuk a szülőknek arra, hogy többet tanuljanak a mentális egészségről, vagy megkérdezzék a gyerekeiket erről.”

Sok mentális egészségi állapotnak biológiai alapja van, és legalábbis részben öröklődhet. Jose emlékezteti a szülőket, hogy nem az ő hibájuk, ha egy tinédzser nincs jól.  “Néhány szülő azt gondolja, hogy a gyerekek viselkedése tükrözi az ő viselkedésüket, de ez nem mindig van így” – mondja.

Hazuri egyetért ezzel. “Vannak barátaim, akik elmondták a szüleiknek, hogy mentális egészségügyi problémáik vannak, és ők nem engedik, hogy segítséget kérjenek, mert azt gondolják, hogy ez rossz fényt vet rájuk, pedig nagyon fontos lenne, hogy segítséget kapjanak ilyenkor a gyerekek” – magyarázza.

Ha szülő vagy, és még soha nem beszéltél a mentális egészségről a tinédzsereddel, Jose szavaival élve, csak próbáld meg. Lehet, hogy meglepődnél, hová vezet ez mindkettőtöket.

Kép: Getty Images

Forrás: goodmorningamerica.com