Kamasz

Állandó viták a kamasszal? Így érdemes kezelni

A vitatkozás és a szabályok újratárgyalása normális része a kamaszkornak, de a szülőknek ez nem könnyű időszak.
2022. November 03.
Kamasz fiú az anyjával ül a kanapén

Lássuk, mivel támogathatjuk, hogy továbbra is jó legyen a szülő-gyerek kapcsolat, és ne az állandó konfrontálódásról szóljon.

Meglepő lehet, hogy a 10 évesed a kamaszkor kezdetén jár. A pubertás korábban kezdődik, mint gondolnánk.

Laurence Steinberg, Ph.D., a serdülőkori agyról szóló könyvében (Age of Opportunity) elmondja, hogy a serdülőkor minden eddiginél korábban kezdődik, mivel a kezdeti pubertáskori tünetek megjelenése a fiúknál és a lányoknál az évtizedek során egyre korábbi időszakra tolódik.

A serdülőkor elsődleges feladata az identitás megtalálása, és a családi normákkal való szembeszegülés az identitás kialakulásának természetes és szükséges része. Függetlenül attól, hogy a 10 éves gyermeked biológiailag még nem kamasz, a kamaszkorra jellemző viselkedést mutat. A serdülőkor a családon belüli szerepek és határok újratárgyalásának időszakát jelzi, ami, nos, sok-sok tárgyaláson keresztül történik! És vitatkozással. A gyermeked eddig jól internalizálta a családi szabályokat és elvárásokat, és most megkérdőjelezi azokat.

A kutatások azt mutatják, hogy azok a tizenévesek, akik inkább tárgyalnak és vitatkoznak, mintsem engedelmesen megfelelnek a szülőknek, hosszú távon valóban egészségesebbek lesznek. A szabályok és elvárások megvitatásával gyakorolja a kritikus gondolkodást, a verbális- és a szociális készségeket, amelyek mind hozzájárulnak a pozitív szociális fejlődéshez. Azok a tizenévesek, akik nem érzik magukat biztonságban, ha vitatkoznak a szüleikkel, nagyobb valószínűséggel szegik meg a szabályokat kockázatos módon, mivel nem tudják nyíltan megkérdőjelezni azokat.

Persze, attól, hogy ezt tudjuk, állati nehéz a hétköznapokban az állandó vitatkozást kezelni. Ha tudjuk, hogy “ez normális”, segíthet egy kicsit, de nem szünteti meg teljesen a bosszúságot, ha a gyerek nem tartja be a szabályokat.

Íme, néhány szempont és támogató eszköz, amelyek segítségével könnyebb lehet ez az időszak:

Legyél kíváncsi arra, mi zajlik le benne. Az ilyen mondatok segíthetnek mindkettőtöknek: “Mostanában sokat vitatkozunk szabályokról, amelyeket évek óta betartunk családként, például a házi feladattal vagy a képernyőidővel kapcsolatban. Mondd el, mit gondolsz ezekről a szabályokról.”

Legyél empatikus és próbálj kimozdulni a saját perspektívádból.

Nézz rá a szabályaitokra, lehetséges, hogy olyan régóta csináljátok rutinból, hogy már nem teljesen világosak a miértek. Ha a szülők a szabályok megvitatását, újragondolását kínálják fel ahelyett, hogy egyszerűen csak rendeleteket osztogatnának, a gyerekek pozitívabban reagálnak a szabályokra, vagy legalábbis kevesebbet vitatkoznak, mert elfogadják az indoklást észszerűnek.

Vond be a problémamegoldásba és a döntéshozatalba. Ő is tegye hozzá a saját gondolatait a szabályokkal kapcsolatban. Itt igazán nagy varázslatok történhetnek: kiderülhet, hogy a gyereked igenis tud felelős lenni, kreatív és belső motivációból szabályokat alkotni, így sajátjának érzi.

A kamasznak a szüleivel való nyílt és szeretetteljes kapcsolata végső soron elősegíti az önállóságukat. Kompetensnek érezhetik magukat ahelyett, hogy csak azt hallanák a szabályokkal kapcsolatban, hogy “nincs ha és de”. A konfliktusok megbeszélése és a közös problémamegoldás segíthet új kereteket találni mindkettőtöknek kevesebb frusztrációval, és több megértéssel.

Kép: Getty Images

Forrás: parents.com