Kamasz

Ezek a kamaszkor stádiumai

A gyermekkor és a felnőttkor közötti átmeneti időszakot nevezzük serdülőkornak, kamaszkornak. Ekkor lezajlik néhány nagy változás – a tizenéves szervezetében, és abban is, ahogyan a világhoz viszonyul.
2022. November 14.
tinédzserek barátok
Milyen szakaszai vannak a kamaszkornak?

Milyen változásokra lehet számítani a kamaszkor egyes stádiumaiban?

Korai serdülőkor – 10-13 éves korig

A kamaszkornak ebben a szakaszában a gyerekek gyakran gyorsabban nőnek. Egyéb változások is jelentkezhetnek a testükön, például a szőrnövekedés a hónalj területén és a nemi szervek közelében, a lányoknál a mellek fejlődése, a fiúknál a herék megnagyobbodása.

A serdülőkor általában egy-két évvel korábban kezdődik a lányoknál, mint a fiúknál, és az is teljesen normális, ha bizonyos változások már a lányok 8 éves, és a fiúk 9 éves korában elkezdődik. Sok lánynak elkezdődhet a menstruációja 12 éves kora körül, átlagosan a mellek fejlődésének kezdete után 2-3 évvel.

Erre az időszakra jellemző lehet a nagyon konkrét, ”fekete-fehér”, végletes gondolkodás: a dolgok jók vagy rosszak, remekek vagy rémesek, anélkül, hogy nagyon lennének köztük árnyalatok. Ilyenkor teljesen normális, hogy a gyerekek erősen magukra összpontosítják a figyelmüket (ezt nevezzük egocentrizmusnak), és ennek kapcsán nagyon öntudatosak lehetnek a megjelenésüket illetően, és úgy érezhetik, hogy a társaik mindig megítélik őket.

Fokozott lehet az igény a magánélet iránt, tehát elkezdhetik felfedezni a családjuktól való függetlenedés módjait. Ilyenkor feszegethetik a határaikat, és erőteljes lehet a reakciójuk, ha azokat a szülők megerősítik.

Közép serdülőkor – 14-17 éves korig

A fizikai változások folytatódnak ebben a szakaszban is. A legtöbb fiúnál növekedési ugrás történik, változik a hangjuk, és egyeseknél pattanások jelenhetnek meg. A lányoknál a fizikai változások már majdnem befejeződenk, és a többségnek már most rendszeres menstruációja van. Sokan kezdenek érdeklődni a romantikus és szexuális kapcsolatok iránt ebben a korban.

Miközben a nagyobb függetlenségért küzdenek, sokaknak lehet több vitája a szüleivel ebben az időszakban. Több időt tölthetnek a barátokkal, és kevesebbet a családdal. A kortársaknak hatása ekkor tetőzhet, és a tinédzserek nagyon aggódhatnak a megjelenésük miatt.

Az agy is tovább változik és érik ekkor, de még mindig nagy különbség van abban, ahogy a közép serdülőkorban gondolkodnak a felnőttkorhoz képest. Ez nagyrészt azért van így, mert a homloklebeny (frontális lebeny) az utolsó agyterület, ami érik, de a fejlődése csak jócskán a 20-as években fejeződik be. Ennek a lebenynek nagy szerepe van a komplex döntéshozatalban, az impulzuskontrollban, a többféle lehetőség és következmény mérlegelésében. Ebben az időszakban még mindig gyakran vezérelhetik a döntéseiket az erős érzelmek.

Kései serdülőkor – 18-21 éves kor, és akár azután

A kései serdülőkorra a fizikai fejlődés általában befejeződik. Ebben az időszakban általában már jobban tudják kontrollálni az impulzusokat, és felmérni a kockázatokat és hasznot.

A korai felnőttkorba lépő tizenévesek már tudatosabbak a saját egyéniségüket illetően, és felismerik a saját értékeiket. Előfordulhat, hogy jobban jövőfókuszúak lehetnek, és a reményeikre és eszményeikre alapozhatják a döntéseiket. A barátságok és a romantikus kapcsolatok stabilabbá válnak. Érzelmileg és fizikailag jobban elszakadnak a családjuktól. Sokan a helyére állíthatják a kapcsolatot a szüleikkel, és inkább egyenrangúnak tekintik őket, akitől tanácsot kérhetnek, és akikkel érett témákat vitathatnak meg.

Forrás: healthychildren.org

Nyitókép forrása: Getty Images