Kamasz

Így változik az agy kamaszkorban

A korai évek nagyon fontosak az agyfejlődés szempontjából, de az agy még sokat változik, formálódik a tinédzserkor és a fiatal felnőttkor folyamán is – egészen a húszas évek közepéig –, amire teljesen éretté válik.
2023. Január 20.
tinédzserek
Kamaszkorban is sokat változik az agy. (Kép forrása: Getty Images)

Kisgyerekkorban az agy rohamos tempóban és hatalmas mértékben növekszik, fejlődik. Amire a gyerekek elérik a 6 éves kort, az agyuk mérete a felnőtt agy méretének 90-95 százaléka. Azonban tinédzserkorban is alakul, érik az agy.

A serdülőkor számos változással jár, és ez az agy számára is egy jelentős fejlődési időszak. A fő változás az, hogy a szürkeállományban – a gondolkodási és feldolgozó részben – azokat a kapcsolódásokat, amiket nem használ, az agy „lemetszi”, míg ezzel párhuzamosan más kapcsolódások erősödnek. Ez az agy hatékonyabbá válását szolgálja.

Az agy egyes részei nem azonos ütemben érnek. A folyamat az agy hátsó részében kezdődik, és az úgynevezett prefronális kéreg kerül legvégül sorra, ami még fiatal felnőttkorban is változik.

A prefrontális kéreg az agy döntéshozó része, amely az előre tervezésért, a cselekvések következményeinek átlátásáért és felméréséért, a problémamegoldásért és az impulzuskontrollért is felelős. Úgy gondolják, hogy a prefrontális kéreg fontos szerepet játszik a hangulat, a figyelem, és az absztrakt, vagyis elvont, elvonatkoztatott gondolkodás képességének szabályozásában is.

Az agy más részei, köztük az amigdala már korábban érettek lehetnek. Az amigdaláról azt gondolják, hogy az érzelmekben, az impulzusokban, az agresszióban és az ösztönös, szinte reflexív viselkedésben van szerepe.

Úgy tűnik, hogy a tinédzser gyermeked gondolkodása és viselkedése néha kimondottan érett, máskor viszont olyan, mintha logikátlan, impulzív vagy érzelmi módon cselekednek vagy döntene? A raisingchildren.net.au szerint ezeket az eltolódásokat és változásokat agy egyes részeinek eltérő fejlődése okozza. Vagyis az, hogy a kamaszok agya még fejlődik, érik.

„Az idegtudósok régóta úgy gondolják, hogy az érett prefrontális kéreg szabályozza az amigdalát, megszakítva az érzelmi, agresszív vagy ösztönös kitöréseket. Az a felismerés, hogy az amigdala hamarabb érik, vagy „kapcsolódik a hálózathoz”, mint a prefrontális kéreg, azt sugallja, hogy az eltérés hozzájárulhat a serdülőkor érzelmességéhez és impulzivitásához” – mondta el a healthychildren.org portálnak Dr. Andrew Garner, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (APA) gyermek és családi egészség pszichoszociális vonatkozásaival foglalkozó bizottságának tagja.

A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet mindenért az agyfejlődést okolni. „Fontos megjegyezni, hogy a prefrontális kéreg serdülőkorban is működik. De mivel még nem teljesen kiforrott, egyszerűen nem dolgozik olyan gyorsan, mint amikor már érett.” A nyugodtabb pillanatokban a prefrontális kéreg képes az absztrakt gondolkodásra, meg tudja látni az egyes cselekvések következményeit, de a pillanat hevében a viszonylag fejlettebb amigdala már azt kiálthatja, hogy „cselekedj”, mielőtt a prefrontális kéreg tudná, hogy mi történt.

Néhány dolog, amivel szülőként segítheted a gyermekedet

Ha megvitatjátok a cselekedetek következményeit, az segíthet a tinédzser gyermekednek az impulzív gondolkodást összekapcsolni a tényekkel. Ez segít az agynak abban, hogy létrehozza ezeket a kapcsolódásokat, és gyakrabban megtenni ezt az összekapcsolást.

Emlékeztesd a gyermekedet arra is, hogy mennyire rugalmas tud lenni, és hogy képes változtatni a dolgokon. Ebben az időszakban hajlamosak lehetnek a serdülőkorú gyerekek annyira a pillanatra koncentrálni, hogy nem mindig veszik észre, hogy képesek a rossz helyzeteket megváltoztatni. Idézz fel valamilyen múltbeli eseményt, amikor azt gondolta, hogy az az időszak szörnyű, de mégis jóra fordultak a dolgok.

Amikor valamilyen problémával fordul hozzád, kérdezd meg a tinédzseredet arról, hogy azt szeretné, hogy válaszolj neki, tanácsot adj, vagy csak arra van inkább szüksége, hogy meghallgasd. A kéretlen tanács, a problémái helyette való megoldása, vagy a hibáztatás azt eredményezheti, hogy a tizenéves a jövőben kevésbé lesz nyitott a szülővel szemben.

Források: raisingchildren.net.au, healthychildren.org, stanfordchildrens.org