Kamasz

Megváltoztatja a kamaszok agyát az internetfüggőség

A memória és a döntéshozatali területekre van hatással.
2024. Június 07.
kamasz netezik
Kép: Getty Images

Megváltoztatja a fiatalok agyát az internetfüggőség – írja a The Guardian egy új kutatás alapján.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy az internetfüggő kamaszok agyában a memóriáért és a döntéshozatalért felelős területeken csökkent a funkcionális összeköttetések száma. Ez a csökkenés függőségre való hajlamot és viselkedésbeli változásokat eredményeztek, amelyek összefüggésbe hozhatók a fejlődéssel, a mentális egészséggel, valamint a koordinációs képességekkel is. Hosszú távú következménye a z internetfüggőségnek, hogy nehezebben boldogulnak a társas tevékenységekben, párkapcsolatok fenntartásában, alvászavarok és étkezési rendellenességek is jelentkezhetnek.

Max Chang a tanulmány társszerzője elmondta, a serdülőkor a fejlődésének egy meghatározó szakasza, amely során jelentős változások mennek végbe a tudatunkban és a személyiségünkben is. Éppen ezért az agy ilyenkor különösen kitett az internethasználatnak.

Chang azt remélni, hogy tanulmányuk segíthet az internetfüggőség korai jeleinek felismerésében. Noha a probléma pszichoterápiával kezelhető, de szerinte a legjobb az lenne, ha nagy hangsúlyt fektetnénk a megelőzésre, amelyben jelentős szerepe van a szülőknek.