Kamasz

Lehet, hogy a telefonja miatt pattanásos a kamaszod bőre?!

Szinte hozzá van nőve az okostelefonja a kezéhez, meg a füléhez. De vajon eszébe jut-e rendszeresen tisztítani? Ha nem, akkor a sok telefonálás ronthat a bőre állapotán.
2022. November 30.
kamasz lányok mobiltelefonnal
Getty Images

Szelfizik, videókat néz, csetel, zenét hallgat, és telefonál is, persze a készüléket mindenhová magával viszi – ennek lehet egy olyan veszélye is, amire talán nem is gondoltok. Előfordulhat, hogy sokat noszogatod a tinédzser gyerekedet, hogy olvasson is, vagy találkozzon többet a barátaival, beszélgessen veletek többet, de most itt egészen másról van szó: a bőréről. A legjobb barátjaként kezelt mobiltelefon ugyanis könnyen az egyik legnagyobb ellenségévé válhat, és megsokszorozhatja a pattanásai számát, ha nem figyel.

Minden rajta van

A telefonunkat mindannyian sokkal ritkábban tisztítjuk, fertőtlenítjük, mint kellene. És gondolj bele, ha azért is nógatni kell, hogy pakoljon el maga után a konyhában vagy tegyen rendet a szobájában, vajon milyen gyakran jut eszébe megtisztítani a telefonja kijelzőjét?! Pedig az okostelefonok kijelzője nagyjából hétszer (egyes cikkek szerint tízszer) olyan „piszkos” lehet, mint egy vécéülőke. Vannak rajta szennyeződések, az ujjunkról, arcbőrünkről rátapadt faggyú, lehetnek rajta mindenféle kórokozók, amelyeknek ez a kicsit zsíros, ritkán tisztított felület remek táptalaj. És mindez rendszeresen érintkezik az arcbőrrel, a fülekkel, a hajjal, a nyakkal, az ujjakkal, amelyekkel aztán hozzáérünk az arcunkhoz, szemünkhöz…

Kutatások szerint az emberek harmada még sosem fertőtlenítette vagy tisztította meg alaposan a telefonja kijelzőjét – vajon a te kamaszod figyel erre?

És ha nem, akkor csodálkozik, hogy az állvonalon pattanásosabb a bőre? A bőrre jutó szennyeződések, baktériumok ugyanis nagyban hozzájárulnak a pórusok eltömődéséhez, fertőzés, gyulladások kialakulásához.

Tisztítani tudni kell

Egyrészt a telefont, másrészt az arcbőrt. Az előbbihez jó lehet sima fertőtlenítő kendő, de beszerezhetsz speciális kijelzőtisztító folyadékot és hozzá való spray-t. Ezek ugyan nem minden esetben fertőtlenítenek, érdemes ezt ellenőrizni, és ha szükséges, megfelelő fertőtlenítő szerrel is rámenni a kijelzőre időről időre. Fontos, hogy a választott szer alkoholmentes legyen (egyébként akár sima üvegtisztító, ablaktisztító is alkalmas lehet). Érdemes a kicsi, nehezen hozzáférhető részeket fogpiszkálóval kitisztítani, és a tokot levéve az egész telefont plusz a tokot külön rendszeresen áttisztítani.

Az arctisztítás pedig még ennél is fontosabb: naponta kétszer, gyengéd, a bőrtípusától, bőre állapotától függően zsíros, problémás vagy normál bőrre való kíméletes tisztítóval kell lemosni a bőrt. Aki sminkel, annak különösen alaposnak kell kennie, és a sminket először olajos vagy kétfázisú tisztítóval feloldani, majd habzó vagy krémes, géles lemosóval eltávolítani. Ezzel nagyon sok bosszúságtól – és pattanástól kímélheti meg magát a kamasz.

Nézzen fel gyakran

Ha fejfájós a gyermeked, bizony azt is okozhatja a telefon. A lehajtott fejjel, mozdulatlan pózban való görgetés megviseli a nyak- és vállizmokat, elmerevíti azokat. A tech necknek nevezett jelenség idősebb korban ráncokat, az arc alsó felén a bőr megereszkedését okozhatja – kamaszkorban ettől még nem kell tartani, fejfájástól, vállmerevségtől, szemszárazságtól viszont annál inkább. Biztasd arra, hogy ha sokat is telefonozik, sportoljon is mellette, legyen sokat levegőn, és amikor a telót bújja, rendszeresen nézzen fel, emelje a fejét, fókuszáljon a távolba.

Nvitókép forrása: Getty Images