Kamasz

Amit tudnod kell, ha saját sminkszettet akar a kamaszlányod

Te még várnál a saját sminkkészlettel, de ő már titokban a te cuccaidat próbálgatja? Így kezeld jól a helyzetet hazánk egyik legmenőbb sminkmestere szerint.
2022. Október 28.
saját sminkszett kamasz

Tegnap még kislány volt, ma meg már a TikTokról akar sminkelni tanulni – azzal nem segítesz, ha egyszerűen megtiltod neki, de azzal sem, ha simán ráhagyod. Tombor Sarolta az egyik legnagyobb név a sminkszakmában, maga is egy kiskamasz lány anyukája, és szuper tanácsokat adott, hogyan jöhettek ki jól mindketten ebből a szituból.

Segítsd és támogasd

„A kamaszodó gyereked még nem felnőtt, ugyan, ám önálló személyiség. Szüksége van arra, hogy legyen saját, az ízlését tükröző ruhatára, és egy bizonyos kor után saját sminktára is. Egy felnövőben lévő lánygyereknek ez egy nagyon fontos megélés – figyelmeztet a szakértő. – Az anya-lánya kapcsolatban ez egy jelentős állomás lehet.

Anyaként sokféle feladatod és lehetőséged van a lányodat a nővé válás kapuján átsegíteni, amelyek közül hálás tennivaló lehet saját sminkkészletet állítani össze neki.

Jó, ha teljesen természetesen tudod kezelni, hogy a nővé érés folyamata, a hormonális változások során megváltozik a kiskamaszod bőre, a viselkedése, és megváltoznak az igényei is. Változik, hogy mit akar magából megmutatni, próbálgatja a nőiességét – és ez abszolút rendben van. És az a jó, ha van ehhez neki egy saját kelléktára. Amit ha te, az anyukája veszel meg neki, akkor tudsz figyelni arra, hogy az ő bőrtípusának megfeleljen, és egyúttal azt is érezteted vele, hogy támogatod abban, hogy nővé váljon. És közben segítesz neki, hogy a lehető legkevesebb zsákutcába fusson bele (most épp a sminkelés terén).”

A legnagyobb TikTokcsapda

A gyerekek ügyesek, elszántan gyakorolnak, és általában nagyon jól leutánozzák előbb-utóbb a közösségi felületen lévő oktatóvideókon bemutatott sminkeket. Amelyek a legritkább esetben visszafogott, no makeup-típusúak, annál inkább látványosak, tökéletesre „vakoltak”, erősek és feltűnőek. Csupa olyasmi, amit nem igazán szeretnél a 12 éves lányodon látni, nem igaz? Na de ha megtiltod neki, azzal nem igazán éred el a célodat.

A TikTokról csak a technikákat tanulja meg a gyerek, azt nem, hogy az adott sminket milyen alkalomra célszerű viselni, és azt sem feltétlenül, hogy mit üzen a viselőjéről.

„Ő csak menőnek látja, ezért viselni akarja. Azt viszont neked kell elmagyaráznod, megtanítanod neki, hogy a smink is a kommunikáció egy formája, méghozzá nagyon látványos formája. Ugyanúgy, ahogy az öltözködés, a hajviselet, vagy akár a parfüm is. És amikor sminket készítünk magunknak, nagyon is tisztában kell lennünk azzal, milyen alkalomra viseljük, és mit szeretnénk üzenni vele magunkról. Gyakori probléma, hogy az anyukák mindezt nem igazán tudják megfogalmazni, nincsenek észérveik amellett, hogy miért nem megfelelő a netről ellesett smink, csak annyit tudnak mondani, hogy „márpedig ilyen sminkkel nem mész ki az utcára”. Nincsenek szakmai érveik, hiszen nem képzett sminkesek, csak az érzés van meg, hogy ez így nincs rendben, nem illendő, nem való az adott szituációban. Épp ezért nagyon hasznos lehet a kiskamaszoknak szóló profi sminkes oktatás.”

sminkelő kamaszok

Fotó: Getty Images

Ajándékötlet, ami tuti siker

Egy „független” szakembertől egészen más azt hallani, hogy a sminkünkkel üzenünk magunkról a külvilágnak, mégpedig nagyon fontos dolgokat. „Egy tanácsadáson vagy tanfolyamon megtanulhatják a lányok, hogy egy okos, önálló, talpraesett nő tudja, mivel milyen hatást tud elérni, tisztában van azzal, milyen alkalomra mit akar mutatni magából, milyennek akar kinézni. És attól még, hogy tudnak tökéletes Insta-sminket készíteni, azt nem kell bármilyen helyzetben viselni. Ráadásul ha az a szakember a textúrákról, színekről, könnyen használható technikákról is tud hasznos dolgokat mutatni-mondani, az egész együtt sokkal sikeresebb lehet.

Nagyon sok mindent figyelembe kell venni egy jó sminknél: az életkort, a bőrtípust, a színtípus és karaktert – ezt te is megpróbálhatod átadni a lányodnak, de egy szakember segítségével jóval könnyebben fog menni.”

Ha belegondolsz, hogy a sminkelés nem velünk született tudás, és hogy te, ha nem vagy képzett sminkes, azt tudod igazán, hogy neked mi áll jól, akkor máris megérted, miért olyan jó ötlet sminktanfolyamot, sminktanácsadást ajándékozni a lányodnak.

Jöhet az alapszett?

És ha megvannak az elméleti alapok, jöhet a „legbulisabb” rész: milyen termékekkel kezdjen sminkelni a kis-nagylány. Mert az egyértelmű, hogy nem a te cuccaid a legjobbak neki. (Szempillaspirál, rúzs esetén ott a fertőzésveszély, alapozónál, korrektornál a színprobléma, szóval a közös készlet sok szempontból nem jó ötlet.)

  • Fontosak az alapok: A legalapvetőbb egy jó alapozó, színezett hidratáló, BB- vagy CC-krém. Hogy pontosan melyik, az függ attól, hogy milyen a bőrtípusa és mennyire problémás a bőre. Ha vannak pattanásai, akkor lehet, hogy kell egy jobban fedő alapozó, de fontos megtanulnia (tőled, vagy akár a tanácsadó sminkestől), hogy ezt nem kell az egész arcra egységesen felvinni. Elég egy leheletvékony réteg az egész arcra, és a problémás helyeken lehet erősíteni a fedést.
  • Javítani tudni kell: Egy korrektor is szükséges, főleg, ha nem magas fedésű alapozót választottatok – ilyenkor ha megjelenik egy-egy pattanás, a korrektort lehet bevetni. Nagyon ügyeljetek a bőrhöz tökéletesen passzoló árnyalat kiválasztásába, ehhez lehetőleg természetes fényben is ellenőrizzétek a terméket (alapozót is), és nem csak a kézfejen, hanem az állvonalon kipróbálva is.
  • Pompás pillák: A szempillaspirál is legyen az alapszett része, ebből bizony ki kell majd tapasztalni, hogy melyik az, amelyik neki a legjobban kézre áll. Ne válasszatok vízállót, és az extradúsító, szuperhosszabbító verzió is várhat még.
  • Egy kis üdeség: Egy színezett ajakápoló legyen még a kezdőszettben. Könnyű használni, nem kell vele nagyon precíznek lenni, és akár arcpírként is be lehet vetni.

Ami ezután jön, az már rátok van bízva, miben egyeztek meg. „Ha szeretne színes szemhéjpúdert, rúzst, tust kipróbálni, engedd neki. De tisztázzátok előre, hogy ezeket azért kapja, hogy otthon megtanuljon sminkelni, próbálgassa akár, amit a neten lát, és nem arra, hogy színes, erős sminkben menjen bárhová. Ez egy jó játék lehet, de eleinte csak otthon. Gyakoroljon, kísérletezzen, fotózza le, aztán törölje le a sminket.

Amikor már érzi, hogy hová mit lehet viselni, már nem csak a látványos trükkökben, hanem a szépítő hatású, láthatatlan sminkelésben is profi, akkor lehet lazítani a szabályokon. Ez utóbbit egyébként a legnehezebb megtanulni, főleg TikTokról, ebben nagyon-nagyon sokat tud segíteni egy profi szakember. Sok-sok apró trükk van, amitől egy kamaszlány szebbnek, magabiztosabbnak érzi magát, de nem néz ki túlsminkeltnek – sőt, akár szinte észre sem lehet venni, hogy van rajta smink.”

Nyitókép forrása: Getty Images