Teherbeesés

Vigyázz ezekkel az önjelölt szakértőkkel a TikTokon

Milliók kapnak tanácsot a fogamzásgátláshoz a TikToktól – de a közösségi platformon rengeteg a téves információ.
2022. Szeptember 14.
nő ovulációs naptárral

A Fortune Well szerint milliók fordulnak a TikTokhoz tanácsért a terhesség megelőzésére hormonális beavatkozás, például tabletta nélkül – azonban a platform hemzseg a téves információktól.

A közösségi platformon megnőtt az érdeklődés az úgynevezett fogamzásgátlás termékenység tudatossági módszereiről (angolul fertility awareness methods, röviden FAMs) – olyan technikák, amelyek a nem tervezett terhességet például a szextől való tartózkodás vagy a fogamzásgátlás egyéb formáinak alkalmazásával próbálják elkerülni az ovuláció idején – szóló tartalom iránt. Az ehhez kapcsolódó keresőszavakra többmillió a kattintás a TikTokon.

A hasonló tartalmak iránti felfutó érdeklődés az amerikai reproduktív gondozási szakértőket azért is aggasztja különösen, mert a Legfelsőbb Bíróság által megváltoztatott abortusztörvény miatt ez még nagyobb egészségügyi kockázatot jelenthet a nőkre, mint korábban.

Mit érdemes tudni a termékenység tudatossági módszerekről?

A hormonális fogamzásgátlástól eltérően a termékenység tudatossági módszereknek, azaz FAM-oknak nincs fizikai mellékhatása. A portál a Planned Parenthood alapján azt írja, hogy a FAM-ot választó nők 3 fő módszerrel követhetik nyomon a peteérésüket: minden reggel, mielőtt felkelnek az ágyból, megmérik és naplózzák a testhőmérsékletűket, nyomon követik a méhnyaknyák változását, továbbá nyomon követik a menstruációs ciklusukat. Általában azt javasolják, hogy kettőt vagy többet alkalmazzanak együttesen a módszerek közül, a hatékonyság növelése érdekében.

Míg a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint, ha a természetes családtervezést „következetesen és helyesen” követik, az akár 99 százalékban is eredményes lehet, azonban a Planned Parenthood szerint a FAM-ok általában csak 76-88 százalékban hatásosak. „Minél inkább helyesen tudod használni a FAM-okat – napi szinten követni a termékenységi jeleit, elkerülni a szexet vagy fogamzásgátlást alkalmazni a »nem biztonságos« napokon –, annál hatékonyabbak lesznek” – javasolja a szervezet. „De még akkor is van esély rá, hogy teherbe ess, ha mindig tökéletesen használod ezeket.”

A hormonális fogamzásgátlók tökéletes használat mellett 99 százalékban is hatásosak lehetnek, míg az óvszer 98 százalékos hatékonysággal akadályozhatja meg a nem kívánt terhességet.

A videókat, amelyen a ”ritmus módszer” keresési kifejezést tartalmazzák, csaknem egymilliárdszor nézték meg a TikTokon, míg a ”FAM születésszabályozási módszerhez” kapcsolódó tartalmakat 3,1 milliószor.

Egy több mint 20 ezer kedvelést kapott videóban a tartalom készítője például arról beszél, hogy 24 éves, soha nem szedett fogamzásgátlót, és csak akkor esett teherbe, amikor tervezték. A továbbiakban arról beszél, hogy minden hónapban a termékenységi ablak ideje alatt lehet teherbe esni, és hogy a hormonmentes családtervezés „sokkal könnyebb, mint gondolnák”.

„Csak annyit kell tenni, hogy nyomon követed a ciklusod, megtudod, mikor van ovulációd, és sokkal óvatosabbnak kell lenned, amikor termékeny vagy” – magyarázta a videójában.

Azonban azt fontosészben tartani, hogy a termékenység tudatossági módszereket különböző tényezők tehetik hatékonyabbá vagy kevésbé hatékonnyá. A hímivarsejtek például több napig is életben maradhatnak a megfelelő környezetben, vagy az ovuláció történhet minden hónapban más napokon. A rendszertelen menstruációs ciklus bonyolítja a folyamatot, ezért az egészségügyi szolgáltatók azt javasolják, hogy az ilyen módszerek alkalmazása előtt tartson több hónapig a test megismerése.

Kevés lehet az információ

Az egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy előfordulhat, hogy a nők a TikTokon keresztül nem kapnak elegendő információt, vagy nem helyes információt kapnak.

Dr. Hiba Sher Khan, a Naytal brit nőgyógyászati ​​klinika orvosa azt mondta a portálnak, hogy a termékenység tudatossági módszerek ”trükkösek”, és ez nem az a fogamzásgátlási forma, amelyet eleinte ajánlana azoknak a pácienseknek, akiknek a terhesség elkerülése a legfontosabb. Ő is megnövekedett érdeklődést észlelt ezek a módszerek iránt, de azt javasolja, hogy fontos mindenkinek beszélnie az orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez megfelelő fogamzásgátlási módszer-e a számára.

Kimberly McFerron, a Ruth Health terhességi és női távegészségügyi klinika szülési munkacsoportjának vezetője pedig arra figyelmeztet, hogy a termékenység tudatossági módszerek meghatározásában meredek a tanulási görbe. „Ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy elkezdhetsz a következő hónapban, ha sikeresen szeretnéd csinálni.”

McFerron a ritmus módszert ”elavultnak” nevezte, mivel azt feltételezi, hogy minden ciklus 28 napig tart, és mindig a 14. napon következik be a peteérés, de ezek egyike sem igaz.

„Azt is tudjuk, hogy a spermiumok élete nagymértékben függ attól a környezettől, amelyben vannak, és jelenleg úgy látjuk, hogy egyes spermiumok akár 10 napig is élhetnek, és így amikor nem adjuk meg az összes információt az embereknek, és azt mondjuk, hogy »csak gyakorold a ritmus módszert, ne szexelj védekezés nélkül az ovuláció alatt, ez egy kis ablak«, az téves információval szolgál, és gátolja az embereket abban, hogy valóban tájékozott döntéseket tudjanak hozni a testük felett” – tette hozzá.

Alison Greenberg, a Ruth Health társalapítója és vezérigazgatója és McFerron szerint is a rövid formátumú közösségimédia-videók túlzott leegyszerűsítése problémákat okozhat a FAM-ok használatának elsajátításának több hónapos projektje során.

„Mindenki, aki hall róla és elfogadja a ritmus módszert a TikTokon, hat hónapot fog tölteni azzal, hogy rendesen csinálja? Valószínűleg nem. És szerintem itt kell óvatosnak lenni – hajlandó vagy vállalni ezt a kötelezettséget?” – mondta el Greenberg.

McFerron hangsúlyozta, hogy a hat hónapos javaslat azoknak szól, akiknek rendszeres a menstruációs ciklusuk – azoknál, akiknek a ciklusuk szabálytalan, a javasolt tanulási időszaknak még hosszabnak kellene lennie.

Forrás: fortune.com/well

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu