Kamasz

Minitini bőrápolás: mit tehettek a legelső mitesszerek és pattanások ellen

Amikor először jelennek meg apró fekete mitesszerek vagy pici pattanások a kislányod, kisfiad bőrén, akkor itt az idő, hogy beszélgessetek egy kicsit az arcápolásról.
2023. Szeptember 23.
kamasz lány arcát tisztítja vattakoronggal tükör előtt
Fotó: Getty Images

Ne gondold, hogy ezzel ráérsz a gyerek 15-16 éves koráig – egyrészt van, akinél jóval hamarabb, akár 9-11 éves korban is jelentkezhetnek a bőrtünetek (pattanások, mitesszerek, zsírosodás), másrészt nem akkor kell elkezdeni foglalkozni a jelenséggel, amikor már nyakig benne vagytok. Fontos, hogy a gyerekeknek legyen képük arról, mennyire fontos a helyes arcápolás, mert ha már felkészülten éri őket a hormonális változásoknak a bőrüket is érintő része, sokkal kevésbé lehetnek erőteljesek a tünetek és nem ijeszti majd meg őket annyira az, ami a bőrükkel történik. Hogy hogyan kezeld, amikor a kistinédzser gyereked bőrén jelentkeznek az első tünetek, abban dr. Faluhelyi Dóra bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos segít.

Korábban, mint várnád

„9-10 évesen talán még korainak tűnhet mindez, de ebben az életkorban a hormonháztartás bizony már megkezdi az átrendeződést. A változásért az ivarszervek (petefészek, herék) által termelt androgén hormonok a felelősek, amelyek többek között fokozzák a faggyúmirigyek faggyútermelését. A bőr felszínére kerülő, megnövekedett faggyúmennyiség az elhalt hámsejtekkel együtt elzárják a pórusokat, gátolják a bőr légzését, és ideális közeget teremtenek bizonyos baktériumfajták számára. Így alakulnak ki a mitesszerek, illetve akár kisebb-nagyobb gyulladások is. Megijedni nem kell tőlük, az esetek túlnyomó részében ez normális jelenség, de ahány kiskamasz, annyiféle tünet és lefolyás lehetséges. Van, akinél egyáltalán nem jelentkezik, másoknál viszont hatványozottan. Egyesek kinövik, másoknál súlyos problémákat okoz a későbbiekben.

A korai megjelenésű pattanások súlyosabb, serdülőkori gyulladásos akné előhírnöke is lehetnek, amely maradandó hegeket hagyhat maga után, ami igen negatív hatással lehet a fiatalok énképére, önbecsülésére.

Ezért is tanácsoljuk a szülőknek, hogy ne saját szakállukra döntsenek, mi a teendő, hanem kérjék ki bőrgyógyász véleményét.”

Legyen saját arcápolója

Pontosabban arcápolói. A szakember egyik első tanácsa az lesz, hogy el kell kezdeni a gyerek bőrének megfelelő termékekkel a figyelmes és kíméletes tisztítást, ápolást. „Kiegyensúlyozott és következetes bőrápolással tehetünk a legtöbbet a tüneteket enyhítéséért, ezzel megelőzve a gyulladásos állapot (és az azt követő hegek) kialakulását, mégpedig az erre kifejlesztett, gyengéd készítmények segítségével. Sokan ilyenkor a túltisztítás hibájába esnek, vagy olyan, bőrszárító hatású termékeket alkalmaznak, ami csak ront a helyzeten, ekkor ugyanis a szervezet védekezésképpen még több faggyút kezd termelni. Hasonló eredménnyel jár, ha például túlzásba visszük a hámlasztást. A bőr szélsőséges terhelése éppen az ellenkezőjét fogja kiváltani annak, mint amit szeretnénk. Törekednünk kell tehát a bőr egészséges, inkább savas pH-tartományának megtartására és a bőr barrierrétegének védelmére. Mivel rendkívül széles az elérhető termékek palettája, én azt javasolnám a szülőknek, hogy az ideális készítmény megtalálása érdekében kérjék ki szakember tanácsát. Ez akkor különösen fontos, ha a megfelelőnek gondolt ápoló készítmények használatával sem múlnak el a tünetek, esetleg súlyosodnak. A gyermekkori akné korai felismerése és a megfelelő terápia mihamarabbi megkezdése megakadályozza a lehetséges hegesedést.”

Azért is tartom jó ötletnek bőrgyógyász, kozmetikus bevonását a kevésbé súlyos esetekben is, hogy ezzel is neveljük a fiatal generációt arra, hogy sosem szégyen segítséget kérni, és természetes dolog az egészségünkről, szépségünkről gondoskodni, amihez a megfelelő szakértelem elérhető.

Menjen rutinból

Ahhoz, hogy a rendszeres arcápolás szokássá váljon, és a gyerek ne nyűgként, hanem egyszerűen a szép, egészséges bőrhöz elengedhetetlen dologként élje meg mindezt, nagyban szükség van a te segítségedre is. „Sokszor még a felnőtteknek is nehézséget okoz betartani az arcápoló protokollt, de egy kis ráhatással érdemes a kiskamasz életébe beépíteni, ezzel mihamarabb hozzászoktatni, hogy napi rutinjának természetes része legyen a későbbiekben is. A rutinok egyszerűsítése ebben a korcsoportban különösen fontos. A betartandó három fő mozzanat a tisztítás, a tonizálás és a hidratálás.”

  • Gyengéd arctisztítót válasszunk, ami nem szárít és nem komedogén.
  • A tonizálás lépésének célja ilyenkor a bőrfelszín PH értékének egészséges, enyhén savas tartományba mozdítása, ami csökkenti a gyulladás kockázatát.
  • Ezután, ha szükséges, egy jó minőségű, könnyed hidratálót alkalmazhatunk, de ennek napi használatát nem minden esetben tartom indokoltnak ebben a korosztályban.
arctisztítás kamaszoknak, zsíros, pattanásos bőr

A problémás bőr különleges ápolást igényel (Fotó: Getty Images)

Beszéljetek róla

„Talán ekkor még kisgyereknek látjuk, de az érési folyamat fontos állomása ez: az első lépés a kamaszkor felé, amely híd a gyermeklét és a fiatal felnőttkor között – legalábbis ami a szervezetet, a hormonokat illeti. Mondandónk egy része kapcsolódhat akár a szexuális felvilágosításhoz, ha ez még nem történt meg, hiszen minden mindennel összefügg. Minél hamarabb tudatára ébrednek saját testük működésének, és minél jobban megértik, hogyan tudnak annak jelzéseiből olvasni, változásaival együtt élni, annál felkészültebbek és tudatosabbak lehetnek a jövőben, ami a mindenkori egészségük szempontjából mindenképp hasznukra válik.

Az androgén hormonok korai aktivitása, illetve a serdülőkori akné összefüggésbe hozhatók a policisztás petefészek szindróma (PCOS) későbbi kialakulásával, ezért ezek fennállása esetén a gyermek egészségi állapotát ehhez mérten kell figyelemmel kísérni.

Amennyiben serdülőkor előtti akné jelentkezik, a tünetek kezelési elve lokálisan ugyanaz, mint a serdülőkori akné esetében. Mindkettő gyökere a hormonális változás, amely másként jelentkezik egyeseknél, ennek az örökölt hajlam lehet az oka. Kérjük ki bőrgyógyász véleményét, aki személyre szabott tanácsokkal tud ellátni, a problémát célzó terméket tud javasolni, esetleg speciális készítményt felírni, mint a tretinoin (retinolsav), benzoil-peroxid (fertőtlenítő), vagy más, antibiotikum tartalmú helyi készítmény, illetve ezek kombinált terápiában való alkalmazását írhatja elő, amennyiben indokoltnak látja. Ha ez sem segít, mert komolyabb problémával állunk szemben, akkor az erre kifejlesztett szájon át szedhető antibiotikum kúra vezethet célra, amelyet szintén a bőrgyógyász írhat fel.”