Kamasz

Így segíts a kamaszodnak, ha szégyelli, hogy pattanásos a bőre

Az érzelmi viharokat, az életkorával járó új helyzetek kezelését nagyban megnehezíti egy tinédzsernek, ha a pattanásos bőre miatt gátlásosnak érzi magát. Így beszélj vele erről a témáról.
2023. Május 12.
tinédzser lány arcpakolással, pattanásos bőr
Fotó: Getty Images

A pattanások csak nagyon ritkán múlnak el maguktól, és a miattuk érzett szégyenkezést, gátlásosságot is rendkívül nehéz egyedül kezelnie egy kamasznak. Erről bizony beszélni kell: rengeteg támogatást, érzelmi megerősítést adhatsz nehéz korban lévő gyermekednek, ha jól állsz a témához. Hasznos tippeket gyűjtöttünk össze ahhoz, hogy tényleg jól tudj segíteni a tinédzserkorú gyerekednek.

1. Ne mondd neki, hogy „majd elmúlik!”

Amikor arra biztatod, hogy csak várjon türelmesen, nem igazán segítesz neki. A tinik számára az az egyik legrosszabb dolog a pattanásosságban, hogy úgy érzik, elveszítik a kontrollt a testük felett. Nem tudhatják előre, mikor jelenik meg egy újabb gyulladt, piros pötty, ahogy azt sem, hol, és mikor múlik el. Ilyen érzésekkel rendkívül frusztráló azt kapni tanácsként, hogy csak várjon türelemmel.

2. Hallgasd meg

Hagyd, hogy elmondja neked, ha rosszul érzi magát emiatt, hagyd, hogy legyen szomorú, dühös, kétségbe esett. Ne akard azonnal megvigasztalni, engedd, hogy megélje ezeket az érzelmeket. Ez kell ahhoz, hogy a nehéz érzések elmúlhassanak, és utána bizakodva próbáljon megoldást keresni.

kamasz, fiú, pattanásos arcbőr, kozmetikus

Fotó: Getty Images

3. Mesélj magadról

Nézz utána alaposan az akné kialakulásának, a bőr kezelésének, és beszélgessetek erről. Ha nyitott rá, mesélj neki a saját tapasztalataidról, de ne legyél ezekkel tolakodó. Akkor hozd elő, ha tényleg úgy látod, hogy érdekli, és szívesen veszi a tapasztalataidat.

4. Javasolj szakértőt, de finoman

Az otthoni kezelések nem biztos, hogy elegendőek a nagyon gyulladt, pattanásos bőr állapotának javítására – főleg, ha nem is vagy igazán otthon a témában. Keress kozmetikust vagy bőrgyógyászt, és ajánld fel neki, hogy bejelented vagy elkíséred, amelyik neki komfortosabb. Ne erőltesd, ha kapásból nemet mond, de később térj rá vissza, és mondd el neki, mennyit segíthet egy szakember – ebben a cikkben a legjobb érveket gyűjtöttük össze.

5. Legyél gyengéd, de kitartó

Ha zárkózottabb a gyermeked, és nem igazán lelkesedik sem a kozmetikus, sem a bőrgyógyász iránt, legyél vele kedves, ám kitartó. Ez azt jelenti, hogy ne paranccsal akard rávenni, de ne engedd el a témát egy-két beszélgetés után. A gyulladt, aknés bőr kezelése profi módszereket és készítményeket igényel, finoman, tudatosan terelgesd arra a kamaszt, hogy vállalja be a látogatást.

6. Hagyd beszélni

Ha végre eljuttok szakemberhez, ne te foglald össze helyette, mi a probléma. Engedd, hogy ő vázolja a helyzetet, meséljen a problémájáról, a bőrápolási szokásairól, válaszoljon a kérdésekre.

kamasz lány pattanás problémás bőr

Fotó: Getty Images

7. Légy nyitott a javaslatokra

Sokféle megoldást javasolhat mind a kozmetikus, mind a bőrgyógyász. Legyél nyitott és segítő abban, hogy megtaláljátok a te gyerekedhez legjobban passzolót (és ez nem feltétlenül az lesz, amelyik szerinted a legmegfelelőbb!).

8. Finoman emlékeztesd

Ha megvan egy kezelési terv, az csak akkor működik, ha be is tartják. Úgy tudsz ebben segíteni a gyerekednek, ha gyengéden, figyelmesen és együttérzően emlékezteted néha az alaplépésekre, ha szükséges. Az erős figyelmeztetésnek, szidásnak, esetleg büntetésnek itt nemigen lesz pozitív hatása, sőt. Azt kellene elérni, hogy a gyerek maga akarja végigcsinálni a kezelést – és ha az elején támogatóan állsz mellette, az eredményeket látva erre jó esély lesz. Viszont ha túlzott szigorral és állandó nyaggatással az elején elveszed tőle a kedvét, jóval kisebb lesz a sikeres terápia eredménye.

9. Teremts segítő környezetet

Beszéljetek arról is, hogy a tiszta, aknementes bőr feltétele a megfelelő ápoló, regeneráló és tisztító termékek használatán kívül még sok mindenen múlik. Sokat segíthet, ha a szokásosnál gyakrabban cseréled az ágyneműjét, a törülközőjét, fertőtlenítitek az eszközöket, amiket használ. Miután tudatosítottad benne ezeket, abból is érezheti a támogatásodat, hogy finoman, feltűnés nélkül segíted őt mindebben.

10. Hibázni ér

Lehet, hogy néha megfeledkezik a teendőiről, nyomkodja a pattanásait, pedig tudja, hogy nem szabad, elfelejti bevenni a gyógyszert, vagy elkeseredik, mert nem úgy javul a helyzet ahogy szeretné… Fontos, hogy támogatóan legyél ott mellette. Ne megszidd, hanem hallgasd meg őt, figyelj arra, amit el akar mondani. És ha esetleg nem akar mondani semmit, akkor csak biztosítsd arról, hogy itt vagy neki, mellette állsz, elmondhatja, ha bántja valami. A segítő emlékeztetés nagyon nem egyenlő az állandó figyelmeztetéssel, piszkálással – nagyon fontos, hogy megtaláld ebben az egyensúlyt. Legyél ott neki, de hagyd, hogy hibázzon, és tanuljon a hibákból. A bőrápolás, főleg az aknés bőr ápolása kitartást, rendszerességet és odafigyelést igényel – viszont a legtöbb esetben ezek nagyon is megtérülnek, és sokat javulhat a problémás bőr állapota. Az a cél, hogy a kamaszod ezt megtapasztalja, és saját motivációval plusz a te támogatásoddal igyekezzen ezt a jobb eredményt fenntartani vagy akár még tovább javítani is.

Forrás: Clearlyderm.com