Kamasz

Ezt mondd el a kamaszodnak mindenképp, ha nyomkodja a pattanásait

Ott az a piros, fehér közepű, bosszantó kis pötty – valld be, hogy te se nagyon tudod megállni, hogy ne nyúlj hozzá, ha pattanást látsz az arcodon. Nyilván a gyerek is nekiesik, de nagyon nem mindegy, hogyan.
2022. December 02.
kamasz lány pattanás problémás bőr
Csakis így szabad megszabadulni a pattanástól Fotó: Getty Images

A hormonális vihar, ami a testükben dúl, megviseli a tiniket – és persze a szüleiket is. Az egyik legzavaróbb tünete a kamaszkornak a pattanások megjelenése. Nem csak a lányok, a fiúk is nagyon kellemetlennek élik meg, és ha nem kapnak hozzá támogatást, igazán nehéz lesz megküzdeniük vele. Szuper lenne, ha minden tini rendszeresen járna kozmetikushoz, de simán lehet, hogy ellenáll, nem akarja, nem áll készen rá, esetleg te nem ismersz megfelelő szakembert, vagy épp nem fér bele a költségvetésbe. És még ha el is tudod vinni szakemberhez, a teljesen hibátlan bőr kamaszkorban még akkor is sokak számára csak álom marad. Szóval minden bizonnyal lesz egy-két pattanása, és olyankor úgy fogja érezni, hogy egyszerűen MUSZÁJ kezdenie vele valamit. Segíthet a dolgon, ha az alábbiakat elmondod a gyereknek (vagy ha a kozmetikustól már hallotta, akkor időről időre újra felhívod rá a figyelmét), és beszerzed neki a megfelelő kozmetikumokat.

Csakis tiszta kézzel

Az a minimum, hogy mossa meg előtte a kezét szappannal, ha hozzányúl a pattanáshoz, és egy plusz kézfertőtlenítés sem árt. Az elfertőződés nagyon durván ronthatja a helyzetet, lassíthatja a gyógyulást, fokozhatja a gyulladás és később a hegek, foltok kialakulásának esélyét. (Itt jó, ha hozzáteszed, hogy amikor nap közben állandóan kapargatja, piszkálja a pattanásait, ugyanígy elfertőzheti őket, amivel nagyon kiszúr magával!)

Lehetőleg fürdés után

A kozmetikus a bőr kitisztítása előtt időt szán arra, hogy különböző termékek és gőz segítségével felpuhítsa a bőrt. Ezt lehet kicsit utánozni otthon, ha fürdés, tusolás után nyúl csak hozzá a pattanáshoz, amikor a fürdőszobai párás melegben egy kicsit fel tudott puhulni a bőre. Sokkal könnyebb dolga lehet így, és ha könnyebben bánik el a pattanással, akkor jóval kisebb a sérülés esélye.

Óvatosan a körömmel

A szappanozás terjedjen ki a köröm alatti területre is, hiszen ott rengeteg szennyeződés tud megbújni. És a nyomkodásnál a köröm ne vegyen részt a „munkában”: az ujjbegy felső részét szabad ilyenkor bevetni és nem a körmöt. Különösen fontos ezt tudatosítani a hosszú körmű lányoknál.

A körömmel megdolgozott pattanás helyén maradó sérült bőr nagyon lassan és nehezen, akár heggel vagy visszamaradó, nehezen elmúló folttal gyógyulhat.

Használjon zsebkendőt

Jó trükk arra, hogy a körmöt kivonjátok az egyenletből, ha az ujját puha papír zsebkendőbe bújtatva próbál megszabadulni a pattanástól. Így nem lehet olyan erős, éles nyomást gyakorolni a bőrre, de az is tény, hogy kevésbé érzékeny és ügyes így az ujja – szóval csak óvatosan!

AMI NECCES

A fogkrém abszolút tiltólistás, de van még néhány legendás pattanásgyógyító, amitől jobb, ha tartózkodtok.

– Zsíros krém vagy olaj – nem segíti a kinyomhatóságot, de a gyógyulást hátráltathatja

– Vérbőségfokozó hatású, például kapszaicint tartalmazó krém – fokozhatja a gyulladást

– Alkohol és alkoholtartalmú készítmények – extrém módon szárítják a bőrt, ami aztán később fokozott faggyútermelést vált ki

– Élesztő – egy jó kis fertőzést kockáztat vele

– Jégkocka – gyulladáscsökkentésre jó ötletnek tűnhet, de túl erőteljes a hideghatás közvetlenül a bőrre helyezve

 

Egy próbálkozása van!

Ez nagyon-nagyon fontos. Próbálja meg kinyomni, és ha nem sikerül, ne folytassa a küzdelmet. Az egyik legrosszabb dolog, ami a pattanással történhet, hogy a tartalmát mélyebbre préseli a nyomkodással. Ugyanis az erőteljes, ismétlődő nyomások hatására nem csak a bőr sérülhet, hanem az előbb említett kellemetlenség is nagyon könnyen megtörténhet, mélyebb, nehezebben gyógyuló, akár heget okozó, elhúzódó gyulladást okozva.

A tű tilos

Lehet, hogy a kozmetikusnak megkönnyíti a dolgát, de hogy a gyerek sokkal több kárt tud okozni vele, mint amennyi haszna lehet, az biztos. Ha már tű kell a pattanás kinyomásához, akkor inkább ne küzdjön vele. Beszéld rá, hogy várjon egy kicsit, amíg vagy visszahúzódik, vagy könnyen meg lehet szabadulni tőle.

Menjen inkább rá krémmel

Amikor nem egy teljesen egyértelműen, láthatóan kinyomható pattanásról van szó, az egyre durvuló próbálkozások helyett sokkal jobb ötlet speciális krémek és ecsetelők, úgynevezett spot treatmentek használata. Ha piros, de nem fehér közepű pukliról van szó, vagy alig látható még a fehéredés, ha csak kezdődő pattanásnak látszik a dolog, akkor éjszakára menjen rá a speciális krém, kimondottan csak a pöttyre, nem az egész arcra. Simán lehet, hogy reggelre megoldja a dolgot. (Figyelem, lehet, hogy hozzá is eljut a régi házi módszer, a fogkrém – mondjuk mert Gigi Hadid szupermodell is esküszik rá, de győzd meg arról, hogy ez nagyon rossz ötlet. Simán lehet, hogy látványosan ront vele a helyzeten. És adj a kezébe egy pattanáskezelő spot treatmentet!)

Praktikus és jól használható termékeket gyűjtöttünk össze nektek, a cikk a galéria után folytatódik.

5 fotó megtekintése

Hogy miért jók a spot treatmentek?

  • Arra fejlesztették ki őket, hogy minél gyorsabban segítsenek a gyulladás és a duzzanat megszüntetésében.
  • Az olyan összetevők, mint a B-vitamin, az allantoin, az oleanol szabályozzák a faggyútermelődést.
  • A gyulladáscsökkentés és nyugtatás érdekében gyakran tesznek az ilyen krémekbe aloe verát, olivát, alfa-bisabololt.
  • A szalicilsavat pórustisztító, antibakteriális és az elhalt hámsejteket eltávolító hatása miatt alkalmazzák.