Kamasz

A leggyakoribb bőrápolási hibák, amiket a tinik elkövetnek

Még ha ők esetleg másképp is gondolják, a kamaszoknak igazán szükségük van a támogatásra a bőrápolás terén, hiszen a testük hormonális vihara az arcukon is nyomot hagy. Így terelgesd diszkréten, hogy ne rontson még tovább a bőre állapotán.
2022. November 03.
kamasz bőrápolás pattanásos bőr

Egy-két, alkalmilag megjelenő pötty is zavaró, de a rendszeresen megjelenő pattanások, mitesszerek nagyon megnehezíthetik a tinik életét. Olyan probléma ez, amellyel bár nagyon sokan küzdenek, és a kamaszkorral járó testi változások (bizonyos mértékben) természetes velejárója, mégis sokaknak gondot okoz beszélni róla vagy segítséget kérni. Pedig ha rosszul ápolják, a zsíros, pattanásos, problémás bőr állapota sokkal rosszabb lehet, míg egy helyes arcápolási rutinnal nagyon sokat lehet javítani rajta. Első lépésként figyeld meg, ezeket a legalapvetőbb hibákat nem követi-e el a kamaszod a mindennapi arcápolásában, és segíts neki finoman, hogyan korrigálja őket úgy, hogy azzal a lehető legjobbat tegye a bőrének.

1. Nem tisztít megfelelően

A rendszeres arctisztítás a fiúknak és a lányoknak is nagyon fontos ebben az életkorban (és a sminkelő lányoknak különösen). Alapesetben egy kimondottan zsíros, mitesszerekre hajlamos vagy kombinált bőrre való, gyengéd tisztító elég. Biztasd, hogy ezt használja reggel és este is, langyos vízzel leöblítve (sem a túl hideg, sem a túl meleg víz nem jó!). Ne hagyd, hogy a tusfürdőjével mosson arcot, legyen speciálisan arctisztításhoz használt terméke. A szappan különösen tiltólistás, kivéve, ha speciális, arctisztításhoz kifejlesztett összetételű, kímélő, zsíros bőrre is használható szappanról van szó. Legyen az arctörléshez használt kisméretű, puha törülközője, amit gyakran cseréljetek.

Ha sminkel a lányod, tanítsd meg neki mielőbb, hogy az arclemosás és a sminklemosás nem ugyanaz! A tartós sminktermékek eltávolításához (és ha a pattanásai miatt jól fedő kozmetikumokat használ, akkor bizony tartós textúrákról van szó) nem elég a víz, de sok esetben egy egyszerű tej vagy habzó lemosó sem. Mindenképp kell hozzá olajos balzsam vagy kétfázisú lemosó, amivel fel lehet oldani a sminket, letörölni a nagyját, majd a maradék szennyeződést tejjel vagy habzó lemosó, gél segítségével eltávolítani. Jó, ha megjegyzi, hogy nagyon nem jó ötlet sminklemosás nélkül aludni menni – bár ennek a negatív hatását valószínűleg a saját bőrén is tapasztalni fogja.

2. Alkoholos bőrápolókat használ

A pattanásoktól és a bőr zsírosságától, zavaró csillogásától mindenki szeretne mielőbb megszabadulni. Az alkoholos termékek gyors javulást hozhatnak, de ez a javulás csak rövid ideig tart. Az alkohol ugyanis nagyon erősen szárít, és a szárító hatásának köszönhetően fokozott faggyútermelésre készteti a bőrt. Ami egyenes út afelé, hogy egyre csak romoljon a bőr állapota! Szóval az alkoholos tonikok, lemosók, ecsetelők valójában többet ronthatnak a problémán, mint amennyit használnak. Válasszatok kímélő, problémás vagy kimondottan tinédzserbőrre kifejlesztett gyengéd kozmetikumokat.

3. Bedől a házi módszereknek

Még Gigi Hadid szupermodell is elmesélte egy interjújában, hogy neki nagyon bevált, hogy fogkrémet ken a pattanásaira. Hát, elég szerencsés, lehet, hogy a te kamaszod rosszabbul jár. A fogkrém a benne lévő mentolnak köszönhetően hűsítheti ugyan a pattanást, de a gyógyulásához nem igazán tesz hozzá. Sőt, előfordulhat, hogy kipirosodást, irritációt okoz, amivel még ront is rajta. Nem a pattanásra való, a gyulladás rosszabbodását kockáztathatja vele. Érdemes inkább egy speciális spot treatmentet vagyis pattanáson helyileg alkalmazható krémet vagy roll-ont beszerezni, amely a problémás területre felvive gyorsan segíthet enyhíteni a problémát.

4. Nyomkodja a pattanásait

Nehéz megállni, még egy felnőttnek is, de meg kell. Azt mindenképpen, hogy bárhol, bármikor, kéztisztítás nélkül nekiessen, ha meglát egy újabb pattanást. Még jobb, ha elviszed kozmetikushoz, aki rendszeresen és kíméletesen kitisztítja a bőrét, elmagyarázza, miért fontos a megfelelő arcápolás, és a számára legszükségesebb termékeket javasolja. Egyébként is, egy szakemberre még a tinik is sokkal jobban hallgatnak, szóval ha ő hívja fel a figyelmét a mindennapos tisztítás fontosságára vagy a nyomkodás veszélyeire, lehet, hogy hatásosabban átmegy az üzenet.

5. Nem hidratál

Akinek zsíros a bőre, annak nem kell krém – nagyon gyakori tévhit ez. Pedig a zsíros, pattanásos bőrnek ugyanúgy szüksége van hidratálásra, sőt! Bizonyos aknéra ajánlott készítmények az átlagosnál szárazabbá is tehetik a bőrt, ezért különösen jól jöhet vagy jól eshet a hidratálás annak, aki ilyet használ. Ha bőrgyógyász írt fel a kamasz pattanásos bőrére speciális készítményt, akkor mindenképp érdemes vele egyeztetni, milyen kozmetikumot szabad vagy ajánlott mellette használni, hogy komfortosabban érezze magát a bőre. Egyéb esetekben egy zsíros bőrre ajánlott, könnyű hidratáló krém nagyon jó szolgálatot tehet.

+1. Vastagon sminkel

A közösségi felületeken csupa tökéletesre sminkelt vagy filterezett arcú lányt látnak, érthető hát, ha maguk is hasonlót szeretnének. Csak éppen a tökéletes simaság egyáltalán nem természetes állapota a bőrnek. Nem szabad ezt elvárni magunktól, a való életben szinte senkinek nem olyan hibátlan a bőre, mint a jól beállított, bevilágított, szerkesztett és retusált fotókon, videókon. A vastag, tartós smink ráadásul könnyebben beül a pórusokba, tömíti el azokat, nehezebben távolítható el a bőrről, és sokkal könnyebben okoz pattanásokat, mitesszereket. A tökéletességre törekvés ezért simán elsülhet fordítva.

Kiemelt kép: Getty Images