Kamasz

Gyorssegély kétségbeesett kamaszoknak: pattanástapasz

Fájdalmas, vörös csomó, amely csak nagyon lassan akar elmúlni: így segíts a tini gyerekednek, ha cisztás pattanással küzd.
2023. Február 12.
Kamasz lány pattanásos arcbőr ápolása
Fotó: Getty Images

Mindenféle pattanás kellemetlen, sőt, mindig az a legkellemetlenebb, ami épp megjelenik. De a cisztás pattanás valóban egy külön „jelenség”, ami nagyon zavarhatja a tiniket, és a felnőtteket is, mert bizony őket sem kíméli. A bőr alatt, mélyen kialakuló fájdalmas duzzanat, csomó is a pórusok eltömődése miatt alakul ki, jellemzően azoknál, akiknek nagyon zsíros a bőrük, vagy hormonális egyensúlyzavarral küzdenek – nőknél, lányoknál megfigyelhető gyakran, hogy a havi ciklus változásához köthető.

Lássa szakember!

Ha a tini gyereknél gyakran jelenik meg ez a fajta pattanás, ami a klasszikus, fehér közepű, „kinyomható” pattival ellentétben csak egy fájdalmas göb, fehér közép nélkül, esetleg fehéren áttűnő középpel, de inkább vöröses, nagy, és csak lassan múlik el, cisztás aknéra gyanakodhattok. És ezt érdemes megmutatni bőrgyógyásznak! Aki a megfelelő arctisztítási és ápolási rutin mellett ha szükséges, megfelelő egyéb kezelést is javasol, a tünetek súlyosságától függően. Ez lehet helyi, de szisztémás, gyógyszeres kezelés is – valóban személyre szabottan, csak ha tényleg szükség van rá. Azért jó, ha utána jártok, mert a nem megfelelően kezelt pattanások akár maradandó hegesedéssel is gyógyulhatnak.

Addig is: gyorssegély

Ha azonban csak néha-néha jön elő egy ilyen gonoszabb pattanás, vagy idő, amíg eljuttok orvoshoz, kipróbálhattok speciális pattanástapaszt – ez egy viszonylag újnak számító termék, amely néhány éve lett divatos a sztárok körében is. Olyan hírességek posztoltak magukról pattanástapaszos fotót, mint a Riverdale színésznője, Lili Reinhart vagy Hailey Bieber vagy Florence Pugh. Ami tényleg jó dolog, mert azt üzeni a kamaszoknak: nincs semmi gond azzal, hogy pattanásos a bőröd. Nagyon sokan küzdenek ezzel, még a legnagyobb sztárok is. Bosszantó, persze, de nem a világ vége, és megfelelően kezelve elmúlik. És egy tininek mindez nagyon sokat segíthet egy-egy elkeseredettebb pillanatában. Szóval mi is ez a pattanástapasz?

Átlátszó, bőrszínű, vagy akár vidám mintás kis tapaszkák, amelyet a kezdődő pattanásra kell feltenni. Általában hidrokolloid, vagyis nagy felszívóképességű tapaszok, amelyek gyakran hialuronsavat, szalicilsavat tartalmaznak. Egyrészt segítik a pattanás gyógyulását, a ciszta kiürülését, enyhe hámlaszt és erőteljes hidratáló hatásuk van, ráadásul azt is megakadályozzák, hogy a viselőjük a pattanáshoz nyúlkáljon, kapargassa, nyomkodja azt. És ez bizony sokat segít a gyógyulásban, javulásban. Nem varázstapaszok, nem tüntetik el a fájdalmas göböt egyik pillanatról a másikra, de nagyban hozzájárulnak a javuláshoz, és ahhoz, hogy kevésbé legyen feltűnő az a pattanás.

Összegyűjtöttünk néhány itthon is kapható tapaszt, a galéria után pedig még néhány hasznos tippel jövünk a pattanások kezeléséhez.

Avon Clearskin Pattanás elleni tapasz
6 fotó megtekintése
Avon Clearskin Pattanás elleni tapasz

Gyorssegély kétségbeesett kamaszoknak: pattanástapasz

Avon Clearskin Pattanás elleni tapasz
Patchology arcápoló készlet az akne kezelésére
Balea pattanás leszárító tapasz szalicilsavval
My White Secret Breakout + Aid Emergency Dots tapaszok
Isana Young pattanástalanító tapasz
Clear Skin hodrokolloidos pattanás elleni tapasz
Fotó megosztása:

Pattanás-szabályok

Nem mindig könnyű betartani őket, de érdemes: gyorsabban gyógyulnak és nem kockáztatjátok a seb, heg kialakulását, ha ezekre odafigyeltek.

  • Nem ajánlott a pattanásokat nyomkodni – a cisztásokat pedig tilos! Úgysem lesz eredménye, csak a bőr sérül és a gyulladás fokozódik.
  • Vakargatni, kapargatni is tilos mindenféle pattanást. A cisztás verziók viszkethetnek, ilyenkor is ajánlott megálljt parancsolni a kéznek.
  • Ha „muszáj” hozzá nyúlni, az csakis tiszta kézzel, de még inkább tiszta zsebkendővel történjen.
  • A pattanásra felvihető, helyi kezelésre alkalmas krémek, a spot treatmentek segítenek a gyógyulásban, és abban is, hogy a pattanás folyamatosan „gyötörve” legyen.
  • Ha nem boldogultok a pattanások kezelésével, ne halogassátok a kozmetikus, bőrgyógyász felkeresését. Minél előbb kaptok szakszerű segítséget, annál jobb!

Az otthoni használatra való tapaszok, krémek nem helyettesítik a szakszerű kezelést!

Nyitókép forrása: Getty Images