Kamasz

10 szuper arctisztító kamaszoknak – és zsíros bőrű felnőtteknek

A bőrápolás alapja a megfelelő tisztítás – zsíros bőr esetén különösen, legyen szó tinikről vagy felnőttekről. Ehhez mutatunk hatékony trükköt és termékeket.
2023. Január 19.
arctisztítás kamaszoknak, zsíros, pattanásos bőr
A problémás bőr különleges ápolást igényel (Fotó: Getty Images)

A kamaszkori hormonális változások egyik legáltalánosabb hatása, hogy a bőr faggyútermelése fokozódik. Nem feltétlenül mindenki, de a legtöbb kamasz küzd a bőre zsírosodásával kisebb-nagyobb mértékben. Már maga a fénylő bőr és a zsíros érzet is zavaró lehet, de ha mindehhez a mitesszeresség és pattanásosság is társul, úgy még rosszabb a helyzet. A zsíros bőr nem feltétlenül pattanásos vagy problémás, de ha nincs nagy odafigyeléssel, megfelelően ápolva, akkor könnyen azzá válik.

Tisztítani tudni kell

A megfelelő arctisztítás azért nagyon fontos, mert a felesleges faggyút, a beletapadó szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket, a sminket el kell távolítani a bőrről – de csak azt, ami felesleges. Ha túltisztítjuk, akkor a védő olajréteg eltávolításával sérül a bőr mikroflórája és a védekező képessége is – ami miatt könnyebben kiszárad, de gyulladások, pattanások, irritáció is könnyebben kialakul. Ha viszont nem eléggé alapos a tisztítás, az a pórusok eltömődéséhez, baktériumok elszaporodásához, pattanások és mitesszerek megjelenéséhez vezet mind tinik, mind felnőttek esetén.

És hogy mitől megfelelő az arctisztítás? Attól, hogy a bőrtípusnak való, kíméletes terméket használunk hozzá, reggel és este is elvégezzük (este alaposabban), külön figyelmet fordítva a smink feloldására és eltávolítására. A rendszeres, alapos és kíméletes tisztítás segít elérni, hogy a bőr üde és rugalmas maradjon, meg tudja tartani a hidratáltságát, minél hatékonyabban be tudja fogadni a rá felvitt ápoló termékeket és minél kevesebb pattanás, mitesszer alakuljon ki rajta.

Kimondottan zsíros és kombinált bőr kíméletes tisztítására való termékeket gyűjtöttünk össze, kamaszok és felnőttek is találhatnak köztük kedvencet. A cikk a galéria után folytatódik.

Nivea Magic Bar Deep Cleansing szilárd arctisztító
10 fotó megtekintése

Tiltólista is van

Azt már tudjuk, hogyan és mivel érdemes tisztítani a bőrt, de van néhány olyan szabály is, amely a gyakori hibákra hívja fel a figyelmet. Ezeket a dolgokat TILOS az arctisztítás során csinálnia annak, aki tartósan szép és egészséges bőrt szeretne.

  • Nem ajánlott túl sokszor arcot mosni, általában a napi kettő elég. Izzasztó edzés vagy munka miatt esetleg még egy beleférhet, de a hidratálásra ilyenkor kiemelten figyelni kell.
  • Nem szabad erőteljesen dörzsölni az arcot sem a tisztítóval, sem a törülközővel.
  • Nem javasolt túl sokáig használni ugyanazt a törülközőt – és jó, ha van egy külön, arctörlésre rendszeresített, puha, gyakran cserélt kisebb törülköző a nagy fürdőlepedő mellett.
  • Az erősen szárító, alkoholtartalmú termékek nem javasoltak. Túlszárítják a bőrt, amivel fokozódó faggyútermelésre ösztönzik.

+1. A zsíros bőr csillogását nem célszerű erősen fedő sminkkel, vastag púderréteggel eltakarni. Csak ideig-óráig működik, és egy idő után a faggyúval keveredő púder vagy alapozó látványosan beül a ráncokba, hajlatokba, pórusokba.

Nyitókép forrása: Getty Images