Kamasz

7 tévhit a mitesszeres arcbőrről

Nem olyan feltűnő, mint az akné, de a mitesszeres bőr is zavaró lehet – tiniknek és felnőtteknek egyaránt.
2022. December 15.
mitesszeres arcbőr, kamasz, bőrápolás, maszk
A mitesszeres bőr különleges ápolást igényel (Fotó: Getty Images)

A kisebb-nagyobb, fekete közepű pöttyöcskék is sokat ronthatnak a bőr összképén, még ha nem is olyan erősen, mint a nagy, gyulladt pattanások. Felnőtteknél és kamaszoknál is megjelenhetnek, és a kezelésüket, kialakulásukat illetően rengeteg tévhit kering. Ezeket igyekszünk most eloszlatni.

1. A mitesszerek azért feketék, mert koszosak?

Tévhit, hogy a szennyeződések, le nem mosott piszok miatt fekete a mitesszerek teteje. Ezek valójában akkor alakulnak ki, amikor a faggyúmirigyek által termelt, a pórusokba ürített faggyú nem tud eltávozni, összegyűlik, és a levegővel érintkező rész oxidálódik, feketévé válik.

2. A mitesszerekből lesznek a pattanások?

Lehet összefüggés a kettő között, de nem minden kezeletlen mitesszerből lesz pattanás, illetve pattanások mitesszerek nélkül is kialakulnak. A pattanásokat legtöbbször a Cutibacterium acnes nevű baktérium elszaporodása és gyulladáskeltő hatása okozza. Ez a baktérium a nagy mennyiségben termelődő faggyúval táplálkozik – a mitesszer pedig felhalmozódott, összetömörödött, oxidálódott faggyú. Ráadásul akinek mitesszerek kialakulására hajlamos a bőre, annak általában a túlzott faggyútermeléssel akadhatnak problémái, vagyis a pattanások kialakulására is nagyobb az esélye.

3. A smink okozza őket?

Sokan gondolják, hogy a túl sok alapozó vagy púder, esetleg a tartós, vízálló termékek okozzák a mitesszerek kialakulását. Ez is lehet egy tényező – ahogy minden, ami eltömítheti a pórusokat és akadályozza a faggyú kiürülését. De egyáltalán nem törvényszerű, hogy aki erősen sminkel, annak mitesszeres lesz a bőre, ahogy a sminkelés hiánya sem garantálja a pöttymentességet. Aki hajlamos a mitesszerek kialakulására, annak érdemes jelölten nem komedóképző, azaz non-comeogen termékeket használnia.

4. A mitesszereket ki kell nyomni?

Egyáltalán nem KELL, és ha mégis ezt a megoldást választjuk, és gyakran, több komedó van a bőrünkön, ezt érdemes inkább szakemberre bízni. Nem is biztos, hogy ő a kinyomkodást választja megoldásként. Ahol szükséges, ott eltávolítja a komedókat, de a pórusok mélyét is kitisztító hámlasztóknak köszönhetően már a klasszikus tisztítás nélkül (vagy mellett) is nagyon szép eredményeket lehet elérni.

5. A mitesszeres bőrt radírozni kell?

Lehet, de ne várjunk tőle nagy változást. A bőr felszínét megszabadítja a fizikai hámlasztás az elhalt hámsejtektől, de sem a pórusok mélyére, sem a faggyútermelés egyensúlyára nincs hosszú távú hatása.

6. A fekete maszk a tinik legjobb barátja?

Rengeteg videót látni, amelyben a lehúzhatóra száradó fekete maszkot a bőrről lefejtve jól látszanak az abba beletapadt dolgok – amikről azt gondoljuk, hogy azok a mitesszerek. Valójában ezek nagy része kicsi szőrszál, az eltávolított mitesszerek pedig gyakran nem jönnek ki maradéktalanul. És az érzékeny bőrt komolyan irritálhatja a tapadós maszk. Érdemes helyette inkább aktív szenes vagy agyagos maszkot választani.

7. A kémiai hámlasztás mindent megold?

A BHA-savakra, például a szalicilsavra valóban jól reagál a mitesszeres, tág pórusú bőr. Ezek ugyanis nem csak a bőr felszínét, hanem a pórusokba bejutva azok mélyét is képesek hámlasztani. Látványos eredményt hozhatnak, de önmagukban hosszú távon nem tesznek csodát. Ehhez egy jól felépített, zsíros, mitesszerekre hajlamos bőrre való arcápolási rutin, és annak következetes alkalmazása szükséges.

Nyitókép forrása: Getty Images