Trend

Bőrápolás a menstruációs ciklus szerint – megéri erre a pár dologra odafigyelni!

Nem muszáj, hogy a minden hónapban megjelenő pattanások vagy bőrszárazság elmaradhatatlan részei legyenek az életednek. Ha a bőrápolásodban figyelembe veszed a női ciklusod működését, könnyebb dolgod lesz!
2023. Február 04.
Fiatal nőr arckrém használat bőrápolás ciklus szerint
Nagyon nm mindegy, a ciklus mely részébn hogyan ápolod a bőröd (Fotó: Getty Images)

Talán megfigyelted már, hogy a pattanások megjelenésének, a bőr zsírosabbá vagy épp szárazabbá válásának köze van a menstruációs ciklusod alakulásához. Bizony, a hormonális változások a nemi működés vagy épp a hangulatod mellett a bőröd állapotára is hatással vannak. Hogy pontosan hogyan, azt dr. Altmayer Anita bőrgyógyász segít elmagyarázni. „A női nemi ciklust az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron hormonok irányítják – és ezek mennyiségének változása befolyásolja a bőr állapotát is. Az ösztrogén a kollagén, elasztin és hialuronsav termelődését fokozza, a progeszteron szintjének növekedése a faggyútermelést serkenti, amire a tesztoszteron még inkább ráerősít.” A hormonok mennyiségének alakulása attól függ, hol tartasz épp a ciklusodban. Ha tudod, éppen mi zajlik a testedben, mi történik az arcbőröddel, jobban oda tudsz figyelni, hogy az igényeinek megfelelően ápold, és ha valami probléma jelentkezik, akkor nem esel kétségbe, hanem sejted az okát – és a teendőt is.

1-6. nap: Extra kényeztetés kell

A ciklus kezdetét a menstruáció első napjától számoljuk. Ilyenkor mind az ösztrogén, mind a progeszteron hormonok mennyisége alacsony.

Így viselkedik a bőr: Az alacsony hormonszint miatt szárazabbnak érezheted a szokásosnál, és kicsit fakóbb is lehet. Előfordulhat, hogy ilyenkor jobban esik gazdagabb, zsírosabb állagú krémet használni – kipróbálhatod akár, hogy az éjszakai krémedből teszel fel egy keveset nappalra. Ez főleg akkor válhat be, ha például sokat vagy kinn a szabadban. Ha húzódik, viszket, akkor is segíthetnek a gazdagabb állagú, nyugtató hatású összetevőket tartalmazó krémek – az illatanyagokban gazdag termékeket ilyenkor inkább ne használd.

7-11. nap: A legkönnyebb napok

Az ösztrogén mennyisége emelkedik.

Így viselkedik a bőröd: A magasabb ösztrogénszintnek köszönhetően több kollagén és elasztin termelődik, emiatt rugalmasabbnak, feszesebbnek érezheted a bőröd. A hialuronsav-termelődés is fokozódik, ez javítja a bőr hidratáltságát, teltségét. Ha odafigyelsz arra, hogy rendszeresen eltávolítsd az elhalt hámsejteket például gyengéd kémiai hámlasztóval, meghosszabbíthatod a bőrödnek ezt a ragyogóbb, harmonikusabb időszakát.

12-16. nap: Vihar előtti csend

Az ovuláció vagyis tüszőrepedés a ciklus közepén következik be, ilyenkor még mindig magas az ösztrogénszint.

Így viselkedik a bőröd: Az ösztrogénnek köszönhetően még mindig feszes, telt, üde, de előfordulhat, hogy már ilyenkor megjelenik egy-két pattanás.

17-24. nap: Szárítani szabad?

Miután megtörtént a tüszőrepedés (ovuláció), csökkenni kezd a termelődő ösztrogén mennyisége, a progeszteroné viszont emelkedik.

Így viselkedik a bőröd: A progeszteron serkenti a faggyútermelést. A több faggyú fényesebb bőrt, könnyebben eltömődő pórusokat és emiatt gyakrabban kialakuló mitesszereket, pattanásokat okoz. Ez ellen fokozottabb tisztítással lehet védekezni – de fontos, hogy ilyenkor se kezdd el erősen szárító, alkoholos termékekkel kezelni a bőrödet. A túlszárításra fokozott faggyútermeléssel reagál a bőr, aminek az eredménye egy ördögi kör lehet: minél jobban tisztítod-szárítod, annál jobban zsírosodik. Csak gyengéd, a bőr mikroflóráját kímélő arctisztító termékeket használj – és gondolj arra, hogy ez a fokozott zsírosodás a ciklus végével megszűnik vagy legalábbis mérséklődik.

25-28. nap: Kitartás!

A menstruáció előtti napokban csökkenni kezd a progeszteron mennyisége, ami szép lassan mérsékli a faggyútermelést, viszont fokozza például a vízvisszatartást.

Így viselkedik a bőröd: A bőr zsírossága még nem szűnik meg, de fokozatosan mérséklődik. A vízvisszatartás miatt viszont az arc duzzadtabbnak tűnhet. Az aknék megjelenése ilyenkor az állon és az állvonalban a leggyakoribb. Ezeket gyulladáscsökkentő készítményekkel, szalicilsavat tartalmazó termékekkel, úgynevezett spot treatmentekkel, vagyis a pattanás lokális kezelésére szolgáló krémekkel lehet kezelni. Súlyosabb tünetek esetén érdemes bőrgyógyászt felkeresni.

Nyitókép forrása: Getty Images