Teherbeesés

Ezért érezheted magad rosszul a peteérés idején

Mi lehet az oka, ha hányingert tapasztalsz a peteérés idején? És milyen egyéb tünetek jelentkezhetnek az ovulációkor?
2022. Október 09.
nő hasfájás hányinger peteérés
Okozhat hányingert is az ovuláció?

A peteérés átlagosan nagyjából a menstruációs ciklus felénél történik – de ez csak egy átlagos adat, valójában mivel mindenkinél más a ciklus, ezért ez is teljesen egyedi –, és ilyenkor egy érett petesejt szabadul fel a petefészekből. Az ovulációnak van néhány gyakoribb tünete (mint például a bazális testhőmérséklet emelkedése, a hüvelyváladék változása, stb.), és olyanok is, amelyek kevésbé gyakoriak, nem jelentkeznek mindenkinél, illetve nem minden ciklus során.

Ha teherbe szeretnél esni, valószínűleg jobban nyomon követed, hogy mikor van peteérésed. Éppen ebben az időszakban tapasztaltál hányingert? Érthető, ha felmerül benned, hogy ez vajon lehet-e az ovuláció miatt, vagy esetleg egy korai terhességi tünetről van szó?

Okozhat tehát a peteérés hányingert, rosszullétet?

A Romper portálnak nyilatkozó Dr. Renita White szülész-nőgyógyász szerint „előfordulhat hányinger az ovuláció során”. Ez ugyan nem a leggyakoribb tünet, de mindenki másképp éli meg a peteérést, így lehetséges az is, hogy valaki hányingert tapasztal.

Néhány oka lehet annak, hogy miért érezhet valaki hasi rosszullétet a peteérés időszakában. Az ovuláció előtt 12-36 órával emelkedik a luteinizáló hormon (LH) szintje, aminek a gyors kiugrása hatással lehet az emésztőrendszerre, így egyesek tapasztalhatnak hányingert.

Van, aki pedig egy általában egyoldalú, az ovulációval összefüggő alhasi fájdalmat érez, amit középidős fájdalomnak is szoktak nevezni. Ez lehet állandó kényelmetlenség, vagy időszakos, éles fájdalom. A pontos oka nem ismert, de úgy gondolják, hogy az ovuláció előtt a tüszők növekedése során felszabaduló vérrel és folyadékkal van összefüggésben. „Ez összefüggésben van az ovulációval” – mondta Dr. White. „Azonban nem ismert, hogy a fájdalom a petesejt tényleges felszabadulásának tulajdonítható-e a petefészekből, vagy a petefészek duzzanatának a petesejtek felszabadulását megelőzően.”

Azzal kapcsolatban, hogy az ovulációkor fellépő rosszullét, émelygés lehet-e a terhesség tünete, a szülész-nőgyógyász elmondta, hogy ilyenkor még túl korai lenne a teherbeesés.

Amit a rosszulléttel és a középidős fájdalommal kapcsolatban tudni kell, hogy ez átmeneti és normális. Azonban, ha a fájdalom súlyos, egy napnál tovább tart, és akár vérzés kíséri, akkor ajánlott beszélni az orvossal.

Milyen tünetei lehetnek az ovulációnak?

Sokan észre sem veszik az ovulációt, azonban érdemes ismerni a gyakoribb tüneteket, amelyek mégis felhívhatják rá a figyelmet. A The Bump szerint ezek a következők lehetnek:

  • A méhnyaknyák változása. Az ovuláció közeledtével a szervezet több ösztrogént termel, amely hatására a méhnyaknyák nyúlóssá és átlátszóvá válik, a tojásfehérjéhez hasonlóvá. Ez a tünet a legtöbbeknél előfordul.
  • Fokozott érzékszervek. Egyeseknek érzékenyebb lehet a szaglása a menstruációs ciklusuk második felében, míg van, aki fokozott ízérzékelésről számol be.
  • Mellfájdalom, mellérzékenység. Az ovuláció előtti hormonális változás okozhat mellérzékenységet, közvetlenül az ovuláció előtt vagy akár után is.
  • Alhasi fájdalom. A már említett középidős fájdalom lehet éles, vagy tompa görcs a has azon oldalán, amelyik petefészekből felszabadul a petesejt.
  • Pecsételő vérzés. Barna folyás, illetve pecsételő vérzés is normális az ovuláció során, ha nem is olyan gyakori tünet. Azonban, ha hosszabb ideig is fennáll a pecsételés, esetleg erősebb vérzés tapasztalható, akkor ajánlott felkeresni az orvost.
  • Változás a libidóban. Van, aki az ovuláció környékén a nemi vágy növekedését tapasztalja.
  • A méhnyak változásai. Az ovuláció során a méhnyak magasabban helyezkedhet el, puhább és nyitottabb lehet.
  • Hányinger és fejfájás. A hormonális változások miatt az ovuláció idején lehet fejfájást és hányingert is tapasztalni.
  • A testhőmérséklet változása. A bazális/alap-/ébredési testhőmérséklet enyhe emelkedése szintén az ovuláció jele lehet.

Felhasznált források: romper.com, thebump.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu