Kamasz

Kamaszfiúk a kozmetikusnál – így győzd meg, hogy jól jár, ha bevállalja

Zavarja a pattanásos arcbőre, de azért annyira nem, hogy elmerészkedjen a kozmetikushoz... Pedig ilyenkor jót tesz egy kis határozottság, próbáld rávenni a kamasz fiadat, fontos lenne!
2022. December 25.
kamasz, fiú, pattanásos arcbőr, kozmetikus
A pattanásos bőr kezeléséhez nagyon jól jön a kozmetikus segítsége (Fotó: Getty Images)

Az aknés bőr olyan probléma, amely a kamaszok nagy részét érinti, még ha nem is mindenkit ugyanannyira. Mégis sokuk kínosnak érzi, nehezen tud mit kezdeni vele, nem szívesen beszél róla. Szerencse, ha egymás között hasznos tanácsokat cserélnek, de azért jobb, ha az anyukák nem ebben bíznak, hanem ők maguk próbálnak bőrápolási tippeket adni a kamasz lányaiknak – és a fiaiknak is. Mivel náluk kevésbé magától értetődő, hogy foglalkozni kell a bőrükkel és szükségük van egy profi bőrápolási rutinra, nagyobb az esély, hogy a probléma súlyossá válik. Minden kamasznak jól jönne, ha kozmetikus kísérné végig és segítené őt ezen a hormonviharokkal teli úton, de a fiúknak talán még inkább. Agonás Kata kozmetikus maga is egy kiskamasz fiú anyukája, és sok tini vendége van. Szuper infókat és tippeket adott, hogy miért és hogyan lehet a fiúkat is rávenni arra, hogy rendszeresen járjanak kozmetikushoz.

A kenegetés nem elég

„Akinek pattanásokra, túlzott faggyútermelésre hajlamos a bőre, az kamaszkorban jó eséllyel nem tudja kizárólag otthon használatos krémekkel rendben tartani, főleg, ha ezek találomra kiválasztott termékek – figyelmeztet a szakértő. – Az otthoni kezelés valójában megtámogatja a kozmetikai kezelést, amely során komoly protokollt követünk, professzionális, hatékony de kíméletes hatóanyagokat használunk. Egészen másképp lehet kezelni egy pattanást, ha előtte a bőrt gőzöljük, felpuhítjuk, előkészítjük, folyamatosan fertőtlenítjük, mint amikor valaki egyszerűen kézzel nekiáll gyötörni a bőrét.”

Ezért ne nyomkodja

A pattanások nyomkodásának komoly következményei lehetnek, fontos, hogy erről tudjanak a kamaszok. Jó, ha mindezt az anyukájuk mondja el nekik, de általában sokkal hatásosabb, ha egy szakembertől, kozmetikustól hallják. Agonás Kata szerint ezek a legfontosabb tudnivalók, amivel visszatarthatjuk a kamaszokat attól, hogy maguk vegyék kezelésbe otthon a pattanásaikat:

  • Előkészítés nélkül sokkal fájdalmasabb a művelet, mint a kozmetikusnál
  • Az óvatlan, körömmel végzett nyomkodás megsértheti a hámréteget, sebet okozhat
  • A sebes pattanások később heggel gyógyulhatnak, akár maradandó nyomuk is maradhat
  • Alapos fertőtlenítés hiányában még több gyulladt, gennyes pattanás alakulhat ki

Ne halogasd!

Szakértőnk is azt tapasztalja, nem könnyű meggyőzni a kamasz srácokat arról, hogy igenis szükségük van kozmetikusra. Főleg nem a kezdeti szakaszban, amikor még nem érzik olyan súlyosnak a problémát. Ami azonban könnyen komolyabbá és sokkal zavaróbbá válhat – és ilyenkor már kezelni is nehezebb. „Az erősen gyulladt pattanásos bőr kezelése nem kellemes élmény. Minél több van belőle, és minél gyulladtabbak, annál fájdalmasabb. Ám ha időben hozzám kerül a problémás bőrű kamasz, akkor nagyon szépen meg lehet előzni azt, hogy a néhány pöttyből rengeteg gyulladt, gennyes pattanás alakuljon ki. Van még egy nagyon fontos dolog, amiről szerintem keveset beszélünk, pedig érdemes: az erősen zsírosodó, nem megfelelően ápolt bőr látványra sem szép, és itt nem arra gondolok, hogy láthatóak a pattanások, hanem hogy az ép felület is olajosan csillog, sárgás vagy fakó, nem üde és életteli. Ráadásul az ilyen bőr illata sem a legkellemesebb, és ezt bizony mindenki érzi, aki közel hajol a problémás bőrű tinihez.”

Készítsd fel!

Sok kamasz azért sem mer elmenni, mert nem tudja, mire számíthat a kozmetikusnál. Főleg a fiúk számára lehet ez idegen és épp ezért kicsit félelmetes közeg. Szakértőnk szerint nagyon fontos, hogy meséljük el nekik előre, mire számíthatnak – és legyünk teljesen őszinték. „Szerintem fontos, hogy tudja a tini, hogy ez nem egy kellemes, simogatós masszázs lesz, előfordulhat, hogy a tisztítás fáj. És nem jó, ha ezzel csak ott, a kozmetikus székében szembesül. Jó, ha tudja viszont, hogy minél előbb jön, és minél gyakrabban jár, annál kevésbé lesz kellemetlen. Gyakori, hogy azért nem akarnak jönni, mert attól félnek, hogy utána napokig vagy hetekig piros pöttyös vagy sebes lesz a nyomkodástól a bőrük, pedig ez nem így van. Ma már olyan korszerű és kíméletes hatóanyagokkal dolgozunk, hogy nem normális, hogy utána sebes arccal távozzon bárki. Aznap estére ugyan talán nem érdemes randit szervezni, de nem lesz napokig látható nyoma a kezelésnek, ha megfelelően végzik.”

Ápolási útmutató

A kozmetikusnál nem csak helyben történik a kezelés, a jó szakember az otthoni ápoláshoz is ajánl termékeket és elmondja a legfontosabb szabályokat. „Nagyon nem mindegy, mivel ápolja a bőrét a kamasz. 16 éves kor alatt ugyanis csak általánosabb, tisztító készítményeket, például fekete szappant javasolt használni. A faggyúszabályozó hatású készítményeket csak 16 éves kor után ajánlott elkezdeni alkalmazni. Ráadásul sok zsíros bőrre ajánlott készítmény erősen szárít, ezeket fontos lenne elkerülni, mert csak ronthatnak a helyzeten. Tudom, hogy nem könnyű rábeszélni őket, hogy jöjjenek kozmetikushoz. Határozottnak kell lenni, szerintem ebben a kérdésben megéri. A legtöbb tini vendégem hamar belátja, hogy jó lett volna előbb jönni, és hogy sokat segít a kezelés. Azonban még ez sem jelenti azt, hogy ezután rendszeresen járnak majd – és egy idő után a szülőnek ezt is el kell fogadni. De a tapasztalat az, hogy aki egy-két kezelésen túl van, az úgy gondolja, megéri kibírni ezt a kellemetlenséget a sokkal szebb bőrért cserébe.”

Nyitókép forrása: Getty Images