Gyerek

Ha támogató a szülő, egészségesebb a gyerek

Azok az óvodáskorúak, akik a szüleiktől, illetve gondviselőiktől nagyfokú érzelmi támogatásban részesülnek, egészen tizenéves korukig jobb mentális egészséggel bírnak.
2016. Május 05.

Ha támogató a szülő, egészségesebb a gyerek

Kutatók azt tapasztalták, hogy az erős érzelmi támogatást kapó gyerekek hippokampusza nagyobb mértékben növekedett, ami azért fontos mert ez az agyterület felelős az érzelmekért, a tanulásért, illetve az emlékezetért is, és akiknél ez a terület az átlagosnál kisebb, azok többnyire rosszabb mentális állapotban vannak, és az együttműködő készségük sem megfelelő.

Amint azt a kutatást vezető dr. Joan Luby, a Washington Egyetem gyermekpszichológus professzora megjegyezte, az agy egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen az, hogy a gyerek már az iskola megkezdése előtt kellő érzelmi támogatást kapjon azoktól, akik gondját viselik.

A vizsgálat során Luby és csapata 127 gyereket kísért figyelemmel hosszú távon. A vizsgálat elején a gyerekek számára egy stresszes helyzetet teremtettek: eléjük tettek egy ajándékot, amit nyolc percig nem nyithattak ki, miközben agyi szkennerrel figyelték őket. A gyerekeket egészen tizenéves korukig követték, és megállapították, hogy azoknak a hippokampusza, akik érzelmileg támogató környezetben éltek, kétszer olyan ütemben nőtt, mint azoké, akik nem.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatás arra hívja fel a figyelmet, milyen fontos, hogy már születéstől kezdve szerető gondoskodással vegyük körül a gyerekeket. Azok a szülők, akik úgy érzik, ezen a téren még tanulni valójuk lenne, találhatnak olyan programokat, ahol szakemberek segítik őket a támogató, szerető szülői szerep minél tökéletesebb elsajátításában.

Erre figyelj, ha támogató szülő szeretnél lenni

A támogató viselkedés nem feltétlenül jön csak úgy magától, főleg, ha annak idején minket sem így neveltek. Támogatni annyit jelent, hogy hinni, bízni valakiben, elfogadni őt olyannak, amilyen. Hagyni és segíteni, hogy az legyen, aki ő maga és nem azt, hogy olyan legyen, amilyennek a szülő szeretné látni. Hogyan csináld? 12 szuper tippet adunk ebben a cikkünkben!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress