Gyerek

Soha nem látott videóinterjú Vekerdy Tamással

Az életének nyolcvannegyedik évében elhunyt pszichológustól jelent meg egy eddig soha nem látott videóinterjú.
2019. Október 10.
Soha nem látott videóinterjú Vekerdy Tamástól (fotó: Farkas Norbert / 24.hu)

A Magyar Hang közölt egy korábbi, eddig nem publikált interjút Vekerdy Tamással – szúrta ki az Index. Az író, pszichológus az interjúban a magyar oktatás hibáiról, a gyermeknevelésről és a mesék fontosságáról is beszélt.

Vekerdy szerint a jelenlegi társadalomban “bámulatos a nemtudás”, akár ha a világháborúkat tekintjük is. Arról beszélt, hogy nincs kontinuitás: a gyerekek nem tudják, hogy mi volt a szüleikkel, azt meg végképp nem, hogy a nagyszüleik hogyan éltek. Szerinte ma már nincs családi legendárium, és a folyamatos rohanás miatt nem tudjuk megosztani egymással, hogy mi mikor és hogyan volt.

Túl sok az anyag, az iskola pocsék – mondta. A túl sok információ dezorientál, kiöli a gyerekekből a kíváncsiságot.

A magyar iskolarendszer romlását egészen a XX. század derekára, az I. világháború utánra vezeti vissza. Vekerdy szerint az iskola akkor ment tönkre, amikor megérintették az ideológiák.  Öröm nélkül nincs hatékony tanulás – mondta Vekerdy Tamás.

Szerinte öröm és élmény kell ahhoz, hogy tudjunk tanulni, hogy belelássunk a világ dolgaiba. Arról is beszélt, hogy nevelés tulajdonképpen nincs, csupán együttélés a gyermekkel. Ami ideális esetben egy hiteles együttélés. Úgy gondolja, ez hat leginkább a gyerekekre.

Egy tanárban sem az a fontos, hogy milyen anyagot ad le, és hogyan kéri vissza. Hanem az a fontos, hogy kicsoda, kivé vált addig a pillanatig, amikor belépett az osztályterembe. Ha nem ez a fontos, hanem a tananyag, akkor semmi nem fog átmenni az értékekből.

Vekerdy végül a mesék fontosságáról is beszélt. Felteszi a kérdést: az nagyon mesei, ha győz a jó és alulmarad a gonosz, és a legkisebb királyfi, a leggyengébb az, aki diadalmaskodik? Szerinte ezek az elvek érvényesülnek a világban is. Azt mondta, hogy minden meleg- és hidegháborút megnyertek az eleinte gyengének tűnő demokráciák, és mindig elbuktak az erősen központosított, kollektivista diktatúrák.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu