Gyerek

Vekerdy: embertelenség ennyi mindent belenyomni a gyerek fejébe

Jóakarattal szólva dilettantizmus és embertelenség, kicsit rosszindulatúan viszont azért van, hogy ne tudj gondolkozni, ne legyen időd, legyél rabszolga - mondta Vekerdy Tamás az ATV Egyenes beszéd c. műsorában reagálva az iskolai tananyag mennyiségre.
2018. Február 06.
Vekerdy: embertelenség ennyi mindent belenyomni a gyerek fejébe

Az ATV Egyenes beszéd c. műsorában, Rónai Egon vendégeként Vekerdy őszintén, szókimondón beszélt a magyar oktatás siralmas állapotáról. Arra is adott tanácsot, hogy mit tegyen az a szülő, aki nem tudja kimenekíteni a gyerekét az állami oktatásból.

Vekerdy Tamás szerint:

  • Ilyen mennyiségű tananyagot a felejtésnek tanítunk. Szokták mondani, hogy nézd a 85 éves bácsit mindenre emlékszik, tavaly előtt érettségiztél és nem emlékszel semmire. Persze, a kevés jól rendezett információ orientál, a nagy tömegű, rosszul rendezett információ (márpedig a nagy tömegű anyag ilyen) dezorientál és felejtésre ítél.
  • Két út van: legyél, akit én akarok, hogy legyél vagy a másik paradigma, hogy legyél, aki vagy, abban támogatlak. Ilyen a jó pedagógus, ilyen a jó szülő és ez a demokráciák sajátossága.
  • A jó iskola, a jó szülő és a demokráciák felszabadítják az individuumot, mert hihetetlen erő az individuum.
  • Egyformává “vágják” a gyerekeket – ez folyik a mai iskolákban.
  • A jobb módúak igyekeznek alapítványi iskolákba elvinni a gyerekeket, az érettségizettek közel fele eleve úgy tervezi, hogy külföldön folytatja a tanulmányait – mondta Rónai Egon. Igen, ez nemzetpusztító politika – válaszolta Vekerdy Tamás. Igen, a jobb módúak kimenekítik a gyerekeiket, és ez a tragédia, mert mindenkit egyformán kéne felemelnie az iskolának. A finn iskola lenne a minta, hogy hogyan is kell ezt csinálni: mindenhol egyforma az iskola, ugyanolyan kitűnőek a tanárok, ugyanúgy vannak felszerelve Helsinkiben, és attól 100 km-re is.
  • Gúzsba kötöttek a pedagógusok, nem érnek rá a gyerekekkel foglalkozni, ha portfoliót kell teljesen feleslegesen töltögetniük – mondta a tanárok helyzetéről.
  • A Szilícium-völgytől a világ másik feléig mindenki mondja, hogy 2 dolog lesz fontos a jövőben: a kritikus gondolkozás (ezt nagyon utálják nálunk) és a kreativitás (ezt is utálják).
  • Mi ez az egész az osztályzással? – teszi fel a kérdést Vekerdy már sokadszor az osztályozás feleslegességéra utalva. Nem igaz, hogy a jó tanuló fogja előbbre vinni a világot, erről szó nincs.
  • Ma sok szülő azt mondja, hogy ugyan, a mi időnkben is ennyi tananyag volt, ilyen sok óránk volt. Nem volt ennyi órája a mai szülőknek, a 6 óra már kivétel volt és csak a magasabb osztályokban létezett, nem igaz, hogy így volt régebben.
  • Mit csinál a szülő? – kérdezi a műsorvezető. A szülő keresi a jó tanítónénit – mondja Vekerdy – keresi a jó iskolát, keresi az alapítványi iskolát, leleményesen próbálja kimenteni és cinkosa a gyereknek: megírom helyette a leckét vagy beírom az ellenőrzőbe, hogy családi okok miatt nem tudjuk megcsinálni. Rosszul van a gyerek, sárga, hányt reggel? Maradj itthon, igazolom neked. Nem kell pótolni semmit, ez is tévedés, a többiek is elfelejtik a lecke nagyját. Stikliket kell keresnünk, hogy segítsük a gyerekünket.

Kapcsolódó cikkeink iskola témában:

Forrás: atv