Kisgyerek

Hét dolog, ami számít, és jó néhány, ami nem

Általában az anyagi dolgoknak tulajdonítunk a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget. Természetesen jó, ha a család nem nélkülöz. Ám a gazdagságtól, a felesleges pazarlástól sem kell csodát várni.
2013. Július 01.

Ami számít

1. A szülői szeretet és törődés a gyermek számára is érzékelhető megnyilvánulásai

Kicsinek, nagynak egyaránt fontos, hogy naponta többször is tapasztalja szülei részéről a szeretet megnyilvánulásait: szabad ezt szóban, simogatással, öleléssel, hordozással, ringatással kifejezni, és mindez nem helyettesíthető hatékonyan ajándékokkal, különböző pénzen megvásárolható tárgyakkal, édességekkel.

Nagyon fontos, hogy a szeretet ne legyen még néha-néha sem zsarolási eszköz (“tedd meg ezt anya/apa kedvéért!”), és ne büntessük, fenyegessük a gyereket szeretetmegvonással vagy olyasmivel, amit ő annak tekinthet. Tipikus példa a sok éjszakai ébresztés miatt besokalló szülő, aki úgy dönt, kipróbálja a “sírni hagyós” módszert. Persze szereti ő a gyerekét, csak éppen halálosan ki van merülve. Nem szeretne mást, csak egy kicsit több zavartalan alvást.

Ám mit ért meg abból egy kicsi gyerek, hogy hirtelen külön szobába, rácsos ágyba kerül, és ott hagyják azzal, hogy most már aztán aludjon? Könnyen úgy értelmezheti a történteket, hogy őt már nem szeretik, magára hagyják.

A gyerekkel töltött minőségi idő sokat számít

2. Lehetőség az egészséges táplálékra és egészséges, a lehetőségekhez képest veszélytelen környezetre

Nem arról van szó, hogy a gyerek csak bioételt kaphat, és még a széltől is óvni kell. A túlságosan védett környezet pont ellenkezőleg sülhet el, mert megfosztja a gyereket a tanulás, a tapasztalatszerzés lehetőségétől. Annyit viszont mindenképp jelent, hogy a szülő felelős azért, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül azt válassza, amelyik a gyerek számára a legegészségesebb, legelőnyösebb. Csoki, édességek, desszertek helyett arra érdemes figyelni, hogy adalékanyag-mentes ételeket, naponta friss gyümölcsöt és zöldséget kapjon. Közvetlen környezetéből célszerű eltávolítani vagy tőle távol tartani azt, ami súlyos sérülést, égést, mérgezést okozhat.

3. A gyerekkel töltött minőségi idő

Manapság talán éppen ebből van a legkevesebb. Közös élmények, együtt tevékenykedés barkácsolással, házi és ház körüli munkákkal, mesélés: érdemes önkritikusan végiggondolni, mennyi idő jut ilyesmire. Ismered például a gyereked barátait? Láttad őket együtt játszani? Tudod, mi foglalkoztatja őket? Keress olyan tevékenységeket, amiket a gyerekkel együtt tudok végezni. Élmény lehet akár a borsópucolás is, ha elmeséled hozzá Andersen meséjét a kis borsószemek útjáról.

4. A szülők, nevelők, pedagógusok által hitelesen képviselt értékrend

Már csecsemőkorban fontos, hogy a kiegyensúlyozott, nyugodt fejlődés érdekében a szülőknél, a gyerekkel intenzívebb kapcsolatba kerülő pedagógusoknál ne érvényesüljön kettősség a szavak, elvárások és a tényleges cselekedetek között. Hiába mondja valaki, hogy szoptatni szeretne, ha a lelke mélyén valamiért taszítja ez a lehetőség. A baba a valódi szándékaira fog reagálni! A későbbiekben azután a gyerek és a szülő is egyre bonyolultabb helyzetekkel szembesül. Mindenkinek megkönnyíti a dolgát az őszinteség, a következetesen képviselt értékek.

5. Ha a szülő szívesen és érdeklődéssel dolgozik, nem csupán pénzkereseti lehetőségnek tekinti a tevékenységét

Mert így segítheted elő leginkább, hogy a gyereked is rátaláljon valami olyan elfoglaltságra, kezdetben játékra, amely leköti, ébren tartja kreativitását, fejleszti problémamegoldó képességét. Jó, ha pozitív mintát lát maga előtt, olyan felnőtteket, akik szeretik a munkájukat, és nem csupán szükséges rossznak tekintik. Mesélj neki néha a munkádról, mondd el, miért szereted, miért éppen emellett kötöttél ki.

6. Lehetőség a tanulásra, az elmélyült tevékenykedésre

Már akkor tanulási lehetőséget biztosítasz a kisbabádnak, amikor az óra és a mérleg helyett őrá hagyatkozol annak megítélésében, hogy eleget szopik-e, éhes vagy jóllakott, szeretne mellen lenni, vagy inkább nézelődne. Megtanulja, hogy jelzéseit veszik, értelmezik, választ is kap: hatékony bevezetés ez a kommunikációba, a testi szükségletek feletti kontroll megszerzésébe. A későbbiekben számtalan különóra és fejlesztés helyett vagy mellett célszerű úgy alakítani a napot, hogy maradjon idő a környezete önálló és alapos felfedezésére, a zavartalan és önálló játékra.

Ehhez nem drága, újabb és újabb játékokra van szükség, hanem például arra, hogy akár kavicsokkal, sárral is játszhasson, megfigyelhesse és utánozhassa szüleit például házimunkák közben. Fontos kérdés, hogyan kezeled azt, amikor unatkozik. Nem feltétlenül neked kell megoldanod ezt a problémát! Ha a gyereked unja magát, az nem felszólítás arra, hogy szervezz máris valami programot. Adhatsz egy-két ötletet, mihez kezdjen, de még jobb, ha végül ő maga talál elfoglaltságot.

7. A gyerek tisztelete, megbecsülése, a szülők bizalmának megnyilvánulásai a gyerekkel szemben

Minden életkorban mást és mást jelent ez. Kiindulópont a gyerek figyelmes szemlélése, a gondolkodás azon, hogy vajon mit miért csinál. A valódi érdeklődés teljesítményei és világa, érzései iránt. Mindez úgy, hogy ne értékelő, minősítő legyen ez a hozzáállás, hanem inkább nyitott, kíváncsi. Ezzel teremted meg az alapját annak, hogy vitás helyzetekben elsősorban a gyereked jelzéseire hagyatkozhass, ne mások értékelésére.

Aminek nincs akkora jelentősége, mint sokan hiszik

Általában az anyagi dolgoknak tulajdonítunk a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget. Természetesen jó, ha a család nem nélkülöz, és olyan életszínvonalon tud élni, amilyet elfogadhatónak tart. Ám a gazdaságtól, a felesleges pazarlástól sem kell csodát várni.

Csak néhány példa olyasmikre, amik nem igazán számítanak:

  • sikerül-e rendhez szoktatni a gyereket
  • sikerül-e a családnak színvonalas környezetben, külföldön nyaralnia
  • új ruhákba öltöztetik-e vagy használtba
  • sikerül-e bejutni a környék legjobb óvodájába, iskolájába
  • sikerül-e különórákat, egyéni fejlesztést finanszírozni
  • megkap-e mindent, amit kér
  • van-e saját szobája

Kapcsolódó cikkeink: