Kisgyerek

Egyre több a duci gyerek

Megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma az elmúlt húsz évben Magyarországon.
2011. Április 15.

Magyarországon tavaly a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt. Jelenleg az Európai Unióban több mint tizenkétmillió elhízott vagy túlsúlyos gyerek van; évente 400 ezerrel nő a túlsúlyos és 85 ezerrel a kövér gyermekek száma. “Tehát, ha nem történik semmi, akkor egy katasztrófahelyzet áll elő” – hangsúlyozza Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy a gyerekkori elhízás következtében már a gyerekek körében is egyre gyakoribbak az olyan – korábban a felnőttekre jellemző – betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Martos Éva utalt arra, már az Európai Parlamentben is megfogalmazták korábban: el kell érni, hogy a gyerekkori elhízás témája lekerüljön a napirendről. Ennek fényében az uniós stratégiában is azt tűzték ki célul, hogy 2015-re a tagállamokban megfordítsák a jelenleg növekedő tendenciát. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Franciaországban és Svédországban, ha megfordítani nem is sikerült, de megállították a gyerekkori elhízás arányának növekedését. Az OÉTI főigazgatója szerint Magyarországon is országos szintű kezdeményezésekre van szükség. Ennek kapcsán kiemelte az intézet által a témában indított akciókat, köztük a tavalyi, Startolj reggelivel! elnevezésű programot.

-Most is tart az úgynevezett Happy Hét, az első, vízfogyasztást népszerűsítő program Magyarországon – tette hozzá. E programban az idén 77 iskola és óvoda vesz részt. Ennek keretében 19 cég ingyenesen vagy kedvezményes áron biztosítja a vizet, ezzel egy időben pedig az intézmények büféiben beszüntetik a cukros üdítőitalok árusítását is.

Ennek kapcsán Martos Éva kiemelte: csak azok a programok lehetnek sikeresek, amelyekben az oktatás együtt jár az egészséges választék biztosításával. Nem elegendő viszont a gyerekek egészségre való nevelése, a pedagógusokat és a szülőket is be kell vonni. Ezért például a szülők is kapnak egy tájékoztatót arról, mit tehetnek ők, például milyen reggelit csomagoljanak a gyereküknek. Martos Éva a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a “hamburgeradó” ötletére reagálva azt mondta: ha ezt azokra az élelmiszerekre vetik ki, amelyek nem alapvető élelmiszerek és nem részei az egészséges táplálkozásnak, akkor az szerinte jelentős előrelépést jelenthet az egészségesebb életmódot tekintve is.

Babaszoba: Az elhízás megelőzéséért már csecsemőkorban sokat tehetsz azzal, hogy kiegyensúlyozott étrendet biztosítasz a babádnak, és megelőzöd, hogy unalmában eszegessen, és ellenállsz a kísértésnek, hogy édességgel jutalmazd vagy ajándékozd a totyogót. Olvass egészséges finomságokról.

Forrás: MTI