Kisgyerek

Úgy szeretlek!

Kit szeretsz a legjobban a világon? Hát őt! A babát, a párodat, anyukádat... És ők megértik? Beszélitek egymás nyelvét?
2011. Április 26.

rajz: Buzay István

Miért nem bújik hozzám? Miért nem mondja soha, hogy büszke rám? Gary Chapman pszichológus szerint többféleképpen fejezzük ki szeretetünket. Sok szomorúság forrása, ha ezt nem úgy tesszük, hogy a másik megértse. Van, akinek az érintés, az ölelés, másnak az elismerő szavak a legfontosabbak. Van, aki akkor érzi, hogy szeretik, ha csak rá figyelnek. Más kis ajándékokban látja meg a szeretet jelét. És végül van, aki abból ért, ha a másik figyeli minden óhaját. Ha számodra az ölelés a legfontosabb, párod hiába állít be egy csokor virággal, te csak pénzkidobásnak tartod. Ha nem értitek meg egymás nyelvét, mindketten becsapottnak érzitek magatokat. Fontos, hogy megismerd a saját szeretetnyelvedet és mindenkiét, aki közel áll hozzád. Anyák napi tesztünkből kiderül, melyik szeretetnyelvet használod. Azt is megtudhatod, te mit igényelsz. És végül azt, mi a gyereked szeretetnyelve.

Tudjuk, hogy szíved szerint többet is bekarikáznál, de csak azt a mondatot jelöld meg, amelyik az első reakciódat vagy a számodra a legfontosabb érzést, cselekvést írja le! Légy őszinte, nem bánod meg!

1. Ma a nagyi vigyázott a gyerekre, mert halaszthatatlanul fontos dolgod volt. Amikor a kicsi meglát az ajtóban, csillogó szemmel szalad feléd. Mit teszel, miután köszöntél neki?

A Fölkapom és puszilgatom, le se akarom tenni!

B Elmondom, mennyire örülök, hogy újra látom, és büszke vagyok, hogy ilyen jó gyerek volt.

C Odaadom neki a kis ajándékot, amit útközben vettem.

D Eldobok mindent, és csak figyelek, hadd meséljen!

E Megkérdezem, minden rendben van-e, nem kér-e valamit.

F Már indulunk is haza. Majd útközben beszélgetünk.

2. A játszótéren beütötte az orrát, mert a mögötte csúszó nagyfiú véletlenül meglökte. Mi az első reakciód?

F Jól leteremtem, hiszen megmondtam, hogy csak akkor csúszdázhat, ha ott állok mellette!

B Vigasztalni kezdem, “katonadolog”. Elmondom, hogy legközelebb várja ki, amíg a nagyok lecsúsznak, és hamarosan ő is ügyes nagyfiú lesz.

A Ölbe veszem, puszilgatom, vigasztalom, duruzsolok a fülébe.

C Megígérem, hogy hazafelé a vásárlásnál választhat magának valamit a boltban.

D Megígérem, hogy vigyázok rá, és mellette maradok, ne essen baja.

E Ölbe veszem, és bevizezek egy zsepit a kútnál, hogy a fájdalmas orrocskára szoríthassam.

3. Nehéz napotok volt, későn került a kicsi ágyba, várja az altatós szertartást. Délután nagy nyűglődések közepette kiesett az első tejfoga. Másnap zsúr lesz az oviban, megígérted, hogy bekészítesz a táskájába néhány csomag ropit. Már alig vonszolod magad, fáj a fejed. Mi az, amit mégsem hagynál ki semmiképp?

D Hogy meséljek, énekeljek neki, mielőtt elalszik.

A Az összebújást, az esti puszit.

B Azt, hogy elmondjam neki, szeretem, és milyen büszke vagyok rá, hogy már ilyen nagy, hogy kiesett a foga.

C Azt, hogy miután elaludt, a párnája alá csúsztatom a fogtündér ajándékát.

F Nincs esti szertartásunk, a ropit megkeresem reggel. Fogtündér? Na ne hülyéskedjünk már!

E A ropik előásását a kamrából, hiszen megígértem.

4. Jön a gyereknap, a nap fénypontja lesz, hogy

C megkapja azt a luficsodát, amit tavaly ilyenkor kinézett magának a Városligetben.

D sétálunk egyet az állatkertben csak mi, kettesben!

A odabújik reggel, és addig hancúrozunk, ameddig csak akarunk.

E azt kap reggelire, amit csak szeretne. Ha kell, hát hétkor nekiállok palacsintát sütni!

B elmondom neki, mennyire szeretem, és milyen fontos, hogy ő van nekem.

F végre kialudhatom magam, ilyenkor biztosan jó gyerekműsorok mennek reggel a tévében.

Értékelés:

Ha legtöbb az A válasz: ölelős vagy

Legkönnyebben testi érintéssel, öleléssel fejezed ki a szeretetedet. Erre többnyire nagy szüksége van a gyereknek, de néha terhére lehet. Figyeld a jelzéseit, ha elhúzódik, nem azt akarja mondani, hogy “nem szeretlek”, csak annyit: “ez nekem túl sok”.

Ha a legtöbb a B válasz: beszédes vagy Legkönnyebben szavakkal fejezed ki szeretetedet. A gyerekek ezt inkább ovis koruktól értékelik, előtte főleg a fizikai érintés nyújt számukra érzelmi biztonságot. Ne fukarkodj a dicsérettel, de a simogatás is fontos!

Ha a legtöbb a C válasz: ajándékozó vagy

Legkönnyebben ajándékokkal fejezed ki a szeretetedet. Figyelj arra, hogy ne drága holmikkal és édességgel halmozd el a kicsit, már pici korától olyan ajándékokat adj, amelyeknek érzelmi értéke van: egy gyönyörű színes kavics, süni alakú gesztenye, vagy szívecske formájú sajtszelet a szendvicsére. Az ajándékozás magában nem elég, csak a többi szeretetnyelvvel együtt működik.

Ha a legtöbb a D válasz: időtöltő vagy

Legkönnyebben a minőségi idő biztosításával fejezed ki a szereteted. A minőségi idő osztatlan figyelmet jelent, ami valódi áldozat a felnőtt részéről, hiszen le kell mondanunk fontos dolgainkról. Ilyenkor a gyereket a jelenléteddel ajándékozod meg. Figyelj arra is, hogy saját magadra is maradjon időd, gyakorold a többi szeretetnyelvet is, így lehet, hogy kiegyensúlyozottabbak lesznek a napjaitok.

Ha a legtöbb az E válasz: jótevő vagy

Legkönnyebben szívességek nyújtásával fejezed ki a szereteted. Próbálj meg mérlegelni, ne ugrálj egész nap mások körül. Próbáld meg kiszűrni, mikor van igazán szükség a segítségedre, és mikor arra, hogy kifejezd a szeretetedet. Lehet, hogy elég a puszi, az ölelés, egy biztató szó.

Ha a legtöbb válasz F: elfáradtál Egészen biztos, hogy nagyon túlterhelt vagy. Kérj segítséget a mindennapi életben vagy a lelki problémáid megoldásához. Ha kicsit megkönnyebbültél, rátalálsz, hogy fejezd ki szeretetedet.

Olvass tovább, miből értesz te, és miből a gyereked?

Úgy szeretlek!

A gyermeked érzi vajon, hogy szereted?

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Kismama magazin