Baba

Az érintés ereje

A testi és lelki betegségeket meg lehet előzni. A szeretet fizikai megnyilvánulásai: simogatás, masszírozás, érintés.
2002. Október 20.

Az érintés ereje

Még a legegyszerűbb masszázs is megnyugtató, feszültségoldó hatású, általa érezzük, hogy szeretnek, óvnak bennünket, elősegíti az egymáshoz tartozás érzését, biztonságot ad. A simogatás természetes gesztus, akik ezt nem kapják meg, hajlamosak lesznek depresszióra, agresszióra. Kutatási eredmények azt mutatták, hogy a felnőttek úgy viszonyulnak egymáshoz felnőttkori kapcsolataikban, mint amilyen kötelékben részük volt csecsemőként és gyermekként szüleikhez.

Azokban a családokban, ahol nem takarékoskodnak a simogatással, a testi érintéssel, a gyermekek egészségesebbek, a fájdalom iránt kevésbé érzékenyek és fertőzésekkel szemben ellenállóbbak lesznek. Ezek a gyermekek általában jól alszanak, barátságosak, kiegyensúlyozottak és sikeresebbek feladataik elvégzésében. Tagja vagyok egy szeretetteli szülőkből, csecsemőkből és gyermekekből álló világközösségnek, mint okleveles csecsemő- és gyermekmasszázs oktató.

A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület 1976-ban alakult meg Észak-Amerikában Vimala Schneider vezetésével. Ma már 30 ország tagja e szervezetnek. 1998 szeptemberében Sylvie Hétu tréner Kanadából 22 budapesti védőnőt képzett oktatóvá nagy szeretettel. Ezt a gyönyörű tevékenységet a Magyar Védőnők Egyesülete és a Johnson & Johnson cég támogatja.

A csecsemőmasszázs elemei:

  • Indiai masszázs
  • Svéd masszázs
  • Reflexológia
  • Érintésrelaxáció
  • Mozgás koordinációs gyakorlatok

Az olajos masszázs áldásos hatásai: A masszírozott babák boldogabban, feszültségmentesebben fejlődnek, kiegyensúlyozottabbak. Segíti a masszázs a széklet és a gázok kiürülését, a puffadás okozta rossz közérzetet javítja. Az anyamacska idejének felét a kiscica nyalogatásával tölti. A stimuláció elősegíti a bélrendszer működését. Sosem lehet hasfájós kiscicával találkozni. A masszázs enyhíti a fogzási és növekedési fájdalmakat, a testvéri féltékenységet csökkenti, erősíti az idegrendszert, immunrendszert, ezáltal minden szerv működésére kedvezően hat.

Elősegíti a stressz és a relaxáció egyensúlyát, ezáltal a tolerancia, intelligencia fejlődését. Könnyebben fel tudják dolgozni a babák a környezetükből áramló ingereket. A masszírozott csecsemők kevesebbet sírnak, az éber állapotban kevésbé nyűgösek, gyorsabban elalszanak. A bizalmat, szeretetet, melegséget, tiszteletet, összetartozás érzését, a biztonságot, melyek a masszázs alapelvei,a gyermek magával viszi felnőtt korába. Az érintés nélkül felnövő gyermekek agresszívakká válnak és hajlamosak arra, hogy saját gyerekeiket is elhanyagolják. Mindezeket állatkísérletek is igazolják.

A masszázs az egészségmegőrzés bevált eszköze széles e világon. Elősegíti a családcentrikus értékek létrejöttét kultúránkban.

Minden babának lehetőséget kellene kapnia, hogy megtapasztalhassa a szeretetteli, egészséges és biztonságot jelentő, életre szóló javakat. Ezek a javak bevésődnek. A bevésődés folyamatosan, nagyon sok szinten megy végbe. Természetes törvényszerűség, hogy az embereknek éltető érintésre van szükségük ahhoz, hogy testük, szellemük, lelkük és kapcsolataik egész életükben egészségesek legyenek.

Egyre inkább hiszek abban, hogy az olajos masszázs segítségével egészséges, szeretni képes, másokra is figyelő emberi teremtményeket lehet formálni. Feladatunk: az élet minőségének javítása, nemcsak anyagi vonatkozásban.

Végezetül álljon itt néhány példa arra, hogy milyen pozitív visszajelzéseket kapunk a babamasszázzsal kapcsolatban.

  • A koraszülött babáknak rossz tapasztalataik vannak az érintéssel kapcsolatban. Sok tűszúrás fájdalmas emlékét őrzik. Sírós, nyűgös koraszülött babát hozott édesanyja a tanfolyamra. Első alkalommal sírós volt, második alkalommal még tartózkodó, de már nem sírt, harmadszor pedig már elengedett, vidám, együttműködő baba lett.
  • Nyűgös, sírós ikerszülöttekhez hívtak, ahol feszült szülőkkel és nagy káosszal szembesültem. Babamasszázs hatására béke, nyugalom, vidámság költözött a családba.
  • Kemény érzelmi falakkal körülvett anya jött a tanfolyamra a babájával. Első alkalommal nem volt hajlandó masszírozni gyermekét, csak figyelt. Másodszorra az otthon begyakorolt mozdulatokkal, nagy szeretettel masszírozta csecsemőjét.
  • Az első tanfolyamon résztvevő babák már egy év körüliek, Az anyáktól pozitív visszajelzéseket kapok. Örömmel mesélik, hogy babáik nem csípnek, nem harapnak, visszasimogatnak, vidámak, együttműködőek, kiegyensúlyozottak. Tehát nagyon is kiválóan működik a masszázs a családokban.

Masszázs közben tiszteletet kap a testbeszéd. Ma a szülői gondoskodásba, nevelésbe bekerülve a masszázs nagy előrehaladást jelent.

IV. évf. / 10. szám

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja