Kamasz

Ezért hagyd csalódni és hibázni a gyereket

Egyetlen szülő sem szeretné, ha a gyermeke szenvedne, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan szeretné, ezért egyesek talán nem zárkóznak el attól, hogy közbe lépjenek és megmentsék őket a problémáktól.
2022. Október 28.
Anya öleli fiát

Sajnos azonban, ezt nem teszik jól, legalábbis, ha azt szeretnék, hogy a gyerekük képes legyen megküzdeni a nehézségekkel vagy a kudarcokkal. Lássuk, melyek azok az okok, amiért – ha nehéz szívvel is -, de hagyni kell, hogy időnként kudarcot valljon a gyereked.

Hogy ne alakuljon ki hamis jogosultság érzése

Fennáll a veszélye annak, hogy az a gyerek, akit megóvnak a kudarctól vagy bármilyen kellemetlenségtől, megtanulja, hogy soha nem szabad semmi kellemetlent, nehézséget megtapasztalnia az életében. Ez aztán hamis jogosultságérzethez és ahhoz az elváráshoz vezet, hogy ne kelljen szembenéznie a hibáival, mert valaki mindig ott van, aki megoldja helyette a problémáit.

Hogy kevésbé legyen érzékeny a szorongásra

A Child Mind Institute szerint azok a gyerekek, akiket arra tanítanak, hogy a kudarc elfogadhatatlan, szorongóbbak, érzékenyebbek a változásokra, félnek az új dolgoktól. Emellett nem fejlődik ki náluk a reziliencia, vagyis az a képesség, hogy kilábaljanak a felmerülő nehézségekből.

Hogy ne legyen képtelen kezelni a csalódást

Jó, ha a gyerekek kialakítják a “kellemetlenségekkel szembeni toleranciát”, hiszen a kellemetlenségek az élet elkerülhetetlen velejárói. Enélkül nem fogja tudni, hogyan kezelje a kedvezőtlen helyzeteket, amikor találkozik velük.

Hogy megmutasd, hogy hiszel benne

Dr. Lynn Margolies pszichológus szerint, ha állandóan megjelensz, hogy megoldd a gyermeked helyett a problémáit, azt tanulja meg, hogy nem bízol benne annyira, hogy ő egyedül megoldja a nehézségeket. Ezzel szemben, ha hagyod, hogy kudarcot valljon, megmutatod neki, hogy hiszel abban, hogy képes talpra állni, és bátorítod őt, hogy ő is higgyen ebben.

Hogy megtanítsd neki, hogy a kudarc nem szimplán rossz dolog

Ha egy gyereknek megadjuk a lehetőséget, hogy megtapasztalja, milyen érzés kudarcot vallani, azt is megtanulja, hogyan nézzen szembe tettei következményeivel, és hogy a kudarc lehetőséget ad arra is, hogy tanulságokat vonjon le, amelyeket a jövőben alkalmazhat.

Hogy megerősítsd, szereted őt, bármi történjék is

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ha megengeded a gyermekednek, hogy kudarcot valljon, és akkor is szereted és támogatod, amikor kudarcot vall, akkor az egyik az egyik legmegerősítőbb dolgot teszed, amit szülőként tehetsz. Azt tanítod meg ezzel, hogy mindentől független és állandó a szereteted, nem azon múlik, hogy a gyereked eredményes, jó tanuló vagy kiváló sportoló.

Kép: Getty Images

Forrás: smartparenting.com