Gyerek

Ezért baj, ha megírod a leckét helyette és mindenbe beleszólsz

A mai szülők, akik minden meg akarnak adni a gyerekeiknek, egyre több időt és pénzt fordítanak a rájuk, de a tudomány szerint jobb, ha visszalépünk egyet és megtaláljuk az egyensúlyt.
2022. Augusztus 21.
(fotó: Getty Images)

Helikopterszülők, fűnyíró szülők – ezek nagyrészt pejoratív címkék a gyermekeikkel túlságosan is foglalkozó anyákra és apákra. A kifejezésekkel azokat a szülőket akarják jellemezni, akik úgy érzik, hogy a sikeres gyermekneveléshez olyan fáradhatatlannak kell lenniük, mint a gépeknek. A Cornell Egyetem nemrégiben készült tanulmánya szerint a szülők többsége a hiper-elfoglaltságot tartja a gyermeknevelés legjobb módszerének. A gyerekekkel való folyamatos foglalkozás kulturálisan bevált gyakorlattá vált, ami felveti azt az egyszerű kérdést: működik-e? Ha megkérdeznénk egy tudóst, valószínűleg azt válaszolná, hogy nem.

Bár a helikopterszülők gyakran gyermekeik késői serdülőkorában és korai felnőttkorában pörgetik fel a motorokat, az intenzív szülői magatartás már a gyermek csecsemőkorában elkezdődhet. Azok a szülők, akik valóban azt szeretnék, hogy a gyerekük előnyt szerezzen, gyakran erőltetik, hogy gyermekük korán elérje a fejlődési mérföldköveket. A probléma az, hogy a fejlődési mérföldkövek korai elérése semmit sem javít a gyermek eredményein. Sőt, a sürgetés valójában káros is lehet, a csecsemőkhöz való kötődés szakértője, Dr. Susan Woodhouse, a Leigh Egyetem CARE laboratóriumának nemrég közzétett tanulmánya szerint.

“Megpróbáltuk megérteni, hogy mit tesznek a szülők, ami valóban számít ahhoz, hogy a gyerekek 12 hónapos korukra biztonságosan kötődjenek” – mondja Woodhouse. Más szóval olyan szülői viselkedéseket vizsgált, amelyek segítenek a csecsemőknek abban, hogy fejlődésüknek megfelelő és biztonságos módon orientálódjanak a szülőjükhöz. “Az adataink azt mutatták, hogy amikor a babának valóban szüksége van rád, és sír, ha legalább az esetek felében reagálsz rá, a baba biztonságosan kötődik.”

Woodhouse ezt “biztonságos ellátásnak” nevezi, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a szülők elég sokszor reagálnak helyesen a baba jelzéseire ahhoz, hogy kialakulhasson a kötődés. Fontos, hogy a biztonságos kötődés eléréséhez a szülőknek nem kell az esetek 100%-ában, de még csak nem is 80%-ban vagy 70%-ban helyesen reagálniuk a gyermekük jelzéseire. Egyszerűen csak az esetek 50%-ában kell helyesen reagálniuk, amit Woodhouse “elég jó” szülői magatartásnak nevez.

A gyermekre való reagálás egy dolog, de az is, ha hagyjuk, hogy önállóan felfedezze a világot. “Amikor a baba nincs bajban, tanulja a világ működését és felfedezi azt, a szülők azzal tesznek a legjobbat, hogy hagyják, de ha jelez és sírni kezd, akkor reagálnak rá – magyarázza Woodhouse.

Woodhouse megjegyzi, hogy a biztonságos kötődés lényege, hogy amikor a csecsemőknek gondozóra van szükségük, a gondozó ott van, de az idő többi részében hagyja, hogy megtanulja, hogyan működik a világ.

“Néha láttunk olyan csecsemőket, akikről kiderült, hogy bizonytalanok, mert a szülők nagyon aggódtak, hogy a lehető legjobb szülői gondoskodást próbálják nyújtani, és olyan dolgokat tettek, mint például megpróbálták a babát többször megfordítani, amíg sírni nem kezdett” – jegyzi meg Woodhouse.

Egy 2012-es tanulmány szerint – amely a PLOS One folyóiratban jelent meg -, az óvodáskorú gyermekek későbbi szorongásos zavarainak kockázata összefüggésbe hozható az anyai szorongással vagy a túlzott anyai jelenléttel. Miután 200 gyermeket követtek nyomon általános iskolás korukig, a kutatók megállapították, hogy a gyermekeknél nagyobb valószínűséggel volt diagnosztizálható szorongás, ha az anyák pozitívan válaszoltak az olyan kérdésekre, mint “Én határozom meg, hogy kivel játsszon a gyermekem” vagy “Én öltöztetem a gyermekemet akkor is, ha egyedül is képes rá.”

Újabb kutatások azt mutatják, hogy a túlzott szülői szerepvállalás még akkor is hatással van a gyermekekre, amikor azok már kikerültek a középiskolából és egyetemre mennek. Ez az az időszak, amikor a gyerekek hagyományosan elválnak a szüleiktől, és megtalálják az autonómiájukat. A kutatók azonban azt találják, hogy a szülők még akkor is részt vesznek a folyamatban, amikor a gyerekek a felsőoktatásba lépnek.

“Amikor én főiskolás voltam, nem volt szülői részvétel, hacsak nem volt valamilyen krízis” – mondja Holly Schiffrin, Ph.D., a Mary Washington Egyetem pszichológiaprofesszora. “Most már egészen más a részvétel szintje. A szülők visszajelzést adnak a gyerekeknek a dolgozataikról, vagy e-maileznek, vagy felhívnak engem és más oktatókat. Nincs mindenkinél így, de megdöbbentő, hogy egyáltalán megtörténik”.

“Az intenzív szülői magatartás nagyon megterheli a szülőt” – mondja Schiffrin. “Nem előnyös a gyerekeknek, ha mindent megtesznek helyettük a szüleik, mert nem válnak önállóvá, és ez összefügg a depresszió és a szorongás magasabb arányával fiatal felnőttkorban, egyetemistaként.”

Tény, hogy a szülőség elég stresszes. De amikor a szülők leveszik a terheket a gyermekeik válláról, a gyerekek nem tanulják meg azokat a létfontosságú megküzdési és szervezési készségeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy működőképes felnőttekké váljanak.

Schiffrin legtöbbet idézett tanulmánya a gyermekek önmeghatározását vizsgálta – lényegében azt a képességet, hogy képesek legyenek saját maguk döntéseket hozni, az autonómia érzését és a kapcsolatok meglétét megtapasztalni. Az a gyermek, akinek erős önmeghatározási érzései vannak, általában jól érzi magát. Schiffrin arra volt kíváncsi, hogy a helikopterszülőség, amelyet a fejlődés szempontjából nem megfelelő mértékű bevonódásként definiáltak, befolyásolja-e a gyermek önmeghatározását. És igen. Nagyon is.

Azt is hozzá kell tenni, hogy vannak tanulmányok, amelyek szerint nem minden gyereket zavar a helikopterszülőség, mert a szülői szerepvállalás másfajta tapasztalatokat és sikereket könnyít meg nekik. Mégis, kevés okunk van azt hinni, hogy az intenzív szülői jelenlét jót tesz a szülőnek.

“Az egyensúly megtalálása a kulcs” – mondja Woodhouse. “Minél nyugodtabb vagy, annál jobb. Ha szorongsz, az szorongáskeltő. Minél kevésbé aggódsz amiatt, hogy tökéletes szülő legyél, annál kivételesebb tudsz lenni.”

(Cikk forrása: fatherly.com)