Kamasz

Ha ezekre figyelsz, könnyebb a gyerekkel elindulni a suliba

Az iskolakezdés időszaka sokaknál visszahozta a kapkodós reggeleket is. A következő időgazdálkodási tippek segíthetnek, hogy könnyebben menjen az elindulás.
2022. Szeptember 29.
reggeli rutin
Tippek, hogy könnyebben induljanak a reggelek.

A Fatherly időgazdálkodási szakembereket kérdezett arról, hogy milyen szokások segíthetnek, hogy a gyerekek szervezettebbek legyenek, és kontrolláltabb legyen a rutinjuk.

Engedjük, hogy saját rutinjaik legyenek

Az időgazdálkodás terén a szülőknek rövid- és hosszútávú céljaik vannak. Míg most időben el kell jutni reggel a suliba, délután az edzésre, stb., közben a gyerekeknek is el kell sajátítaniuk ezeket a leckéket, hiszen egyszer maguktól kell időben eljutniuk helyekre.

Rebecca Roland, a Harvard Medical School oktatójának és a The Art of Talking with Children (A gyerekekkel való beszélgetés művészete – a szerk.) című könyv szerzőjének tippje szerint a szülőknek ösztönözniük kell a gyerekeket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak az időgazdálkodásban. „Gratulálj nekik, ha apró lépéseket tettek, például felöltöztek maguktól, vagy egy idősebb gyereknél például annak, ha maguk megszervezték a házi feladatokat.” Rolland szerint a szervezettség is kulcsfontosságú, és a tippje szerint érdemes reggeli ellenőrző listát készíteni egy táblára, amin ellenőrizni tudja a gyerek a feladatokat, mint az öltözködés, a fogmosás, a beágyazás.

Ha kevés az idő

A késés időnként elkerülhetetlen, bármennyire is tervezünk. Rebecca Mannis tanulási specialista és az Ivy Prec Oktatási Központ alapítója szerint két dolog segítheti a haladást az olyan esetekben, amikor már 5 perce el kellett volna indulni: realitás és cselekvésre készség. „Ha a legfontosabb az, hogy a gyerek elinduljon, akkor lehet, hogy aznap egy teljes értékű, tápláló reggeli helyett egy piritóst adunk neki szalvétába csavarva vagy az útra elcsomagolva. Ha el kell indulni, és nem tudja egyedül megkötni a cipőfűzőjét, készítsünk tépőzáras vagy belebújós cipőt az ajtó elé.”

Megérteni az idő múlását

Az idő nem jelent semmit, amíg valóban meg nem érti a gyerek, hogy hogyan telik. Meddig tart egy perc? Egy vizuális típusú gyerek például megértheti ezt abból, ha megnézi, ahogy az egy percre beállított időzítő lejár, és közben ketyeg. A zenekedvelő gyerek megértheti, hogy a 10 perc annyi, mint háromszor meghallgatni egy kedvelt 3,5 perces dalát.

Ne becsüljük alá, mennyi alvásra van szüksége

Amy Motroni gyermek alvási tanácsadó elmondta, hogy a gyerekeknek több alvásra van szükségük, mint amennyit elvárnak tőlük, az 5-12 éveseknek 10-12 órányira éjszaka. Ő azt tanácsolja, hogy a reggeli felkelés időpontjához képest számoljunk vissza, hogy megállapítsuk, mikor legyen ehhez képest az esti fekvés ideje. Ha állandó időpontot tartunk, az segíthet, hogy könnyebben menjen az alvás, és érdemes a lefekvés előtt legalább 2 órával a képernyőket is kikapcsolni.

Maradjunk a gyermek fejlődési paraméterein belül

Mannis elmondta, hogy a végrehajtó funkció, az agy azon képessége, hogy kezelje az absztrakt gondolkodást, a sorrendet és az önkontrollt, az utolsó mentális képesség, amit az emberek elsajátítanak, ez a 20-as éveinkig folyamatosan fejlődik. Mivel ezek az időgazdálkodás legfontosabb elemei, ehhez képest kell felállítani az elvárásokat a gyerekekkel szemben.

Az életkoruknak megfelelően próbáljuk megkönnyíteni a dolgukat, például vizuális utalásokkal, vagy ha azt vesszük észre, hogy kapkodnak reggel, akkor a rutin megváltoztatásával, stb., reagálva arra, ahogy a gyermeknek jó.

Forrás: fatherly.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu