Kisgyerek

Tippek, hogy könnyebben menjen az önálló öltözködés

A következő tippek segíthetnek, hogy kisgyermeked megtanulja egyedül felvenni a ruháit.
2020. November 02.
Tippek, melyek segíthetik a gyermeket megtanulni, hogyan öltözködjön egyedül (Fotó: Getty Images)

Először azt tanítsd meg, hogyan vegye le a cipőjét, a ruhadarabokat

Ha olyan egyszerű dolgot tanítasz a gyermekednek, mint például azt, hogyan vegye le a cipőjét, magabiztosabbnak érezheti magát, abban is, hogyan vegye majd fel magától (még akkor is, ha egyelőre nem megy neki).

Öltözzetek együtt

A kisgyerekek a legjobban utánzással tanulnak, az összetett utasítások időnként túlterhelhetik őket. Ezért ha azt szeretnéd gyermekednek megtanítani, hogyan vegyen fel egy pólót, akkor vegyél fel egyet te magad is, mutasd meg neki a folyamatot.

Mindent bonts egyszerű lépésekre

Nevezz meg mindent, mint például egy pólónál a nyakkivágás/nyakrész, az ujjak, az eleje, a háta. Amikor elmagyarázod és megmutatod, hogyan kell felvenni egy ruhadarabot, bontsd lépésekre a folyamatot, és nevezd meg, mit kell csinálni. Például: dugd a fejed a nyakrészbe, dugd az egyik karod az egyik ujjba, a másik karod a másik ujjba.

Öltözködős kártya

A képek is segíthetnek, hogy a gyermek elsajátíthassa az öltözködést, ezért készíthetsz olyan kártyákat, amelyeken lépésenként van ábrázolva, hogyan kell felvenni egy-egy ruhadarabot. Amikor tanítod a gyermekednek, mit hogyan vegyen fel, a kártyákon is meg tudod mutatni, és el is mondhatod neki a lépéseket.

Nagyobb méretű ruhákon gyakoroljatok

Ha nagyobbak a lyukak a ruhák nyakán, ujjain, szárain, nagyobb a siker lehetősége, és kevesebb a frusztráció. Ha pedig már jól megy, jöhetnek a megfelelő méretű ruhák.

Akkor gyakoroljatok, amikor nem kell sehova sem sietni

Sokkal kevésbé lesz stresszes, ha van időtök nyugodtan gyakorolni.

Inkább üljön le

Ha le tud ülni egy kisebb székre vagy a földre a gyermeked, akkor nem kell még egyensúlyoznia is, miközben tanulja az öltözködés lépéseit.

Tanítsd meg, hogyan tájolja a ruhákat

A kisgyermeknek még azt is el kell sajátítania, merre van a ruhák eleje és háta, hogy a címke a leggyakrabban a ruha hátsó részénél van, a gallér, a gombok elől, és hasonlók.

Használja a tükröt

Érdemes megtanítanod gyermekedet arra is, hogy amikor végzett az öltözködéssel, még nézze meg magát a tükörben, így ellenőrizheti, hogy semmit sem vett fel fordítva.Legyél türelmes, és legyen szórakoztató az öltözködés!Forrás: mother.ly