Kisgyerek

Ezek az önálló öltözés mérföldkövei

Kevés aranyosabb dolog van annál, mint egy büszke kisgyerek, aki egyedül képes volt felöltözni, még akkor is, ha fordítva vette fel a pólóját.
2023. November 07.
Öltözködik egyedül
Kép: Getty Images

Az önállósodás és a fejlődés szerves része, hogy a kisgyerek megtanul egyedül felöltözni. Ez egy folyamat, ami nem egyik napról a másikra történik és lehet, hogy meglepő, de már babakorban elkezdődik, amikor lehúzzák a fejükről a sapkát.

Mikor képes a kisgyermek önállóan öltözködni?

Nincs pontos életkori meghatározása, hogy mikor kell a kisgyereknek képesnek lennie arra, hogy egyedül felöltözzön. Ez sok mindenen múlik: érdeklődésen és készségeken is. A legtöbb kisgyerek az önálló öltözködést a vetkőzéssel kezdi, erre 12-18 hónapos kor körül számíthatunk  – írja a verywellfamily.com.

Hogyan segíthetjük a folyamatot?

Szülőként a legtöbb, amit tehetünk, hogy időt adunk a gyereknek arra, hogy elsajátítsa az önálló öltözködés csínját-bínját. Nagy a kísértés, hogy besegítsünk, mert már indulni akarunk, mert elmegy a busz, stb., de ha mindig mindent megcsinálunk a gyerek helyett, azzal két elég rossz üzenetünk is van felé. Az egyik, hogy ügyetlen, ezért kell neki a segítség, a másik, hogy gyorsabb tempót várunk el tőle, és ezért avatkozunk be. Nem könnyű persze kivárni, amíg egy kisgyerek felvesz egy overált vagy egy sálat, de minél inkább hagyjuk, annál ügyesebb lesz és annál nagyobb kedve lesz folytatni az önálló öltözést. Persze trükköket mutathatunk neki vagy megkérdezhetjük, hogy segítsünk-e, amikor azt látjuk nehéz megküzdenie egy-egy mozdulattal.

Ezek az öltözködéssel kapcsolatos mérföldkövek

1-1,5 évesen

  • Leveszi a sapkát vagy a zoknit
  • Kinyújtja a karját, hogy segítsen, amikor egy felnőtt öltözteti

2 éves

  • Kigombolja a t ruháját
  • Leveszi a nadrágját, esetleg képes felhúzni a nadrágját
  • Felnőtt irányításával felveszi az inget

3 éves

  • Önállóan felveszi az inget és a nadrágot
  • Önállóan felveheti a tépőzáras cipőt
  • Lehúzza a kabát cipzárját

Ezek csak körülbelüli időpontok, nagy egyéni eltérésekkel. Néhány 2 éves gyerek képes felvenni a cipőjét és a kabátját, míg más gyerekek 4 vagy 5 éves korukra érnek el idáig.

Azzal tudjuk segíteni a gyereket – anélkül, hogy ő ezt nagyon észrevenné –, hogy olyan ruhadarabokat is beszerzünk, amelyeken könnyedén gyakorolhat. Például fűzős helyett tépőzáras cipőt, sok-sok gombos helyett belebújós inget, pulcsit veszünk neki.