Kisgyerek

Miért dobálja le folyton a ruháit a kisgyerek?

Amint hazaértek, előbb-utóbb megszabadul a ruháitól? Mutatjuk, mi lehet az oka.
2023. Március 02.
kisgyerek pelenkában
Fotó: Getty Images

Ha a te gyereked is nagy ruhalehámozó, és szívesebben rohangászik, játszik, hempereg pucéran mint ruhában, akkor valószínűleg sokat töprengtél már azon, vajon miért lehet ez így. (A legtöbbször valószínűleg akkor, amikor indulni kellett volna valahová, de neki nagyon nem akaródzott öltözködnie. Vagy amikor vendégeket vártál…) És valószínűleg aggódtál is már emiatt – de jó hírünk van, ez teljesen rendben van. dr. Peily Soong gyerekorvos, a Romper.com szakértője szerint nincs ezzel semmi gond, és az alábbi okok állhatnak a lelkes „pucérkodás” mögött.

1. Melege van

Lehet, hogy te 1-2 réteg ruhában érzed komfortosan magad, de a kicsi gyerekek hőháztartása még nagyon másképp működik, mint a felnőtteké. Más az anyagcseréjük és az aktivitási szintjük is – ezért jóval több hőt termelhet a szervezetük. Simán lehet, hogy TÉNYLEG melege van ruhában, és teljesen jó neki anélkül. Ha fázna, azt azért észrevennéd, és ha nincs hideg a lakásban, akkor ne aggódj. Próbáld vékonyan, szellősen öltöztetni, úgy valószínűleg könnyebben rajta marad a ruhácska.

2. Tényleg zavarja

Az olyan apró zavaró tényezőkre, mint egy szúrósabb textil, élesebb címke, dörzsölő varrás, szorosabb ruha a gyerekek sokkal erőteljesebben reagálhatnak. Nem tudja megfogalmazni, miért, egyszerűen csak le akarja venni a ruhadarabokat, mert zavarják. Érdemes megpróbálkozni puha, könnyű, természetes anyagú textilekkel, bővebb, lazább szabású ruhákkal, és a címkék eltávolításával – lehetőleg maradéktalanul, mert a bent maradt varrások ugyanúgy zavaróak lehetnek.

3. Mérges

Vagy frusztrált, fáradt, valami nem jó neki, és épp így tudja kifejezésre juttatni, hogy ledobálja magáról a ruhát. Az is lehet, hogy a határait próbálgatja. Ha épp dühös, nyűgös, akkor előbb próbáld megnyugtatni, próbálj kapcsolódni hozzá, hogy kijöjjön az ellenkező-küzdő állapotból, és utána próbálj ruhát ráadni. Ha erőből próbálod megoldani a helyzetet, kisebb az esélyed a sikerre, mint ha előbb a feszültség feloldásával próbálkozol, és utána tértek vissza arra, szabad-e ledobálni magáról a ruhát, vagy épp mit kell felvenni, hogy ne fázzon meg.

Biztos, hogy baj?

Mielőtt aggódsz és erőltetni kezded a ruhaviselést, gondold át, hogy tényleg gond-e, ha egy kicsit ruha nélkül játszik a gyerek, vagy inkább azon küzdesz, hogy neked legyen igazad. Ha otthon vagytok, nincs hideg, akkor miért ne lehetne úgy, ahogy jól esik neki – teljesen normális, ha épp ruha nélkül érzi jól magát. Ne erőltesd feleslegesen, egyikőtöknek sem lesz jó. Ha úgy érzed, hogy fontos, hogy vegyen fel ruhát, az alábbi szabályokat tartsd be:

  • Kényelmes, puha ruhadarabokat adj rá
  • Ne akard túl melegen felöltöztetni, inkább vékony, rétegezhető cuccokban gondolkodj
  • Ne akkor öltöztesd, amikor épp ki van (vagytok) borulva
  • Ha ez őt motiválja, hadd válassza ki ő a ruháját, legyen bármilyen kusza is az összeállítás