Gyerek

Így nem lesz pokol a reggeli készülődés

A hétköznapok reggeli rohanása sok családban pokollá teszi a napkezdést. Adunk pár tippet, hogyan mentheted meg a reggeleiteket.
2020. Január 08.
Így nem lesz pokol a reggeli készülődés (fotó: iStock)

Pár perc van indulásig, de az egyik gyereked a padlón fetreng narancslével leöntött nadrágban, a másik még mindig pizsamában van, a haja úgy áll, mint a szénaboglya. Hiába szólsz türelmesen, hogy készülni kéne, ők a fülük botját sem mozgatják, egy ponton elveszíted a türelmedet és rájuk kiabálsz. Amikor elbúcsúztok az iskola kapujában, szorosan magadhoz öleled őket, lelkiismeret-furdalásod van, bocsánatot kérsz a reggeli kiabálásért. Ismerős helyzet?

Bárkivel előfordulhat a fenti példa, sőt, szinte mindenkivel elő is szokott fordulni, ettől persze ez még senkinek sem jó. Az egész napunkra rányomja a bélyegét a reggeli veszekedés: a gyerekek önbecsülésére, az iskolai teljesítményükre, de a szülő kedvére is. A todaysparent.com szerzője megpróbál tippeket adni, hogyan ne veszítsd el a kontrollt és miképp teheted jobbá a hétköznapok reggeli rohanását.

Mozogjatok

Még mielőtt elfajulnának a dolgok, vegyetek egy mély lélegzetet, engedd meg nekik, hogy mozogjanak: megérintsék a lábujjukat, nyújtsanak. Csak pár percet vesz igénybe a reggeli mozgás, de segíthet uralkodni a káoszon.

Hallgassatok zenét

A zenehallgatás megváltoztathatja a hangulatot. Függetlenül attól, hogy valami lassú, pihentető zenét hallgatunk, vagy olyat, amit mindenki szívesen énekel, a zene segíthet enyhíteni a stresszt. Egy pici éneklés és tánc mosolyt csal az arcokra, jobb kedvvel indul a nap. Persze tartsuk az időkeretet!

Légy boldog (még akkor is, ha épp nem vagy az)

Próbálj meg jókedvű lenni, mosolyogni, még akkor is, ha erre semmi okod nincs. A jókedv ragadós. Ha vicceskedsz, az mindenkire csak jó hatással lehet.

Indítsd újra

Ha úgy érzed nem jó pályán halad a reggeli készülődés, indíthatod újra a napot, mindig lehetőséged van fordítani a helyzeten. Mondj újra jó reggelt, válts témát olyasmire, ami jó kedvvel tölt el.

Mondj igent

Senkit nem érdekel az iskolában, hogy milyen zokni van a gyereken, nyugodtan adjunk teret olyasminek is, amivel nem értünk egyet, de valójában lényegtelen dolog és felesleges vitatkozni róla. Felemás zokniba akar menni? Hát, menjen! Ne csináljunk mindenből nagy ügyet és ne akarjunk mindent kontrollálni.

Próbálj odafigyelni a gyerekre

Igen, még a reggeli rohanásban is. Próbálj meg a gyerekre figyelni, miért viselkedik éppen úgy, ahogy. Mitől lehet dühös, frusztrált. A konfliktusokat próbáld meg játékosan feloldani, például ha nyammog a reggelivel, állíts be egy időzítőt pár perce, így játékká alakítva a reggelizést.

Legyen időd magadra is

Amikor nagy a feszültség, hagyd abba amit éppen csinálsz, vegyél néhány mély levegőt vagy igyál néhány korty vizet. Szánj magadra is időt, zárkózz be három percre a fürdőszobába vagy tégy valamit, amivel visszaszerzed az irányítást.

Öleld meg

Öleld meg üvöltés helyett. Az önszabályozás lehetőség, mindannyian élhetünk vele.

Nézd a nagy képet

Állj meg és kérdezd meg magadtól: ez valóban számít? Ha nem, próbáld elfogadni, hogy késni fogsz, a macskát szirup borítja és a fiad még nem fejezte be házi feladatát. Engedd el és hagyd, hogy a dolgok megtörténjenek. Ha távolabbról nézel rá a helyzetre, lehetséges, hogy egyáltalán nem tűnik annyira drámainak.Időnként, függetlenül attól, hogy mit csinálsz, káosz lesz, kiabálni fogsz, de Jeanne Williams, pszichológus szerint próbáljunk ne aggodalmaskodni addig, amíg a legtöbb reggel simán, konfliktusok nélkül telik el. És ne feledd: a holnap, egy másik nap.(Forrás: todaysparent.com)

Kapcsolódó cikkeink: