Gyerek

Pozitív fegyelmezési stratégiák – Nevelj kiabálás nélkül!

Szülőként törekszünk arra, hogy meghallgassuk a gyereket, és ne kiabáljunk vele, vagy ne büntessük meg a viselkedése miatt. Főként, mivel ez a két módszer nem is hatékony nevelési eszköz. De akkor mit vethetünk be a gyermek fegyelmezésére?
2019. Szeptember 30.
Pozitív fegyelmezési stratégiák - Nevelj kiabálás nélkül (Fotó: iStock)

Az Amerika Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) olyan pozitív fegyelmezési stratégiák alkalmazását javasolja, amelyek segítenek kezelni a gyermek viselkedését, miközben megóvják a káros hatásoktól, és elősegítik az egészséges fejlődését is.

Mondjuk és mutassuk

Ha azt szeretnénk, hogy a gyermek felismerje a helyes és helytelen viselkedés közti különbséget, akkor szülőként először meg kell mutatnunk neki, mit szeretnénk látni tőle is. A gyerekek utánzással tanulnak – ha azt látják, hogy idegesek vagyunk és kiabálunk, ha valami rosszat csináltak, akkor azt gondolják, hogy ez az elfogadható viselkedés. Helyette lélegezzünk mélyeket, és tanítsuk őket nyugodt szavakkal, cselekedetekkel.

Szabályok és határok

A gyerekeknek szabályokra és korlátokra van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és ezekhez tudják igazítani a viselkedésüket is. Ezekből tudják, mi van rendjén, és mi az, amit nem szabad csinálni, és a szüleikre támaszkodnak ahhoz, hogy megismerjék a szabályokat. A szabályokat ezért ne felejtsük el a gyermeknek elmagyarázni, az életkorának megfelelően, hiszen máskülönben nem is várhatjuk, hogy betartsa azokat.

Beszéljünk a következményekről

A szabályok mellett a gyerekeknek ismerniük kell a következményeket is, amelyekkel akkor szembesülnek, ha nem tartják be az előbbieket. Ezek megerősítik a szabályokat, és szülőként segítenek abban is, hogy ellenőrizni tudjuk a viselkedést. Például ha a gyerek nem rakja be a játékait a játékos dobozába, hanem szétszórva hagyja ezeket, akkor a nap további részében már nem játszhat velük. Ügyeljünk arra, hogy legyünk következetesek, és ne adjuk be a derekunkat még akkor sem, ha a gyermek hisztizik.

Hallgassuk meg és figyeljünk oda rá

Időnként a legjobb fegyelmezési stratégia, ha csak meghallgatjuk a gyereket, főként, ha épp egy hisztibe készül belesodorni magát. Próbáljunk meg reflektálni arra, ha elmondta a történetét, hogy így segítsünk neki felismerni az érzéseit. Így ahelyett, hogy mi oldanánk meg helyette a dolgot, segítünk neki, hogy maga jöjjön rá.

A helytelen viselkedés mögött gyakran az áll, hogy a gyermek azt szeretné, hogy apu vagy anyu rá figyeljen, éppen ezért ez a leghatékonyabb eszköz a fegyelmezésre, amely erősíti a helyes magatartást. Ezért ha meghallgatjuk a gyereket, miután elmeséli a problémáját, és segítünk neki, hogy felismerje a benne játszódó érzéseket, dicsérjük meg és mutassunk elismerést.

A helyes viselkedést is vegyük észre

Sokkal könnyebb észrevenni és kommentálni azt, ha a gyerek valami rosszat csinál, mint a jót. Pedig ha gyakran észrevesszük, megdicsérjük a jó viselkedéséért, azzal rávilágítunk, mit hogyan érdemes csinálnia, és még boldogságot is okozunk neki az elismerésünkkel.

Adjunk választási lehetőséget

Ha a gyermeknek van döntési lehetősége, az segíthet neki abban, hogy úgy érezze, ő irányít. Ha valamit nem szeretne megtenni, például nem akar lefeküdni aludni, adjunk neki két alternatívát. Ennél a példánál ajánljuk fel, hogy olvashatunk egy mesét lefekvés előtt, vagy beszélgethetünk egy kicsit még vele, ha bebújt az ágyba.

Irányítsuk át valami másra a rossz viselkedést

A gyerekek néha azért viselkednek rosszul, mert unatkoznak, és nem tudnak mi mást kitalálni. Ha azt vesszük észre, hogy valami rosszaságon töri a fejét a csemete, szórakoztassuk, vagy segítsünk neki kitalálni, mit csinálhat helyette.

A cikk forrása: smartparenting.com.ph

Kapcsolódó írásaink: