Gyerek

A túl kemény nevelés csökkenti az agy egyes részeinek méretét

Azt eddig is tudtuk, hogy a súlyos bántalmazás és elhanyagolás negatívan hat a gyerek agyfejlődésére, de most az is kiderült, hogy a kemény nevelésnek is hasonló kihatása van.
2021. Március 24.
Kisebbek lehetnek az agy egyes részei azoknál, akiket keményen nevelnek a szüleik (fotó: Getty Images)

A kemény nevelési módszerek – gyerek megütése, megrázása vagy a kiabálás – még mindig meglehetősen elterjedtek, sőt társadalmilag elfogadottnak számítanak a világ számos pontján. A Development and Psychology szaklapban megjelent tanulmány szerint a kemény nevelés, mint az üvöltözés, kiabálás, verés vagy a gyerek megrázása azt eredményezheti, hogy serdülőkorra ezeknek a gyerekeknek kisebbek lehetnek az agyuk egyes részei. A kutatást Sabrina Suffren, PhD a Montréal Egyetemen és a CHU Sainte Justine Kutatóközpont tudósa, a Stanford Egyetem kutatóival végezte.

A csökkent méret leginkább az amygdala és a prefrontális kéregben volt észrevehető, ez a két agyi terület kapcsolódik az érzelmi feldolgozáshoz és a depresszió megjelenéséhez.

“A következmények túlmutatnak az agy változásain. Úgy gondolom, hogy a szülők és a társadalom számára fontos megérteni, hogy a kemény szülői nevelés gyakori használata károsíthatja a gyermek fejlődését. Szociális és érzelmi fejlődésükről, valamint agyi fejlődésükről beszélünk” – mondta Suffren.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a súlyos bántalmazást (szexuális, fizikai és érzelmi bántalmazás) megélt gyermekek kisebb prefrontális kéreggel és amygdalával rendelkeznek, az agy két olyan szerkezetével, amelyek kulcsszerepet játszanak az érzelmi szabályozásban, valamint a szorongás és depresszió megjelenésében. Ebben az új tanulmányban azonban a kutatók az figyelték meg, hogy ugyanazok az agyi régiók voltak kisebbek azoknál a serdülőknél, akiket gyermekkorukban keményen neveltek, mint azoknál, akiket súlyosan bántalmaztak.

Az egyetem kutatói a 2000-es évek eleje óta vizsgálják gyermekek fejlődését és a szülők nevelési gyakorlatát. A 2-9 éves kor közötti gyerekek adatait évente értékelték, többek között a szorongás szintjüket. Ennek a friss kutatásnak az alapjait is ezek az adatok jelentették. A gyerekeket csoportokra osztották a szerint, hogy kemény nevelést kapnak-e, majd MRI- felvételek segítségével vizsgálták az agyi struktúráikat tinédzser korukban, 12-16 éves koruk között.

“Ez az első alkalom, hogy a szigorú, kemény szülői gyakorlatok összefüggést mutatnak az agyi struktúra méretének csökkenésével, hasonlóan ahhoz, amit a súlyos bántalmazások esetében korábban már tapasztalunk”- mondta Suffren.

Hozzátette, hogy egy 2019-ben publikált tanulmány már “kimutatta, hogy a szigorú szülői gyakorlatok változást okozhatnak az agy működésében a gyermekeknél, de most már tudjuk, hogy a gyermekek agyi szerkezetét is befolyásolják”. Ez a tanulmány az első, amely a kemény szülői nevelést összefüggésbe hozta az agy fizikai befolyásolásával, megváltoztatásával is: kisebbek lehetnek az agy egyes részei az ilyen nevelésben részesülő gyerekeknél.

(Cikk forrása: neurosciencenews.com)