Gyerek

5 dolog, amit eltanulhatsz a tigris típusú szülőktől

Mint egykori "tigriskölyök" és négy gyermek édesanyja, tudom, hogy a tigrisszülőknek milyen rossz hírük lehet. De minden szülői stílusból lehet tanulni.
2023. Január 13.
Anya és lánya a laptopot nézik az asztalnál
Kép: Getty Images

Szörnyeteg vagy? Ez volt az első kérdés, amelyet a Today Show 2011-ben tett fel Amy Chua-nak, azon a napon, amikor a könyvesboltokba került memoárja, a Tigrisanya harci himnusza, amely halálos fenyegetések és gyermekbántalmazási vádak középpontjába állította – írja Leslie Hsu Oh a parents.com cikkében.

Chua a tigrisszülőket olyan szülőkként definiálta, akik gyermekük iskolai munkáját mindenek elé helyezik, ötösöket követelnek, megtiltják a randizást a főiskoláig, és nem engedik, hogy gyermekük máshol aludjon, játszótársa legyen, részt vegyen az iskolai színdarabban, tévét vagy számítógépes játékot nézzen, vagy maga válassza meg a tanórán kívüli tevékenységeit. Ezt a nevelési stílust ismerem, mivel két tigris szülő nevelt fel.

Szüleim – írja Leslie Hsu Oh – akárcsak Chua szülei, Kínából vándoroltak be az Egyesült Államokba, hogy diplomát szerezzenek; a mamám újságírásból szerzett mesterdiplomát, a papám pedig gépészmérnöki és űrmérnöki diplomát. Amikor a középiskolát az osztályom negyedik helyén végeztem, a szüleim csalódottak voltak. A szüleim egy régi fényképet mutogatva, amelyen kétéves koromban orvosnak öltözve mértem a kisöcsém lázát, gyakran emlékeztettek arra, hogy orvosnak szántak, és ha el akarom érni ezt az álmot, a legjobbak legjobbjának kell lennem. Minden tevékenység, amit a szüleim szerveztek, ezt a célt erősítette, kezdve az orvosi rendelőkben való önkéntes munkavégzéstől kezdve egészen odáig, hogy egy nyarat egy patológus barátjuknál töltöttem.

Mint néhány tigriskölyök, én is lázadtam. Nem voltam hajlandó feladni az orvosi egyetemre való jelentkezésemet, miután anyám és a bátyám is ugyanabban a betegségben halt meg. A szüleim és a barátaik a gyerekeik jegyei, díjai és jövedelme alapján mérték a sikert. Az én kudarcom a szüleim kudarca volt. A papám még ma is emlékeztet erre, rámutatva, hogy nem fogok tudni lépést tartani orvos barátaimmal, akik megengedhetik maguknak, hogy többet adjanak a gyerekeiknek, mint én, például magániskolákat és külföldi tapasztalatokat. “Irigyelni fogod őket. Nem fognak többé veled lógni. Meg fogod bánni!”

Az az igazság, hogy most, hogy négy gyermek szülője vagyok, kezdek egyetérteni a papámmal. Nem tudok lépést tartani az orvos barátaimmal, és valóban rosszul érzem magam, amikor nem engedhetem meg magamnak, hogy a gyerekeimnek olyasmit adjak, amire valóban szükségük van. Azt sem tagadhatom, hogy a tigrisszülői nevelésnek hasznát vettem: felvettek minden főiskolára, ahová jelentkeztem, a Harvardon végeztem, két mesterdiplomát szereztem, egy nonprofit szervezet alapítója és számos díjjal kitüntetett vagyok.

Íme néhány dolog, amit minden szülő megtanulhat a tigrisszülőktől.

Szeresd a gyermekedet feltétel nélkül, miközben magas elvárásokat támasztasz

Chua később interjúkban tisztázta, hogy a tigrisszülői nevelés képlete a magas elvárások és a feltétel nélküli szeretet. Ennek az egyenletnek az utóbbi fele néha azonban elvész. Én a szüleim feltétel nélküli szeretete miatt tűrtem a tigrisnevelést. A mamánk puszikkal és ölelésekkel halmozott el minket, és gondoskodott róla, hogy tudjuk, hogy a legjobb dolog, ami valaha is történt az életében, az volt, hogy világra hozott minket.

A szüleim a mi igényeinket mindig a sajátjaik elé helyezték. A mamám gondoskodott arról, hogy mindig a leglenyűgözőbb művészeti projektjeim legyenek, hogy lenyűgözzem a tanáraimat. A papám hagyta, hogy órákig szundikáljak a buszon, amíg ő kitalálta, hogyan oldjam meg a bonyolult pluszfeladataimat. Azok után, amit értem feláldoztak, úgy gondoltam, ez a legkevesebb, amit tehetek, hogy segítsek nekik olyan megjegyzéseket szerezni a barátaiktól, mint: “Ó, bárcsak az én gyerekeim is olyanok lennének, mint Leslie”.

Építsd a gyerekek jellemét, és ruházd fel őket a kiválósághoz szükséges eszközökkel

“A gyermekkort képzési időszaknak tekintettem, a karakterépítés és a jövőbe való befektetés idejének” – írta Chua. A kedvenc eszközöm a “soha ne add fel”. Láttam, hogy a legidősebb fiam ezt a szabályt alkalmazza a tanulmányiban, de például a hegymászásban is. Egyszer beleesett egy majdnem befagyott tóba a szikla alatt, amelyet meg akart mászni. Amikor megpróbáltuk kihúzni, ragaszkodott hozzá, hogy befejezze a mászást.

Chua legidősebbje egy interjúban egyszer azt mondta: „Tudva, hogy a saját lehetőségeid határáig hajtottad magad, testben és lélekben egyaránt, ha holnap meghalnék, úgy halnék meg, hogy úgy érzem, 110 százalékosan éltem le az egész életemet.”

Kemény munkával lehet sokat elérni

Amikor először lettem szülő, nem voltam hajlandó tigrisanya lenni. Megfogadtam magamnak, hogy soha nem fogom kényszeríteni a gyerekeimet arra, hogy hangszeren játsszanak vagy olyan karriert kövessenek, amit én szeretnék. Az első gyermekem arról álmodott, hogy olimpiai snowboardos és autóversenyző lesz, még mielőtt le tudta volna írni a nevét. Mind a négy gyermekemet snowboardozni tanítottam, amint járni tudtak. Kétéves korukban már sziklát másztak. Amikor a fiam kétéves, a legidősebb fiam pedig ötéves volt, túráztunk egy gleccseren. Amikor 9 és 12 évesek lettek, mindketten helikoptert vezettek Long Beachen, miközben én a hátsó ülésről bálnákat fotóztam.

De most, hogy az egyetem a láthatáron van, hirtelen érzem, hogy a bennem lévő tigrisanya felszínre tör. Bár magas elvárásokat támasztottam a jegyekkel és a feltétel nélküli szeretettel kapcsolatban, aggódom, hogy túlságosan is olyan szülő voltam,  akit Chua úgy jellemzett, hogy aggódik a gyermeke önbecsülése miatt, tiszteletben tartja “gyermekei egyéniségét, arra bátorítja őket, hogy kövessék valódi szenvedélyeiket, támogatja döntéseiket, pozitív megerősítést és gondoskodó környezetet biztosít”.

Sokáig fennmaradok, hogy felkészítsem őket a vizsgákra, és gondoskodom róla, hogy a művészeti projektjeiktől leessen mások álla. De amikor megpróbálom rávenni őket, hogy keményen dolgozzanak, az egyetlen ösztönző erő, amire reagálnak, az a tévéhez, Xboxhoz vagy mobiltelefonhoz való hozzáférés. Soha nem tanítottam meg nekik, hogy a nagyság kemény munkából és áldozatvállalásból fakad.

Ahhoz, hogy jó legyél valamiben, dolgozni kell, és a gyerekek maguktól sosem akarnak dolgozni, ezért kulcsfontosságú, hogy felülírjuk a preferenciáikat. Ehhez gyakran erőre van szükség a szülők részéről, mert a gyerek ellenállni fog; a dolgok mindig az elején a legnehezebbek, ahol sok szülő hajlamos feladni.

Higgy a gyermekedben, még akkor is, ha ő nem hisz magában

Mama azt állította, hogy amikor négyéves voltam, választás elé állított: balett vagy zongora. Én a zongorát választottam. Chua-hoz hasonlóan a mamám is részt vett minden zongoraórámon, jegyzetelt, és ott állt mögöttem, amikor gyakoroltam, ami néha napi négy órán át tartott. Amikor vendégek jöttek hozzánk, vagy ha meglátogattunk valakit, akinek volt egy zongorája, a szüleim elvárták, hogy zongorázzak. A mi csatáink vetekedtek Chua és a legkisebb lánya, Lulu összecsapásaival. A mama egy fakanállal kergetett körbe a házban, miközben arról szónokoltam, mennyire utálom a zongorát (és őt)!

Chua mindkét lánya megvédte tigrisanyjuk módszereit, és bebizonyította, hogy a kritikusok tévednek. Mindketten a Harvardon végeztek, és most jogi diplomát szereznek. A legidősebb Sophia azt mondja: “Nem hiszem, hogy minden gyereknek csodagyereknek kell lennie a hegedülésben, vagy be kell jutnia a Harvardra. De amikor olyan kisebb dolgokról van szó, mint például: “Nem kapsz meg minden játékot, amit akarsz, amíg nem javulnak a jegyeid”, vagy “Nem léphetsz ki a csapatból, csak mert két meccset elvesztettél egymás után”, akkor azt hiszem, a tigrisszülői nevelésnek igenis megvan a helye.”

Most már nagyra értékelem, hogy tudok zongorázni és bármilyen kottát el tudok olvasni. Rájöttem, hogy a mamám hitt bennem és abban, hogy mire vagyok képes, akkor is, amikor én nem hittem.

Mutasd meg a gyermekednek, hogyan lehet sikeres, de légy rugalmas ennek meghatározásában

Ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a világban, mindig tudnod kell alkalmazkodni. Ez a titka annak, hogy a tigrisszülőség működőképes legyen. Minden gyermek más és más, és mivel a világ egyre összetettebbé válik, egy tigrisszülő sem határozhatja meg a sikert csak akadémiai vagy intellektuális teljesítményként. A legfontosabb lecke az, hogy mutasd meg a gyermekednek, hogyan lehet sikeres.

Forrás: parents.com