Gyerek

5 gyakori reggeli probléma, és a megoldásuk

A hétköznap reggelek sokaknál nem mennek gördülékenyen, ennek pedig számos oka lehet. 5 gyakori problémára, ami belerondít a reggelekbe, most mutatunk megoldást.
2020. December 09.
5 gyakori reggeli probléma, és a megoldásuk (Fotó: Getty Images)

A Todaysparent.com összegyűjtött néhány gyakori problémát, ami akár neked is ismerős lehet, és megoldási stratégiákat is javasolt ezekre.  Az nem garantált, hogy a reggelek így teljesen gördülékenyek lesznek majd, de talán legalább valamivel egyszerűbbek.

Soha nem elég az idő

Minden reggel őrült rohanás, mert a gyerek későn kel? Ebben az esetben először azt célszerű végiggondolni, hogy időben fekszik-e le aludni. Julie Romanowski nevelési coach elmondta a portálnak, hogy ha egy gyermek például 22 órakor fekszik le, és 8 órakor ébred, akkor nem későn kel, csak teljes, elegendő az alvása. (Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint az 1-2 éves gyerekeknek 11-14 óra, a 3-5 éveseknek 10-13 óra, a 6-12 éveseknek 9-12 óra alvásra van szükségük, beleértve a nappali alvást is.)

Így ha úgy tűnik, nincs elegendő idő reggel, érdemes azon dolgozni, hogy a gyermek korábban feküdjön le aludni. Emellett segíti a gördülékenyebb reggelt az is, ha előző este össze van csomagolva a tízórai, a táskák, és ki van készítve mindenki ruhája.

Sarah Rosensweet nevelési coach szerint pedig még a rohanós reggeleken is érdemes egy percet arra szánni, hogy kapcsolódjon a szülő egy kicsit a gyermekkel. Így ahelyett, hogy a gyermeket azzal keltené, hogy “Gyere, ébredj! Nincs túl sok időnk!”, inkább ölelgesse meg a csemetét – ez amellett, hogy mindenkit jó érzéssel tölt el, ahhoz is hozzájárulhat, hogy a gyerkőc együttműködőbb legyen a készülődés során.

Ha nem az ébredési időn múlik, hogy mindig késésben van a család, érdemes azt átgondolni, mennyi ideig tart egy-egy reggeli feladat. Lehet, hogy a cipő felvételére csak 2 perc a szülő szerint, de ha a gyereknek ehhez 10 percre van szüksége, akkor célszerű egy kicsit kalkulálni a veszekedés helyett.

Nem akarja megenni a reggelit

Természetesen a legmegnyugtatóbb az lenne, ha tele hassal indulna a gyermek az óvodába, iskolába – de vannak gyerekek, akik nem akarnak enni reggelente. Romanowski szerint ennek általában 2 lehetséges oka van: az egyik, hogy a gyerek nem éhes még azonnal reggel, a másik, hogy nem akarja félbehagyni, amivel éppen foglalatoskodik.

A szakember szerint mindkét esetben célszerű a reggelit a rutin részévé tenni, függetlenül attól, hogy általában eszik-e a gyermek, vagy sem. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a szülő, akkor negatív szokássá is válhat. De erőltetni nem kell azt, hogy egyen, helyette érdemes elmagyarázni, miért szeretnénk, hogy egyen egy tápláló reggelit, elmondani az elvárásainkat a reggeli rutinnal kapcsolatban, és készíteni egy listát a gyermek kedvenc reggeli ételeiről. Így reggel csak arról kell megkérdezni, mit enne a listáról.

Cara Rosenbloom dietetikus szerint ha a következetes kínálás ellenére sem hajlandó enni a gyermek, vagy maximum csak egy keveset eszik, akkor jó ötlet készíteni neki valamilyen elcsomagolható reggelit, amit út közben, vagy az első szünetben ehet meg.

Túl korán ébred

Ha a gyerek túl korán kel fel, az együtt járhat egy olyan problémával, hogy túl sok ideje van az elindulásig, amit eltölthet. Amikor nem kell sietni, akkor motiválni is nehezebb, hogy elkészüljön. Ha éppen játszani kezd, akkor nehezebb lehet elérni azt is, hogy abbahagyja a játékot. Hiszen a váltás a játékról az unalmas reggeli feladatokra természetes, hogy kevésbé érdekli.

Romanowski szerint érdemes ezt a váltást minimalizálni, és meggyőződni arról, hogy a gyermek mosakodott, felöltözött, reggelizett, fogat mosott és bepakolta a táskáját is, mielőtt játszani kezdene. Így nem kell nyaggatni, hogy játék közben tegye meg ezeket, és nem kell attól tartani, hogy végül kevés lesz az idő a készülődésre.

Ha mégis jobb szeretnénk, hogy pizsamában játsszon, ne a ruhában, amiben óvodába, iskolába menne, akkor jó ötlet lehet beállítani például egy időzítőt, ami jelzi, mikor kell abbahagyni a játékot, és elkezdeni a reggeli készülődést.

Nagyon morcos reggelente

Ha a gyermeknek állandóan rossz kedve van reggel, lehetséges, hogy nem alszik eleget. De néhány gyermek attól függetlenül rosszkedvű, hány órát aludt éjszaka. Nagyon frusztráló lehet minden reggelt így indítani, de a szakértők szerint a legjobb, ha elismerjük a gyermek érzéseit, és empátiát mutatunk. Ha ugyanis azt kérdezzük tőle, hogy “Miért ennyire nehéz veled minden reggel?”, azzal csak lezárjuk a kommunikációt Romanowski szerint. A legtöbb gyerek nem szeretné, hogy rossz legyen a kedve reggel.

Ha a reggeli morcosság egy új rossz szokás a gyermeknél, akkor a kiváltó okát kell megkeresni, mint például a kevés alvás, a nem megfelelő táplálkozás, esetleg egy betegség, amelynek még nem jelentkeztek egyéb tünetei. De az is lehet, hogy a gyermek életében történt valami változás, vagy nehezen visel valamit, és ebben kell segíteni neki.

Nem tud koncentrálni a készülődésre

Hányszor kell megkérni rá, hogy menjen öltözni és fogat mosni? Gyakori szülői panasz, hogy a gyereknek nincs motivációja reggel a készülődésre – ami nem is meglepő. Hiszen arra kérjük ilyenkor, hogy hagyja el az otthon kényelmét, és menjen el valahová, ahol esetleg kevésbé érzi jól magát, vagy kevésbé jól szórakozik, vagy éppen a világon legjobban kedvelt személyek – a szülei -, nem lesznek ott vele.

Romanowski szerint először az érzéseit kell ellenőrizni, például amikor játszik, megkérdezni tőle, hogy: “Tudom, hogy jól szórakozol most, miközben játszol. Nehéz elmenni otthonról, és távol lenni anyától és apától, igaz?”

Hogy jobban tudjon összpontosítani a feladatokra, készíthetünk egy listát a reggeli tennivalókról. A kisebbeknek ez lehet egy rajzos-képes lista. Így az állandó nyaggatás helyett elég azt kérdezni időnként, hogy áll a lista pontjaival. Viszont ne várjuk el tőle, hogy egyedül megcsinál mindent, segítsünk neki, ha szüksége. Hiszen még ha képes is ezekre a feladatokra, érzelmileg lehetnek nehezek számára a reggelek.