Kisgyerek

11 trükk kisgyerekes családoknak, hogy jól induljanak a reggelek

Kisgyerekes szülőként a reggelek nem a jóleső nyújtózkodásról és az ágyba szervírozott kávéról szólnak. Sőt, néha kifejezetten küzdelmesen indulnak el a napok. Íme, 11 módszer, amivel pozitívra hangolhatod a családot még a rosszul induló reggeleken is. 
2019. November 03.
Induljanak pozitívan a reggelek Forrás: iStock

Mondd ki, hogy nagyszerű napod lesz! Kutatások szerint a pozitív gondolatoknak tényleg megvan a képessége, hogy áthangolják az embert, így akár a rosszul indult napot is megfordíthatod. Az optimizmus ráadásul ragadós, vagyis az egész családdal jót teszel.

Öleld meg a gyerekeket! Az ölelésből származó kellemes érzésnek tudományos alapjai vannak. Ez a fajta emberi érintés oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel. Mi is lehetne jobb módszer a rossz hangulat átírására?

Ne a tévét, inkább zenét kapcsolj be! Ne a lehangoló hírekkel kezdd a napot, és ne is a mesecsatornával. A zene áldásos erővel bír a gyerekekre és a felnőttekre egyaránt. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia állásfoglalása szerint a zene segít elűzni a szorongást és a depressziót, míg a túl sok televíziózást a gyerekek esetében a hiperaktivitással hozták összefüggésbe

Ne feledd, 10 perc játék belefér! Még akkor is, ha az ember szívesen kezdi a napot saját szükségletei kielégítésével, érdemes mindenekelőtt 10 játékos, szeretetteljes percet a gyerekekkel tölteni. Ha a gyerekek boldogok, és már rögtön reggel megvan a pozitív kapcsolódás, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy együttműködőek lesznek a kéréseinkkel szemben. 

Ösztönözd a gyerekeket! Egy vizuális ellenőrzőtábla nagyban hozzájárulhat a kisgyerekek feladatokra való ösztönzésében. Egy ilyen piktogramos tábla ugyanis játékos formában segít beletanulni nekik az otthoni rutinokba, alapvető elvárásokba, feladatkörökbe, így segíthet kiegyensúlyozni a család életét.

Adj nekik szabadságot! Az öltözködés kapcsán például felajánlhatsz két vagy három lehetőséget, amiből aztán saját maguk választhatják ki az aznapi viseletüket. Ezzel garantálod, hogy az időjárásnak, illetve az alkalomnak megfelelően öltöznek fel, de az utolsó szó, a döntés joga mégis az övék, így érezni fogják, hogy fontos, mit gondolnak, és mit szeretnének.

Ha elutasítóak, lépj egyet hátrébb! A gyerekek makacsságát bizony nem könnyű legyőzni. Gyakori szituáció az, hogy a gyerek köti az ebet a karóhoz, amire a felnőtt is egyre feszültebben képviseli a saját igazát. Ilyenkor jobb egyet visszalépni, hogy átlássuk a szituációt, és lehetőleg játékosan kizökkentsük a gyereket a makacs elutasításból. Ha például nem akar felöltözni, érdemes valami szokatlant tenni, például felhúzhatod a zoknit a kezére, vagy megpróbálhatsz te belebújni a kabátjába. Ezek a váratlan húzások jól hatnak a gyerekekre, és kizökkentik őket.

Hagyd, hogy lazítsanak! Nem kell mindig egyik feladatot a másik után adni, hogy lekösd a gyerekeidet. Néha nekik is kell egy kis csendes idő. Kutatások azt mutatják, hogy egy-egy ilyen nyugodtabb perc, amíg elbabrálnak valamivel, jó hatással van az elme fejlődésére.

Fogalmazzatok meg pozitív mondatokat! A gyerekekkel együtt is gyakorolhatod a pozitívra hangolódást. A tükör előtt, akár a reggeli fogmosás után, együtt is elmondhattok néhány ösztönző kis mantrát.

Ne csak feladatokat ossz ki, hanem dicsérő szavakat is! Ami egy felnőttnek a világ legalapvetőbb dolga, az egy kisgyerek számára még tanulandó feladat, vagy éppen felesleges nyűg. Gondoljunk például a ruhák elpakolására. Ezért érdemes mindig az ő szemükkel nézni ezeket az aprónak tűnő cselekedeteket, és a rohanó reggeleken sem fukarkodni a dicséretekkel. Az őszinte elismerésekről ráadásul kimutatták, hogy növelik a gyerekek motivációját.

Legyen egy perc az egész családra! Ha csak egy pillanatra is tud összeállni az egész család, legyen meg az a pár közös másodperc reggelente, mielőtt mindenki elindulna egy újabb fárasztó napra. Néhány támogató és egymást biztató szó mindig belefér. 

(Forrás: mother.ly)